spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Greselile sefei Inspectoratului Scolar, pe masa ministrului Funeriu

- Advertisement -

Raportul controlului privind modul in care s-au croit bugetele scolilor pentru a acoperi nevoile salariale a fost finalizat. Verificarile dispuse de Institutia Prefectului au scos insa la iveala multe surprize. «Le-am promis celor care au manifestat aproape trei saptamani ca le vom aduce la cunostinta adevarul si asta am facut», a declarat prefectul judetului Botosani, Cristian Roman.

Verificarile au mai vizat si modul in care centrele bugetare si consiliile locale si-au aparat interesele, asa cum le cere legea, in litigiile de munca pornite de sindicate in instanta.

„Ma gandesc ca ar fi normal ca ministrul Educatiei sa stie ce s-a intamplat la Botosani, cu atat mai mult cu cat noi si Suceava suntem intr-o situatie speciala. Este normal ca ministrul sa vada acest raport. Nu am cautat vinovati”, a spus prefectul.

Deficiente de management la ISJ

Inspectoratul Scolar Judetean nu a iesit deloc bine la controlul derulat de juristii Institutiei Prefectului. Decizii date, dar de indeplinirea carora inspectorul general scolar nu s-a mai interesat, hotarari cel putin „interesante” luate la nivelul ISJ, modul nu tocmai corect in care a gestionat conducerea Inspectoratului situatia aparuta in urma litigiilor de munca, toate acestea se regasesc in raportul finalizat de echipa de control a Institutiei Prefectului.

Verificarile au fost declansate inca in perioada in care cadrele didactice isi manifestau nemultumirea in strada pentru ca nu erau bani pentru salariile lor. Atunci prefectul judetului le-a promis profesorilor adevarul. Controlul a scos la iveala ca ISJ nu a sesizat institutiile abilitate atunci cand a devenit evident ca era nevoie de o suplimentare a bugetelor pentru a se acoperi cheltuielile salariale din scoli, ca urmare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile privind majorarile salariale. Nici la modul cum si-a facut treaba conducerea ISJ atunci cand ar fi trebuit sa se constituie ca parte a apararii in litigiile de munca, raportul nu arata o situatie prea buna.

„Inainte de 2011 nu exista nicio evidenta a dosarelor pe rolul instantelor judecatoresti, desi ISJ a fost parte in fiecare din aceste procese. Nu exista o evidenta a dosarelor in care institutia si-a formulat apararea, deci nu stim daca s-a facut acest. lucru. Exista o dispozitie a inspectorului general privind modul de gestionare a documentelor, insa aceasta dispozitie nu este respectata. Unul dintre atributele managerului este controlul. Daca dai dispozitii si nu le verifici, nu poti sa spui ca ti-ai indeplinit atributiile”, a declarat prefectul Cristian Roman.

Aprobarea concediului fara plata pentru juristul ISJ, considerata ilegala

Prefectul a punctat, ieri, o situatie cel putin ciudata la ISJ, aceea ca institutia a renuntat la singurul sau jurist „in focul luptelor cu sindicatele”, cand, pe 16 iulie 2010, Consiliul de Administratie i-a aprobat acestuia o cerere de concediu fara plata de un an de zile.

„Spunem ca ii aproba o cerere de concediu fara plata, dar noi nu am vazut aceasta cerere. Exista doar o hotarare a Consiliului de Administratie, care nu avea nicio treaba sa aprobe aceasta cerere. Era treaba managerului. Aceasta hotarare nici nu a fost urmata de o decizie a inspectorului scolar general. Desi am cerut in mod expres sa vedem cererea pentru concediul fara plata, pana la data finalizarii controlului, aceasta cerere nu a fost prezentata, ceea ce noua ne creeaza intemeiate suspiciuni privind existenta unei astfel de cereri”, declara prefectul judetului Botosani. Dar chiar daca ar fi fost acea cerere, prefectul Cristian Roman spune ca nu i se pare normal sa i se aprobe concediul singurului jurist cand erau atatea procese pe rol. „Consideram ca nelegala aprobarea concediului in aceste conditii. Si nu exista o decizie a inspectorului scolar general privind suspendarea contractului de munca”, mai spune prefectul Roman.

In anul 2011 este angajata o persoana care a preluat cauzele aflate pe rolul instantei dar, afirma prefectul, tot nu s-a respectat gestionarea litigiilor de munca. „Foarte interesant mi se pare ca in aprilie 2010 se incheie un contract de asistenta cu un cabinet de avocatura la ISJ. Dar printre cele 12 spete de litigii nu se afla si cele care privesc litigiile de munca”, a mai mentionat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Onorariul cabinetului de avocatura a fost de 20.000 de lei pe an.

Proiectele de bugete pentru scoli «au pornit cu dreptul»

La inceput, proiectele de bugete pentru salariile angajatilor din scoli au fost intocmite corect, dimensionate la necesarul real al cheltuielilor de personal. Cel putin asta este constatarea verificarilor facute de juristii Institutiei Prefectului. La acea data nu existau sentintele judecatoresti definitive si irevocabile privind majorarile salariale, la cele mai multe dintre unitatile de invatamant. Doar la Grupul scolar „Elie Radu” si Centrul bugetar „Grigore Ghica” din Dorohoi bugetele au fost dimensionate tinand cont de sentintele din instanta privind majorarile salariale si reincadrarea, pentru ca acolo erau comunicate sentintele.

Proiectele de buget au fost insa modificate conform unei HG 1395/2010, care se refera la faptul ca finantarea unitatilor de invatamant se face conform costului per elev.

„In Botosani si Dorohoi au fost deficite bugetare mai mari pentru ca, este si firesc, in mediul urban sunt profesorii cu cele mai multe gradatii, cu gradul I, calificarile sunt superioare si de asta s-a intamplat acest decalaj”, a explicat prefectul.

Primariile Botosani si Dorohoi au sesizat ca nu vor ajunge banii de salarii

Comisia de control nu a constatat insa ca scolile sau Inspectoratul Scolar ar fi sesizat la nivel central, institutiilor abilitate, ca la alcatuirea bugetelor trebuie luata in calcul alocarea unei sume suplimentare de pe urma hotararilor judecatoresti irevocabile si definitive. Doar Primaria Botosani, la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie, si apoi Primaria Dorohoi, au sesizat acest lucru institutiilor abilitate.

Scolile si consiliile locale nu s-au aparat in fata sindicatelor

Comisia de control a verificat si cum si-au aparat scolile si consiliile locale interesele in litigiile de munca. Doar Consiliul local Botosani, prin serviciul public de specialitate, a depus intampinari si a formulat aparari in toate cauzele in care a fost citat.

Studiind o parte dintre sentintele care au fost prezentate juristilor, s-a constatat ca unitatile scolare si consiliile locale nu au deschis recursuri.

Scolile nu au jurist, dar in contractele de management se spune ca pot solicita asistenta juridica la ISJ sau in alta parte. Dar multi directori aveau in proces si calitatea de reclamant, si cea de parat.

„Nu s-a solicitat asistenta juridica. Doar Liceul Grigore Antipa a solicitat recurs in procesele deschise de sindicate pentru majorarile salariale”, a mai precizat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Situatia aceasta a fost in 2010, pentru ca din 2011, incet-incet s-a inceput intrarea in legalitate privind formularea apararii de catre conducerile scolilor si ISJ, dupa ce scandalul salariilor a rabufnit.
Reprezentantii Institutiei Prefectului vor trimite raportul la Ministerul Educatiei.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.