spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Grecia: justiţia a achitat un jurnalist care a denunţat evaziunea fiscală

- Advertisement -

Justiţia greacă l-a achitat joi seară pe jurnalistul urmărit penal pentru publicarea unei liste de presupuşi deţinători de conturi în Elveţia, după o audiere maraton de douăsprezece ore, care s-a transformat în proces pentru evaziune fiscală şi de apărare a libertăţii de exprimare.

Jurnalistul Costas Vaxevanis, 46 de ani, a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, pe baza unor date provenite, afirmă el, de la banca HSBC din Elveţia.

Judecătoarea Malia Volika, preşedintele instanţei, a proclamat „nevinovăţia” lui Vaxevanis, respingând toate obiecţiile, în timp ce procurorul a cerut condamnarea lui. „Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător”, a declarat jurnalistul, într-o explozie de aplauze din partea persoanelor prezente la şedinţa de judecată deschisă la ora 7.30 GMT. „Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă”, a spus el, ieşind din tribunal.

Zoe Constantopoulou, parlamentar al partidului stângii radicale SYRIZA şi fiica unuia dintre avocaţii apărării, a declarat în depoziţia ei că acuzaţiile împotriva lui Vaxevanis sunt „o palmă dată democraţiei”. Recunoscând totuşi că simplul fapt de a deţine un cont bancar în Elveţia nu este ilegal, Vaxevanis a invocat dreptul presei de a publica documente ascunse sau minimalizate de autorităţi, pentru a denunţa scandaluri, într-un context când noul guvern de coaliţie se confruntă cu furia crescândă a străzii faţă de o austeritate acuzată că îi scuteşte pe cei bogaţi şi puternici.

O polemică a izbucnit în ultimele luni în Grecia asupra unei liste, trimisă în 2010 guvernului grec de fostul ministru francez de finanţe Christine Lagarde, acum director general al FMI, ce include nume de deţinători greci de conturi în Elveţia şi care nu a provocat nicio reacţie din partea a trei guverne succesive în doi ani. Arestat pentru scurt timp şi eliberat duminică de poliţie, Vaxevanis acuză autorităţile de ipocrizie şi afirmă că sistemul judiciar este supus unui sistem politic corupt.

Lista publicată de Vaxevanis, despre care el afirmă că este cea denumită de presă „lista lui Lagarde”, include întreprinzători, avocaţi, armatori, medici, comercianţi, bijutieri, foşti politicieni sau rudele acestora, precum şi femei „casnice”, studenţi şi multe „societăţi la domiciliu”.

În Franţa, un caz similar a avut loc în 2009 când justiţia a primit fişiere echivalente provenite din documente furate de un angajat al HSBC, pe baza cărora evazioniştii francezi au suferit o ajustare fiscală, dar în cea mai mare discreţie, aminteşte AFP. Vaxevanis a afirmat că a obţinut lista printr-o scrisoare anonimă al cărei expeditor a indicat că a primit-o de la un politician.

Zelul afişat de poliţie duminică în arestarea jurnalistului, într-o ţară unde încetineala justiţiei este proverbială, i-a tulburat pe mulţi comentatori, mai notează AFP.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.