spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Grea lovitură! SLI a pierdut 450 de milioane

- Advertisement -

• pierderea provine din nestrîngerea contributiei de la membri de sindicat • noul program care stabileste salariile angajatilor din scoli nu mai prevede oprirea contributiei pentru sindicat, a CAR-ului si ratelor la bănci • liderii de sindicat au sărit în apărarea drepturilor lor, amenintîndu-i cu procesele pe cei din minister • ISJ Neamt este de părere că fiecare institutie are menirea ei si nu e normal să se oprească pe statul de plată semnat de directori banii pentru sindicat •
Lovitură grea pentru Sindicatul Liber din Învătămînt Neamt, care s-a trezit, pe nepusă masă, că a pierdut cotizatia de la membrii din judet, aferentă lunii octombrie. Vorbim de mai bine de 10.000 de euro, de circa 450 milioane de lei vechi. Justificarea nu poate fi văzută ca o sabotare sau ca renuntare la plata contributiei de către cei aproape 95% din angajatii scolilor nemtene, totul datorîndu-se modificării programului în baza căruia se calculează veniturile lunare ale acestei categorii de angajati. Din această lună, salariile se calculează în baza programului Edusal, care aduce unele modificări la rubricile fluturasului. Printre cele care au dispărut sînt rubricile referitoare la oprirea cotizatiei de membru de sindicat, ratele CAR si ratele la bănci. Unii dintre angajatii scolilor nu sînt bucurosi de aceste modificări, avînd în vedere că s-au văzut pusi pe drumuri pentru plata angaralelor. Sînt si cazuri cînd oamenii s-au bucurat că nu li s-a mai oprit contributia la sindicat, mai ales dacă alte opriri nu mai aveau pe statul de plată si atunci Edusal nu le creează alte neplăceri. Cert este că liderii Sindicatului Liber din Învătămînt nu sînt deloc bucurosi de situatia înregistrată si pe lîngă faptul că au cerut ajutorul unor institutii să intervină pentru a reintra în posesia banilor de la membrii de sindicat, amenintă cu procese pînă la cel mai înalt nivel. „Ordinul dat de ministrul Funeriu referitor la neoprirea cotizatiei încalcă prevederile Legii Dialogului Social si a altor prevederi. Domnii de la minister dau dispozitii verbale. Dar nicăieri nu scrie să nu se mai oprească indemnizatia, nu există nici o anexă cu astfel de specificare. Ne-am apucat să facem demersurile legale pe cale amiabilă, pentru că nu se mai opresc nici ratele la bănci si nici CAR. Dar nu e posibil să iasă cineva din minister în două videoconferinte si să facă astfel de recomandări! Noi am atras atentia că răspunzători de această situatie sînt de fapt directorii unitătilor de învătămînt, pentru că ei pun semnătura si parafa pe statele de plată. Îmi pare rău să spun că după atîtia ani de cînd am terminat cu regimul totalitar ne întoarcem de unde am plecat. Se duce de rîpă statul de drept. Am redactat adrese către Finantele Publice, către Trezorerie si Prefectură, prin care am sesizat faptul că statele de plată pe octombrie sînt întocmite ilegal. Deja am făcut plîngere în justitie, acuzîndu-l pe ministrul Funeriu, ale cărui studii nu sînt recunoscute în tară, desi este seful învătămîntului românesc, că a procedat încălcînd legea. Am certitudinea că vom recupera indemnizatia de la membrii nostri, luna viitoare“, a declarat Gabriel Ploscă, presedinte al Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt.

ISJ sustine că fiecare institutie e cu treaba ei

În Neamt, membrii de sindicat directionau pînă la introducerea noului program de salarizare un procent de 0,5% lunar din baza de calcul, după cum a mai spus presedintele Ploscă. Legea sindicatelor prevede că nivelul maxim al contributiei poate fi de 1%. Inspectoratul Scolar, în calitate de reprezentant al Ministerului Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului în teritoriu, este de părere că fiecare institutie trebuie să îsi facă treaba, fără a valorifica munca alteia. „Programul Edusal este realizat pentru calcularea salariilor pe toată tara. Deja s-au luat primele salarii în judet. E drept că la început au existat niste disfunctionalităti, avînd în vedere anvergura lui, dar acum lucrurile au intrat în normalitate. Nu se mai retine contributia pentru că a fi membru de sindicat este o optiune personală si nu se poate impune cu forta. Cred că este o problemă care se rezolvă în mod direct, între lideri si membri, nu prin intermediul ISJ si al directorilor. Nu se mai opresc nici ratele la bănci si nici CAR. Deci nu poate fi suspectată anularea indemnizatiei ca avînd alte conotatii. Relatia unei persoane cu banca si cu alte institutii se rezolvă direct între parteneri. Asadar, colegii mei care merg la aceste institutii au posibilitatea de a stabili o relatie absolut directă. Indemnizatia aceasta era o poveste pe care noi o rezolvam în favoarea altei institutii. Am toată aprecierea pentru domnul Ploscă, am discutat cu el despre acest lucru, dar cred că fiecare trebuie să îsi vadă de treaba lui“, a declarat inspectorul scolar general Luminita Vîrlan. Gabriel Ploscă a spus că din cei mai putin de 50.000 de lei pe lună cît se strîngeau de la 7.973 de membri de sindicat numărati de curînd în scolile nemtene, se asigurau unele ajutoare pentru cazurile de boală, decese, calamităti, derularea unor programe, editarea revistei „Apostolul“ si functionarea sindicatului ca institutie. Vreo 80 de milioane de lei se dădeau lunar la Bucuresti, în contul afilierii sindicalistilor nemteni la Federatia Sindicatelor Libere din Învătămînt.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.