spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Gravidele stau la coada pentru un consult ginecologic

- Advertisement -

In Focsani sint numai 12 cabinete ginecologice private care au programari numeroase u breasla medicilor care aduc pe lume bebelusi este in restringere de cadre, atit din cauza reticentei tinerilor medici fata de aceasta specializare, cit si din cauza nasterilor in scadere u mamicile cauta sa fie consultate de medici cu referinte bune si nu pun in balanta daca este cabinet de stat sau privat, din cite spun ginecologii u in 2009, cei mai multi bebelusi au venit pe lume la maternitatea Focsani, urmata de Adjud, in timp ce la Marasesti nu s-a inregistrat nici o nastere.

Criza de personal din sistemul sanitar se resimte tot mai mult, iar specialitatea ginecologie nu a fost pasuita. Cele ce au de suferit sint femeile care trebuie sa se gindeasca de doua ori inainte de a decide pe mina cui isi lasa sanatatea lor si a bebelusilor si asta in conditiile in care nici in sistemul privat nu au foarte multe alternative. In Focsani sint doar 12 cabinete private, cabinete deschise atit de medicii pensionari care au parasit sistemul de stat, dar si de doctorii care lucreaza in spital. Nici mamicile care doresc sa nasca nu au foarte multe optiuni, pentru ca spitalele duc lipsa de specialisti. Majoritatea gravidelor ajung la maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta “Sf. Pantelimon” Focsani.

La ce medic ginecolog sa merg? Aceasta este intrebarea pe care si-o adreseaza majoritatea femeilor in momentul in care vor sa mearga la un control de rutina sau doresc sa ramina insarcinate si sa-si aleaga un doctor pentru urmarirea evolutiei sarcinii. Cum spitalele din judet sint deficitare la capitolul medici, nici sistemul privat nu aduce foarte multe optiuni pentru femeile care doresc sa isi vada de sanatate . Desi majoritatea medicilor de la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Pantelimon” au si cabinete private, situatia in judet la capitolul cabinete ginecologice nu este una tocmai buna si asta in conditiile in care mai toate femeile din judet trebuie sa vina la Focsani, unde se afla si majoritateai medicilor din aceasta specialitate. Astfel, femeile care nu doresc sa mearga in ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta chiar daca sint asigurate si ar putea beneficia de gratuitate, aleg unul din cele 12 cabinete private, unde pot beneficia de conditii decente. Nu numai medicii pensionari au cabinete private, ci si medicii care isi desfasoara in prezent activitatea la spital, fie in sectie, fie in ambulatoriul unitatii. Printre acestia se afla si seful sectiei de obstetrica ginecologie, dr. Ion Sandulescu, dar si dr. Nadia Maghiaru, Maria Castu sau Viorica Patrascu. Motivele principale pentru care tinerii doctori nu mai doresc sa faca aceasta specialitate sint acelea ale meseriei foarte grele si a responsabilitatii imense. Faptul ca trebuie sa aiba grija de doua vieti, una lipsita de aparare, ii sperie pe cei mai multi dintre viitorii medici. “Este o meserie foarte grea, foarte riscanta, raspunderea este imensa. Este foarte frumoasa, dar ai nevoie de o structura psihica anume ca sa poti sa-i faci fata, dar si de sustinerea familiei”, spune dr. Viorica Patrascu, medic la Spitalul din Focsani. Ginecologia este evitata si pentru ca riscul profesional este foarte ridicat. “Pacientele, prin faptul ca au saracit continuu, iar nivelul de trai a scazut, se prezinta la medic in niste conditii biologice precare fata de anii anteriori, cind erau obligate sa faca o serie de analize medicale, investigatii. A crescut astfel riscul profesional al medicului ginecolog”, arata si dr. Alin Lazea, medic ginecolog.

Mamicile vor un medic cu referinte bune

Medicii ginecologi considera ca viitoarele mamici, atunci cind le calca pragul cabinetelor, nu tin cont de faptul ca doctorul lucreaza la stat sau la privat, ci de profesionalismul acestuia. De cele mai multe ori, recomandarea mamicilor care au nascut si indrumarea lor catre un anumit medic ginecolog conteaza foarte mult pentru femeile insarcinate. “Lipsa medicilor este o problema a sistemului medical. Din pacate ne confruntam cu o lipsa de personal fara precedent. Nu neaparat medici, cit si asistenti, cadre medii. Din cauza asta se intimpla ce se intimpla. Sint foarte putini medici intr-o anumita specialitate, la un numar foarte mare de pacienti, efortul este imens si atunci este normal ca si disponibilitatea este cea care este. Intervine oboseala, uzura plus conditiile in care se lucreaza. In general, criteriul ce sta la baza alegerii este increderea in medicul respectiv. Degeaba este intr-un loc frumos, este cald, este zimbitor, daca nu iti rezolva problema”, arata dr. Bogdana Lupu, medic specialist ginecologie in Focsani. Asa se face ca majoritatea femeilor isi aleg mai intii doctorul si mai apoi iau in calcul daca acesta are cabinetul in sistemul privat sau in cel de stat pentru ca “nu mai exista nici o diferenta intre sistemul privat si cel public”. “Ma refer la doctori, pentru ca in general toti au cabinete sau lucreaza in sisteme private”, mai spune medicul ginecolog Bogdana Lupu.

In 2009 au venit pe lume peste 3.600 de bebelusi

Mamicile care doresc sa nasca nu au foarte multe optiuni nici cind vine vorba de alegerea spitalului. Desi in Vrancea sint cinci spitale in care exista medici ginecologi, majoritatea gravidelor ajung la Spitalul din Focsani, aici venind pe lume cei mai multI bebelusi. Cei cinci medici din sectia de obstetrica-ginecologie muncesc la foc continuu, dintr-un scincet in altul. Acestora li se mai adauga pentru asigurarea garzilor inca sase doctori ginecologi, care profeseaza fie in ambulatoriul unitatii din municipiu, fie din Adjud. “Inainte de ’89 era o politica prenatalista si prin aceasta, maternitatile judetului Vrancea aveau un numar mai mare de paturi, pentru a face fata numarului mare de nasteri. Dupa revolutie a inceput sa scada numarul de nasteri. A fost o scadere constanta, aratata prin faptul ca de la 5.000 de nasteri pe an, pe care le aveam inainte de revolutie, acum avem in jur de 3.600. A fost o scadere destul de lenta, dar constanta, ilustrata si de sporul natural care este usor negativ. Odata cu scaderea numarului de nasteri, a scazut si numarul de paturi si au aparut cabinetele particulare si o parte din clientela ginecologica s-a adresat direct cabinetelor particulare, evitind spitalul de stat. Prin aceasta a scazut si utilizarea paturilor de ginecologie si incet-incet spitalele cu maternitati au avut cele mai putine paturi utilizabile, iar in momentul pensionarii medicilor, nu s-au mai scos posturi la concurs”, a explicat dr. Alin Lazea. In Vrancea s-au nascut anul trecut 3.661 de micuti. Cei mai multi, 2.950 de bebelusi au fost adusi pe lume la maternitatea din Focsani. Si la Spitalul Municipal Adjud, singurul medic ginecolog de acolo a ajutat la aducerea pe lume a 450 de copilasi. Ceilalti micuti s-au nascut la Panciu, Vidra si Odobesti. Cea mai delicata situatie ramine la Marasesti, unde in ultimii ani nu s-a mai inregistrat nici o nastere pentru ca nu exista un medic titular pe post. Doctorii nu s-au aratat interesati de acest post in momentul in care a fost scos la concurs, un factor important in luarea deciziei de a nu profesa in orasul Vrancei fiind situatia economica a localitatii.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.