AJUTATI…Desi se aflã dupã gratii, mai multi detinuti ai Penitenciarului Vaslui vor avea viitorul profesional asigurat dupã ce au învãtat meserii care îi vor ajuta sã se încadreze în societate atunci când îsi vor ispãsi pedeapsa si vor reveni în libertate. Asta dupã ce Administratia Nationalã a Penitenciarelor a dezvoltat si pilotat în sapte unitãti penitenciare (Vaslui, Oradea, Iasi, Jilava, Aiud, Arad, Botosani), sapte proiecte de instruire a persoanelor custodiate în diverse meserii utile în dezvoltarea infrastructurii unitãtilor din sistem, dar si în pregãtirea detinutilor pentru reintegrarea socio-profesionalã: lãcãtuserie si sudurã, zidãrie si faiantare, dulgherie, zugrãveli si vopsitorie, instalatii sanitare, lucrãri de pardoseli, lucrãri pentru pereti/tavane – gletuire, tapet.
Spre deosebire de cursurile de instruire sau de calificare profesionalã, activitãtile desfãsurate în acest proiect au ca element de noutate folosirea detinutilor cu abilitãti certificate într-o anumitã meserie pentru formarea altor detinuti, în vederea dobândirii de cãtre acestia din urmã a unor cunostinte teoretice si a unor deprinderi practice, considerate de utilitate în sistemul penitenciar. Pe lângã experienta profesionalã, detinutii formatori trebuie sã dispunã de abilitãti de comunicare si de management al unei echipe, astfel încât sã poatã gestiona în mod echilibrat si instructiv grupul de persoane private de libertate formate. Astfel, în perioada 20.10 – 04.11.2021, Penitenciarul Vaslui a conceput materialul suport pentru proiectul „Instruire pentru lucrãri de lãcãtuserie si elemente de bazã în sudurã”, proiect la care au lucrat specialisti din sectoarele: reintegare socialã, economico-administrativ, securitate si sãnãtate în muncã. Dupã finalizarea documentatiilor, în perioada 12.11 – 13.12.2021, la Penitenciarul Vaslui, au fost pilotate douã din cele sapte proiecte de activitate: „Instruire prin activitãti practice în meseria de instalator sanitar”, respectiv „Instruire prin activitãti practice în meseria de Zugrav – Vopsitor”. În cele douã proiecte au fost inclusi câte un detinut format si cinci detinuti care au fost formati. „Lucrãrile celor douã proiecte au avut o componentã teoreticã si una practicã. Dupã ce participantii s-au familiarizat atât cu materialele utilizate cât si cu modul lor de folosire, s-au realizat efectiv, în mai multe camere de detinere si alte spatii interioare, lucrãri specific celor douã meserii. Scopul acestor proiecte a vizat instruirea persoanelor private de libertate în vederea realizãrii unor lucrãri de instalatii sanitare, respectiv a unor lucrãri de zugrãveli si lucrãri de vopsitorie, prin activitãti practice desfãsurate în cadrul grupului de egali, în contextul valorificãrii competentelor profesionale apartinând altor detinuti. Scopului propus a fost realizat în proportie foarte mare, la finalul proiectului, detinutii instruiti reusind sã demonstreze dobândirea abilitãtilor si cunostintelor de bazã nesesare unui instalator sanitar, respectiv ale unui zugrav -vopsitor”, a declarat comisarul sef Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.
Astfel de proiecte se vor desfãsura în toate penitenciarele din tarã
Implementarea unui astfel de proiect la nivelul Penitenciarului Vaslui a adus mai multe beneficii. Pentru unitatea penitenciarã proiectul a ajutat la constituirea unei baze de date cu persoane private de libertate instruite în realizarea unor lucrãri de instalatii sanitare, respectiv zugrãveli-vopsitorii care pot fi valorificate ulterior, în cadrul unor activitãti desfãsurate în regie proprie. Persoanelor private de liberate participante le-a asigurat o instruire minimã în vederea realizãrii unor lucrãri de instalatii sanitare, respectiv zugrãveli-vopsitorii astfel încât sã poatã executa operatiile de bazã, care sã poatã fi valorificate ulterior, în cadrul unor activitãti productive. Inclusiv detinutii îndrumãtori au avut de câstigat prin valorificarea competentelor teoretice si practice, în cadrul unor activitãti de instruire. „Dupã finalizarea perioadei de pilotare a proiectelor în cele sapte unitãti penitenciare desemnate de Administratia Nationalã a Penitenciarelor, acestea vor fi disemninate si implementate în întreg sistemul penitenciar” a mai precizat reprezentantul Penitenciarului Vaslui.