BILANT… 2009 a fost pentru primarii din zona ruralã, piatra de încercare. Astfel, în acest an a fost o mare performantã fie si ducerea pânã la capã a proiectelor demarate în anii anteriori. Între zbaterea pentru obtinerea de bani pentru salariile angajatilor sau chiar si dificila misiune de a achita facturile uitlitãtilor pentru sediile primãriilor, câtiva primari au reusit sã mai si realizeze câte ceva în comunã.
PRIMARUL PUIU SE TINE TARE… Un merit deosebit îl are primarul comunei Vetrisoaia, chiar dacã ar fi sã luãm în calcul doar faptul cã în acest an a dovedit cã are coloana vertebralã. Acesta a rezistat tentatiei de a se alãtura gãstii de primari dalmatieni, momiti de deputatul Dan Marian cu fonduri. În plus, în acest an, la Vetrisoaia su început urmãtoarele investitii: aductiune cu apã si racordarea populatiei la retea (13 mld.), Scoala de Arte si Meserii (2 milioane Euro), bazã sportivã (3 mld.).
DÃNUT CRETU, CAMPIONUL INVESTITIILOR... În conditiile în care primarul de la Munteni de Jos a beneficiat de culoarea puterii, acesta a fost destul de abil încât sã atragã în comunã „maximum din toate combinatiile“. Astfel, acesta este campion al investitiilor din zona ruralã în judetul Vaslui: peste 114 mld. de lei vechi. Exemple: asfaltarea drumului Munteni de Jos – Mânjãsti (25 mld.), aductiune de apã în satele Bãcãuani si Secuia (27 mld.), scoalã Munteni de Jos (28 de mld.), salã de sport (zece mld.), bazã sportivã (6 mld.), poduri si podete (12 mld.).
COMUNA STEFAN CEL MARE, PE CAI MARI… Desi a fost an de crizã, la Stefan cel Mare lucrurile s-au miscat destul de bine. Viceprimarul Moraru spune cã a initiat mai multe proiecte, iar unele au intrat în faza de finantare, pentru executie: „Vorbim de proiecte importante, printre care asfaltarea DN 15 pânã în centrul satului Mãrãseni, alimentarea cu apã a satul Stefan cel Mare, asfaltarea DN 15D pânã în satul Brãhãsoaia, asfaltarea drumului Bârzesti-Cãntãlãresti, împãdurirea a peste 74 hectare teren, construirea unui centru de zi pentru copii în spatele primãriei si dotarea Cãminului Cultural cu costume populare si instrumente muzicale.“
CONSTANTIN GAVRILÃ, MAESTRU ÎN ECONOMIE SI BUGET-FINANTE… Primarul Zãpodeniului, Constantin Gavrilã, poate fi considerat cel mai inventiv edil în gestionarea resurselor financiare al comunei. Are 102 angajati speciali la Primãrie, pe care-i foloseste la întretinerea si constructia drumurilor, a aductiunilor cu apa, la constructia de ciusmele si sãparea fântânilor si la igienizarea celor 17 scoli din comunã. Astfel evitã sã angajeze cheltuieli cu firme specilaizate, iar banii pentru plata celor 102 muncitori îi obtine de la Ministerul Muncii din fonduri garantate de legile sociale(76, 85 si 116). Cu banii, astfel economisiti, reuseste sã confinanteze proiecte de anvergurã, iar în acest an are începute investtii de peste 50 de mld.: bazã, sportivã (opt mld.), grãdinitã si scoalã la Delea (11 mld.), cãmin cultural Zãpodeni (8 mld.), salã de sport Zãpodeni (9 mld.), SAM (8 mld. doar în acest an). Reabilitare drum Vaslui – Delea – Zãpodeni (14,8 mld.), împãdurire a sapte hectare de teren degradat.
MONICA AMANCI A REINVENTAT PRIMÃRIA DE LA ALBESTI... Primãrita de la Albesti are o performantã deosebitã. Acum un an si jumãtate când a preluat mandatul, nu mai putin de trei firme cereau falimentul Primãriei, din cauza datoriilor fãcute de fosta conducere. Între timp, aceasta a achitat toate datoriile, salvând Primãria. În plus, aceasta are si câteva investitii importante pentru comunitate. Se poate spune cã, aproape fãrã niciun ajutor, cu nimimum de fonduri a obtinut succes maxim.
TEMISTOCLE DIACONU ÎSI CONTINUÃ EPOPEEA…
Din acest top nu putea lipsi primarul de la Pãdureni. Realizãrile acestuia depãsesc chiar si promisiunile electorale ale altora. Pânã la urmã care comunã din judet sau chiar din tarã se poate lãuda cu parc public si cu strand. Nu mai enumerãm investitiile în acest caz pentru cã nu ne permite spatiul!