Consiliul Local finanteaza din bani publici echipa de fotbal a orasului de sapte ani de zile. Pana in prezent FC Botosani nici macar nu s-a batut pentru promovare, singura performanta fiind calificarea in optimile Cupei Romaniei.
4 este cel mai bun loc pe care l-a ocupat FC Botosani in liga a II-a
An de an Primaria organizeaza un concurs de proiecte pentru asociatii sportive prin care acestea pot obtine finantari nerambursabile si tot an de an Asociatia Fotbal Club Botosani castiga grosul banilor. In jur de un milion de lei primeste echipa pe aceasta schema incepand cu anul 2005, in timp ce columbofilii au beneficiat anul acesta de 7.000 de lei, clubul de rugby 21.000 de lei, iar Asociatia Judeteana de Tenis de Masa 3.000 de lei. In ciuda acestui lucru performantele lipsesc. Locul 4 a fost cea mai buna clasare obtinuta vreodata de echipa in liga a doua, singurul rezultat cu adevarat notabil fiind calificarea in optimile Cupei Romaniei, lucru care s-a intamplat in 2008, cand formatia fanion a judetului a fost eliminata de Dinamo Bucuresti.
„Este un program de finantari pentru sport, iar fotbalul aduce cei mai multi spectatori. Probabil ca, la banii pe care ii dam, atat se poate face”, a declarat Catalin Alexa, viceprimarul municipiului Botosani.
Asociatia careia i se dau banii este controlata de Valeriu Iftime, patronul grupului de firme „Elsaco”. „Banii se pierd in fotbal”, a afirmat cel care nu apare in actele clubului, dar care coordoneaza financiar activitatea. Acesta sustine ca bugetul clubului este de circa 2,5 milioane de lei si ca diferenta dintre necesar si ceea ce da municipalitatea o acopera din fondurile firmei pe care o patroneaza.
Faliment fotbalistic la Fisc
Fosta societate comerciala pe care era organizat clubul de fotbal se afla in faliment din cauza datoriilor. De la inceputul sezonului 2010/2011 echipa a fost trecuta de pe firma cu datorii pe o asociatie cu platile la zi. Pana in vara anului precedent FC Botosani a activat in liga a doua pe SC Fotbal Club SA, o societate la care actionar majoritar era Valeriu Iftime. Ani de zile activitatea fotbalistica a functionat dupa o schema parca intentionat conceputa pentru a baga firma in faliment. Cum Primaria Botosani nu are dreptul sa finanteze direct un agent economic pentru programe de sport, proiectele in vederea obtinerii fondurilor nerambursabile au fost depuse de catre Asociatia Fotbal Club prezidata de omul de afaceri Cornel Sfaiter, care practic nu facea altceva decat sa dea bani mai departe societatii „Fotbal Club”, pe care erau inregistrate grosul cheltuielilor. Astfel, in timp ce ONG-ul s-a pastrat curat din punct de vedere financiar, SA-ul a tot acumulat datorii. Cum noile reglementari privind licentierea cluburilor interzic existenta debitelor, in pauza competitionala din 2010 clubul a fost reinscris la Federatia Romana de Fotbal pe asociatie, iar societatea comerciala a intrat in faliment pe 2 decembrie anul trecut. S-a numit un lichidator in persoana lui Boris Balanovici de la care finantistii asteapta bani. „Nu mai putem da noi relatii despre societate fiindca este in faliment”, a declarat Valentin Ghitun, director adjunct al Administratiei Financiare Municipale.
Un SC golit de active
Lichidatorul nu prea are ce vinde deoarece societatea are active neinsemnate. Stadionul Municipal este al Primariei, autocarul nu apartine clubului si nici terenurile de antrenament nu erau ales SA-ului.
Directia Generala a Finantelor Publice a incercat sa puna sechestru macar pe jucatori pentru a-si recupera din bani, insa a descoperit ca acestia fusesera deja transferati pe asociatie, ori aceasta nu inregistra datorii la stat si nu se putea indrepta impotriva ei. Culmea este ca intrarea in insolventa, etapa care a precedat falimentului, a fost ceruta chiar de catre actionarul majoritar, Valeriu Iftime. Acesta sustinea ca firma avea datorii la el de 3,6 milioane de lei, adica ar fi imprumutat de fapt societatea. Astea in afara celor 3,9 milioane de lei obligatii restante la bugetul de stat. Cumuland contributia totala a municipalitatii de circa 7 milioane de lei cu debitele la stat reiese ca, in realitate, statul a platit din 2005 incoace in jurul a 11 milioane de lei pentru fotbalul de liga a doua de la Botosani.
Mingicareala mediocra pe bani grei
Primaria da banii integral la fotbal, indiferent daca echipa isi indeplineste sau nu obiectivul. In timp ce cheltuielile totale suportate de stat cu fotbalul de la Botosani trec de suta de miliarde de lei vechi pentru ultimii sapte ani, performantele lipsesc cu desavarsire. Aceasta si pentru ca obiectivele pentru care clubul obtine finantarea de la municipiu raman de obicei doar pe hartie. In fiecare an cand se depune la Primarie dosarul in vederea acordarii fondurilor nerambursabile conducatorii asociatiei se angajeaza sa obtina si un anumit loc in clasament. Cu toate ca mai de fiecare data echipa nu a ocupat la finalul sezonului pozitia propusa, situandu-se mai mereu la mijlocul seriei I a ligii a II-a, municipalitatea a platit de fiecare data integral suma pentru care a incheiat contractul. Cu alte cuvinte, banii s-au dat ca si cum echipa si-ar fi indeplinit obiectivul. Elocvent este ceea ce se intampla chiar in acest an.
„Mentinerea in campionatul national de fotbal seniori, liga a II-a, seria I si clasarea echipei pe locurile 1-5”, este obiectivul pe care conducerea Asociatiei Fotbal Club si l-a trasat prin proiectul depus la Primaria Botosani si prin care a castigat finantarea.
Cati bani dau asociatii
La finele sezonului 2010/2011 echipa s-a clasat pe locul 7. In noul sezon a fost eliminata de o divizionara C din Cupa Romaniei si dupa patru etape ocupa pozitia 8. Teoretic, membrii asociatiei contribuie la randul lor cu o cota de co-finantare de 10 la suta la banii dati de Primarie. Astfel, in acest an, daca Primaria Botosani vireaza un milion de lei, acestei sume i se adauga inca un fond de aproximativ 10 la suta asigurat de acestia. In realitate insa o buna parte a finantarii nu reprezinta efectiv bani scosi din buzunar de catre asociati. „Asociatia va asigura un fond in valoare de 130.000 de lei constituit din contributia membrilor asociatiei, a sponsorilor, din vanzarea de bilete si abonamente, precum si oricare alte activitati specifice (reclama si publicitate ce va fi utilizat ca fond de co-finantare de 10 la suta a prezentului proiect)”, se specifica in proiectul depus anul acesta la municipalitate.
Pe de alta parte, patronului grupului Elsaco sustine ca diferenta banii dati de la bugetul local sunt complet insuficienti, nu asigura nici macar jumatate din necesar si ca restul pana la circa 2,5 milioane de lei reprezinta contributia firmelor pe care le coordoneaza.