spot_img
spot_img
-2.3 C
Vaslui
16-ian.-2025

Ghid de aparare contra maidanezilor

- Advertisement -

Sute de ieseni sint muscati in fiecare an. La spital ajung peste 150. De multe ori, si oamenii au un comportament care provoaca animalele. Ce trebuie sa faceti, cum va puteti apara? „Ziarul de Iasi” a stat de vorba cu dresori autorizati. In conditiile in care „Salubris” nu are succes in limitarea fenomenului, sfaturile specialistilor va pot fi de folos.

V-ati speriat vreodata de un ciine care latra la dumneavoastra si a incercat sa va muste? Stiti cum sa reactionati atunci cind va confruntati cu un ciine agresiv sau cu o haita de maidanezi? Instructorii dresori din Iasi au acceptat sa ofere citeva sfaturi pentru a va proteja de muscaturi si atacuri de panica. Potrivit micului ghid practic de lupta cu maidanezii, exista un lucru pe care nu trebuie sa il faceti vreodata: sa fugiti. Specialistii sustin ca, in cazul in care fugiti, ciinele va simti ca va este frica si va va ataca, avind instinct de vinator. Aveti mari sanse de reusita sa scapati nevatamat insa daca veti interpune un obiect intre dumneavoastra si ciine sau daca il veti intimida. Site-urile de specialitate propun chiar si alte metode de aparare, cum ar fi spray-ul, fluierul sau aparatul cu ultrasunete.

„In primul rind, toata lumea ar trebui sa stie ca toti ciinii latra, dar nu toti musca. Ei isi pazesc teritoriul si ne intimideaza ca sa ii lasam in pace. Ei ne considera inamici”, este prima explicatie pe care o ofera Adrian Bogdan, instructor dresor autorizat.

Specialistii sustin, astfel, ca un ciine latra sau ataca doar atunci cind ati intrat pe teritoriul lui, indiferent daca este vorba de o anumita zona, sau daca va aflati in apropierea unui lucru pe care acesta il pazeste. „Ciinele s-ar putea sa se ascunda sub o masina si sa o apere, in acest fel, in conceptia lui. Si atunci, daca te apropii de acel bun, s-ar putea sa te atace. Nu ne ataca cei pe care ii vedem zi de zi, pe care ii tinem in casa, ci ne ataca maidanezii. Ciinele pe care il tii in casa sau in curte te poate ataca doar daca, de exemplu, arunci repetat cu pietre spre el. La un moment dat se va simti atacat atunci cind te va vedea ca iei piatra si va riposta”, a precizat Marius Constantin Andornic, instructor dresor in cadrul scolii de dresaj Canisa von Bismakc.

In cazul in care va confruntati cu un ciine maidanez agresiv, instructorii va sfatuiesc, in primul rind, sa nu fugiti. „In nici un caz nu trebuie sa fugi, pentru ca in acel moment esti vazut ca o prada. Ciinii se trag din lupi si au in singe instinctul de vinat. Chiar daca nu o fac pina la capat, sa te omoare si sa te manince, te alearga ca sa te muste si asta e de ajuns pentru ei”, a mentionat instructorul dresor Adrian Bogdan.

Indicat este, astfel, sa va opriti atunci cind un ciine latra la dumneavoastra si sa il aveti mereu in vizor. „Atunci cind un ciine latra la noi sau pare ca vrea sa ne atace, ne oprim. Daca nu este prea agresiv sau este la distanta, nu trebuie sa trecem pe linga el cu indiferenta. Trebuie sa ne uitam putin in urma sa vedem ce face, dupa ce trecem de el. Pentru ca s-ar putea nici sa nu ii pese ca ai trecut pe acolo, dar s-ar putea si sa te atace din spate”, a explicat Marius Constantin Andronic.

Cum noua ne este frica de ciine, si lui ii este frica de om

Specialistii afirma ca un ciine nu ataca, de obicei, din fata, ci din spate. Daca il aveti mereu in fata dumneavoastra, atunci va puteti feri in momentul in care se repede sa va muste. Exista insa si citeva tehnici pe care le-ati putea folosi pentru a evita ranile. „Ideea e daca ma ataca sa ma duc eu inspre el, sa ii arat ca nu mi-e frica de el. Daca am o sacosa, o geanta, atunci o pun usor intre mine si ciine. El s-ar putea atunci sa vina doar sa ma miroase si sa ma lase sa plec linistit”, a adaugat Marius Constantin Andronic.

Obiectul interpus intre dumneavoastra si ciine joaca insa mai multe roluri, explica instructorii. „Ciinele poate percepe obiectul si ca pe un lucru care lui i-ar putea face rau. Si atunci se sperie si fuge, pentru ca si ciinilor le este frica, mai ales celor maidanezi. Insa, obiectul are si un alt rol. Ciinele, desi face diferenta intre noi si obiecte, va musca mereu ce ii este mai aproape. Asa ca daca nu se sperie de obiect si nu fuge, sau daca nu va miroase, va incerca sa atace si va musca, desigur, din acel obiect, fie el o sacosa, un rucsac, pentru ca este cel mai aproape de el. In felul acesta nu va va ataca pe dumneavoastra”, a adaugat Adrian Bogdan.

O alta modalitate prin care v-ati putea apara de ciinii maidanezi ar fi intimidarea lor. Instructorii sustin ca frica dumneavoastra nu trebuie sa fie perceputa de ciini ci, din contra, trebuie sa ii aratati ca sinteti stapin pe situatie. „Ciinii simt starile omului, iar asta este foarte important. Ei simt atunci cind noua ne este frica. Indicat este sa ii fugarim, sa mergem noi inspre ei cu mai mult curaj pentru a-i intimida noi”, a continuat instructorul Adrian Bogdan.

Seful haitei ataca primul

In cazul in care va confruntati cu o haita de ciini, atunci este bine de stiut ca mai intii va va ataca seful haitei. Daca reusiti sa il intimidati, atunci ceilalti maidanezi vor fugi si ei si nu ii vor mai sari in aparare. „Se poate intimpla, de exemplu, daca iesi cu ciinele la plimbare sa fii atacat de o haita. De obicei ataca seful haitei si apoi vin ceilalti sa ii sara in aparare. Este posibil ca maidanezii si ciinele tau sa se miroase, sa se cunoasca, si atunci te poti retrage usor si poti merge mai departe, fara sa o iei la fuga. Dar este posibil si sa atace”, a spus Marius Constantin Andronic.

In astfel de situatii, daca intervin si ceilalti ciini in atac, atunci trebuie fie sa dati dovada de si mai mult curaj, fie sa gasiti un obiect cit mai mare in spatele caruia sa va adapostiti. „In privinta unei haite, curajul de a ataca este mai mare. Cu cit haita este mai mare, cu atit curajul de atac este mai mare. Asa ca si omul in fata unei haite trebuie sa aiba si mai mult curaj si sa ii acorde mai multa atentie. Daca bravezi in fata unui ciine sau doi, asta nu inseamna insa ca poti face acelasi lucru si in fata unei haite intotdeauna. Asa ca pentru oamenii care nu au atit curaj sau se sperie foarte repede este recomandat sa se indrepte usor catre o zona cu mai multi oameni sau sa se dea dupa o masina, sa intre intr-o scara. Obiectul cu rol salvator interpus intre dumneavoastra si haita in acest caz trebuie sa fie unul mare, pe masura”, a mentionat Adrian Bogdan, instructorul dresor.

––

Ce „arme” va pot fi de folos

In cazul in care nu aveti nici un obiect la dumneavoastra pe care sa il interpuneti sau va este prea frica pentru a intimida ciinele, site-urile de specialitate recomanda si unele produse pe care le puteti folosi pentru a-i tine departe pe ciini de dumneavoastra.
Unul dintre ele este dispozitivul portabil ce functioneaza pe baza de ultrasunete. Desi sunetul emis este adesea imperceptibil pentru oameni, ciinii il vor percepe si vor fi deranjati, astfel ca se vor indeparta. Un astfel de dispozitiv mobil poate costa intre 70 si 90 de lei. Pe de alta parte, in cazul unei haite de ciini, aparatul cu ultrasunete are un efect slab, mai ales daca maidanezii sint intaritati. In cazul in care locuiti la casa si doriti un dispozitiv fix pentru a tine mereu departe de gospodarie nu doar ciinii, ci si pisicile si sobolanii, puteti achizitiona un dispozitiv cu ultrasunete fix ce costa intre 140 si 200 de lei. Un alt mijloc de aparare este bastonul telescopic ce are minerul din cauciuc si o tija flexibila de inox cu o lungime de 80 de centimetri. Aparatul va ajuta sa tineti ciinii la distanta si costa aproximativ 17 lei. De asemenea, si spray-ul in valoare de 16 lei sau fluierul ce costa 20 de lei va pot fi de ajutor in astfel de situatii.

In judetul Iasi, numarul celor atacati de maidanezi este unul constant in ultimii ani, spun medicii. Peste 150 de oameni ajung anual la spital din cauza muscaturilor, in zilele cu temperaturi ridicate fiind tratati chiar si cite trei pacienti muscati de ciini in Unitatea de Primire Urgente. Desi anul trecut edilii estimau ca se afla aproape 6.000 de patrupede in libertate, la sfirsit de an statisticile aratau ca au fost prinsi peste 9.300 de maidanezi, alte citeva mii fiind inca in libertate.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.