• o bătrînă, de 88 de ani, a murit înghetată • femeia a intrat în stop cardiac si nu a mai putut fi resuscitată • o altă bătrînă a ars de vie în casă • incendiile au cauzat si ele nenorociri • a fost emis cod portocaliu de ger • se estimează că temperaturile vor scădea pînă în jurul valorii de -27 de grade Celsius • de zeci de oameni fără adăpost au fost adăpostiti în centre sociale •
Gerurile abătute asupra judetului Neamt de cîteva zile au făcut primele victime. O bătrînă de 88 de ani, din Tîrgu Neamt, a murit din cauza hipotermiei severe, fiind primul caz de acest gen din această iarnă. Femeia locuia singură, dar era destul de des vizitată de un fiu care se ocupa de cele necesare. Din păcate însă, se pare că la sfîrsitul săptămînii trecute nu a mai trecut pe la ea, iar octogenara nu a mai reusit să-si facă focul duminică si din cauza gerului puternic, temperatura în casă a scăzut pînă spre limita înghetului. Luni dimineată, în jurul orei 7.00, fiul a trecut pe la mamă să vadă ce face si a găsit-o abia respirînd si inconstientă. Omul a chemat salvarea, care a transportat-o la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Tîrgu Neamt, unde a fost diagnosticată cu stop cardio-respirator si hipotermie severă. Medicii au încercat mai bine de o oră să o resusciteze. Cazul a fost raportat Directiei de Sănătate Publică Neamt care la rîndul ei l-a raportat la Ministerul Sănătătii, bătrîna moartă de frig din Neamt fiind pînă ieri, la primele ore ale diminetii, cea cea de-a patra victimă a gerului la nivel national înregistrată în ultimele două zile.
Bătrînă arsă de vie
Maria Dascălu, de 73 de ani, a ars de vie în propria-i locuintă din Boghicea, în noaptea de duminică spre luni. Desi bătrîna locuia într-o căsută în centrul satului, nici unul dintre vecini nu a observat focul, astfel încît pompierii militari au fost anuntati cînd casa era deja scrum. Primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai, a declarat că bătrîna locuia singură, iar cel mai probabil a pus prea multe lemne pe foc: „Cel mai probabil, focul a izbucnit după miezul noptii si la acea oră din noapte nu a văzut nimeni flăcările. Culmea, incendiul a fost observat spre dimineată de un sătean care locuia pe o altă ulită la vreo 200 de metri de locuinta bătrînei. Consăteanca noastră locuia singură, într-o casă cu un hol si o cameră. Este un caz tragic si din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea ei“. La ora 5.53, Detasamentul de Pompieri Roman a fost alertat prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgentă, 112 despre incendiul de la Boghicea. „Pompierii militari au constatat că acoperisul era prăbusit, iar incendiul se manifesta încă la elementele combustibile din constructia locuintei, pe întreaga suprafată. După ce au lichidat incendiul, pompierii militari au descoperit proprietara carbonizată în interiorul locuintei. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de jarul căzut din sistemul de încălzire“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Neamt.
Cosurile de fum si jarul din sobă…
Alte incendii au fost cauzate de cosurile de fum defecte sau necurătate. Sîmbătă seară, în jurul orei 21.27, Detasamentul de
Pompieri Piatra Neamt a intervenit pentru stingerea flăcărilor izbucnite la acoperisul locuintei lui Vasile M., din localitatea Rediu. Incendiul a fost cauzat de cosul de fum deteriorat. Au ars aproximativ sase metri pătrati de asterială din lemn si circa sase metri liniari de grindă. Duminică după amiază, pompierii tîrgnemteni au fost solicitati să se deplaseze în comuna Băltătesti pentru a stinge un incendiu izbucnit la locuinta lui Cristinel J. La fata locului s-au deplasat 11 subofiteri si două autospeciale. Salvatorii au stabilit că, cel mai probabil, incendiul a fost cauzat de jarul căzut din sobă. Au ars locuinta construită din lemn cu suprafata de 120 de metri pătrati, acoperisul, peretii interiori, patru usi, obiecte de îmbrăcăminte, diverse documente. Proprietarului i s-a acordat primul ajutor si a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulantă si transportat la spital deoarece acuza dureri la fată si la mîini. Sîmbătă seară, în jurul orei 18.45, Detasamentul de Pompieri Tîrgu Neamt a fost alertat si a intervenit cu 6 subofiteri pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la cosul de fum al locuintei proprietatea lui Stelică A., situată pe strada Zorilor din Tîrgu Neamt. Pompierii au ajuns la fata locului în doar cîteva minute si au reusit să lichideze incendiul înainte ca acesta să se extindă. A ars funinginea depusă pe cosul de fum. Pe 29 ianuarie, pompierii au avut misiuni în Roman si Pîncesti. Duminică, la ora 13.47, Detasamentul Roman a fost alertat si a intervenit cu patru subofiteri pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la cosul de fum al unei locuinte apartinînd Cristinei B, din Roman. A ars funinginea depusă pe cosul necurătat. În aceeasi zi, la ora 9.53, alarma s-a dat pentru o interventie la podul unei locuinte apartinînd Elenei T., din Pîncesti. Incendiul a fost cauzat si de această dată de cosul de fum deteriorat. La interventie au participat si pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentă Pîncesti. În această perioadă geroasă, pompierii militari din cadrul ISU Neamt lucrează în conditii mai dificile decît de obicei. „Din cauza gerului este mai dificil de lucrat, însă există o serie de măsuri prin care pompierii militari intervin prin rotatie, beneficiază de echipamente de schimb, astfel încît să nu fie nevoiti să poarte echipamente umede“, a mai precizat căpitanul Iulian Jugan.
Temperaturi polare în această săptămînă
Iarna grea a pus stăpînire pe aproape toată tara, iar pînă la finele acestei săptămîni am putea avea parte de valori termice de pînă la minus 27 de grade Celsius. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ger, aceasta fiind valabilă de ieri, 30 ianuarie, si pînă vineri, 3 februarie, la ora 11. Avertizarea vizează majoritatea tării, fiind excluse numai cinci judete de la granita de vest. În această perioadă temperaturile minime se vor încadra, în general, între minus 27 si minus 17 grade, iar cele maxime diurne vor fi exclusiv negative. Indicele de răcire (IR) va coborî sub pragul critic de minus 32 de unităti. Conform informatiilor de pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie, în regiunea noastră maximele diurne vor fi de minus 12 grade, cel putin pînă joi, 2 februarie, cînd desi va fi deosebit de frig ar putea ninsori usoare, slabe din punct de vedere cantitativ. Se pare că vineri începem să ne mai dezmortim pentru că atunci este anuntată o maximă de minus 4 grade si va continua să ningă. Printr-un ordin al prefectului, de pe 26 ianuarie, la nivelul judetului Neamt au fost stabilite sapte spatii de cazare pentru persoanele fără adăpost pe timp de ger, cu un număr total de 104 locuri de cazare. Luni dimineată erau cazate 25 persoane în aceste spatii. De patru zile de cînd pe rîul Bistrita s-a format bloc de gheată, lungimea acestuia a ajuns la cinci kilometri, el crescînd zi de zi ca urmare a temperaturilor negative. Grosimea gheturilor este de pînă la un metru, cu ochiuri si canal dezghetat pe circa 20% din lungimea tronsonului. Pe toate căile rutiere din judet circulatia se desfăsoară în conditii de iarnă. Luni dimineată se înregistrau precipitatii sub formă de ninsoare viscolită în zonele Roman si Tîrgu Neamt. Sectia Drumuri Nationale Neamt actiona ieri cu opt utilaje si 16 lucrători pentru împrăstierea de material antiderapant. SC Drupo Neamt, societatea care administrează drumurile judetene, actiona cu 12 utilaje si 24 de lucrători pentru împrăstierea de material antiderapant.
Cod galben si la Ambulantă
Pentru a fi prevenite alte tragedii, mai ales că s-a anuntat cod portocaliu de ger, meteorologii anuntînd că temperaturile vor scădea pîna la minus 27 de grade, autoritătile sanitare au intrat în alertă. Astfel, Serviciul de Ambulantă Neamt a crescut numărul patrulărilor pe timp de noapte pentru a aduna cît mai multe persoane fără adăpost si a le lua din fata gerului. „Ni s-a cerut să patrulăm noapte de noapte, între orele 21.00 si 1.00 în zonele în care stim că se adăpostesc persoanele fără adăpost. Deja am îndesit aceste patrule si facem si mai devreme decît la ora stabilită, dar si pe timpul noptii, între orele 2.00 si 4.00. De asemenea, mergem la toate victimele căzute în locuri publice si sperăm să nu avem alte victime umane“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa SAJ Neamt. La sfîrsitul săptămînii trecute au fost duse la adăpost de către autosanitare 18 persoane, din fericire, cei mai multi în stare bună, fără degerături si hipotermie. Directia de Sănătate Publică Neamt a emis si ea un comunicat prin care dă mai multe sfaturi populatiei pentru a se proteja mai bine de ger. Se recomandă ca bătrînii si copiii mici să nu iasă din casă, cei cu afectiuni cronice si în special cardiacii să-si ia medicamentele si să-si limiteze deplasările cît mai mult, iar restul populatiei să se îmbrace cît mai bine atunci cînd iese afară. Consumul băuturilor alcoolice este cu desăvîrsire interzis si se recomandă hidratarea cu lichide fierbinti precum ceaiurile. Soferilor li se recomandă evitarea călătoriilor lungi si dotarea masinilor cu pături groase, dar si cu termosuri cu ceai fierbinte. Locuintele trebuie să aibă o temperatură medie de 18-22 de grade Celsius, iar alimentatia trebuie să fie mai bogată în proteine.
Caz grav
Gerul din ultimele zile a continuat să facă victime, trei persoane fiind internate la Spitalul Roman. Ileana D, de 73 de ani, din Cordun, internată duminică, 29 ianuarie în Sectia Anestezie Terapie Intensivă (ATI), în soc hipotermic se zbate între viată si moarte. Medicii sînt rezervati în privinta sanselor sale de supravietuire. O altă persoană a ajuns tot duminică la spital, în stare de hipotermie, temperatura corpului fiind atît de scăzută încît nici termometrul nu a mai putut detecta valorile exacte. „O femeie de 73 de ani, din Cordun a fost internată în comă în Sectia ATI, din cauza hipotermiei. Un bărbat de 50 de ani, din Roman a avut nevoie duminică de îngrijiri, tot din cauza hipotermiei. Nu putem sti exact cît a scăzut temperatura corporală a celor doi pacienti, deoarece valoarea indicată de termometru nu coboară sub 34 de grade Celsius. Tot victimă a gerului a fost si un bărbat de 40 de ani, din Roman, care a ajuns la spital luni dimineată, 30 ianuarie, cu degerături la ambele călcîie“, a declarat doctor Maria Tălmăcel, medic sef al Centrului de Primiri Urgente de la Spitalul Roman.