MISTERUL REZIDENȚILOR… S-a aflat diagnosticul oficial care ar fi condus la moartea medicului rezident bârlădean, George Ștefan Tilă, de 31 de ani, care își incepuse activitatea în spitalul din Bârlad. Făcuse prima gardă pe 27 martie la spitalul din orașul natal și pe 28 martie, seara târziu, a murit în somn. Vremea Nouă a pus cap la cap informațiile strânse timp de trei săptămâni și a aflat toată povestea de dinaintea morții, cu premoniția mamei, care lucrează ca asistentă la spitalul din Bârlad și cu ultimele cumpărături făcute de medicul rezident. Oficial, diagnosticul care iar fi provocat moartea băiatului este de fibroză chistică, o afecțiune genetică, însă medicul care a făcut examenul anatomopatologic a spus colegilor că “acest tânăr nu trebuia să moară”. Lucrul acesta l-a afirmat după ce a văzut starea organelor interne, care teoretic ar fi trebuit să fie atacate de această boală genetică. Și ca totul să fie și mai învăluit în mister, pe 13 aprilie moare alt rezident, tot de la Spitalul Sf. Spiridon, de 28 de ani, originar din județul Botoșani.
Au trecut trei săptămâni de la moartea tânărului medic bârlădean, George Ștefan Tilă, care se afla în ultimile zile de rezidențiat la Spitalul Universitar Sf. Spiridon din Iași sub comanda profesorului universitar Anca Trifan, șefa Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie. Tânărul medic tocmai făcuse prima gardă la Bârlad și spunea colegilor din spital că de abia acum se simte cu adevărat medic. Avea 31 de ani și tot viitorul înainte. Familia sa se mândrea cu fiul lor. Mama sa era asistentă în spitalul bârlădean, iar sora acestuia era asistentă șefă în Ambulatoriu. Managerul spitalului, Ciprian Feraru a avut doar cuvinte de laudă la adresa tânărului și chiar își dorea ca acesta să continuie la Bârlad. Moartea acestui medic rezident a șocat pe toată lumea. La Iași, anatomopatologul care a examinat cadavrul acestuia a exclamat față de părinți și colegi că “acest tânăr nu trebuia să moară!”. Oficial diagnosticul care l-a doborât pe medicul George Ștefan Tilă este fibroză chistică, o boală genetică. Specialiștii consultați de Vremea Nouă spun că “de obicei boala se manifestă în primii ani de viață. Dar sunt și cazuri rare, când este descoperită la vârsta de adult, cum teoretic ar fi în cazul de față”. Totuși să fi fost boala atât de silențioasă încât un tânăr medic rezident, bine instruit, cum era George Ștefan Tilă, să nu-și fi dat seamă? Această boală afectează mai multe organe, mai ales plămânii și pancreasul. Popular este cunoscută și ca “boala celor 65 trandafiri” și se manifestă prin dezechilibrarea sărurilor și a apei din organism. Astfel, mucusul de pe plămâni devine gros, și vâscos, fiind cel mai afectat organ în aceasta boală. De asemenea, în funcție de severitatea bolii, mai pot fi afectate atât pancreasul cât și ficatul. Simptomele ar fi fost ușor de citit pentru un doctor de talia lui Tilă. Ar fi avut dese infecții respiratorii și afectări digestive, hepatice sau vasculare și ar fi purces la câteva controale. Misterul se adâncește și mai tare când un nou coleg de-al său, tot din Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Emanuel Mirel Luca de 28 de ani și acesta tot rezident moare în condiții suspecte. Și de aici a început nebunia și scenarita.
Mama lui George Ștefan Tilă a presimțit moartea băiatului. Aceasta l-a descoperit mort în apartamentul închiriat de la Iași
Mama lui George Ștefan Tilă a presimțit că ceva e în neregulă cu fiul ei. Deși făcuse gardă la Bârlad, joi, vineri aceasta s-a urcat în tren și a mers la Iași, la fiul ei. Nu știe de ce s-a urcat în tren. Așa a simțit. La ora 10.00 dimineață era în gară la Iași și i-a dat un mesaj fiului ei pe telefon, neștiind că acesta e mort de cel puțin 12 ore. Firește că nu a primit nici un răspuns. Aceasta și-a făcut griji, dar nu se pornise încă alarma în interiorul ei. Era doar acea neliniște pe care o avea în suflet. Credea că băiatul ei este la Spriridon, la raportul de gardă și nu putea răspunde la mesaj. O colegă de-ai lui Ștefan George Tilă, tot rezidentă, care urma să vină și ea la spitalul din Bârlad, îngrijorată că acesta nu a venit la Sf. Spiridon, a sunat-o pe sora medicului. Aceasta la rându-i și-a sunat mama. “Mama, dar dumneata nu ești la Iași cu George, că de la Spiridon m-a sunat o colegă și mi-a spus că nu a ajuns la serviciu”, se presupune că iar fi spus sora lui George, mamei. Atunci mama și-a dat seama că puiului ei i s-a întâmplat ceva. A pornit în grabă la apartamentul închiriat și a vrut să deschidă. Avea cheia, dar fiind cheia fiului ei pe partea celalaltă nu a reușit să intre. A sunat la proprietar și au spart ușa. Mama lui George Ștefan Tilă a fost cea care a încercat să-l resusciteze minute bune în șir. Totul era în zadar. Acesta murise de 12 ore.
Moartea lui George Ștefan Tilă încă învăluită în mister. Raportul de la medicină legală adâncește și mai mult dilema
EPUIZARE ȘI BOALĂ GENETICĂ… Vă dați seama ce durere a simțit această mamă, găsindu-și fiul mort. În apartament, nimic nu părea a fi la nelocul său și nimic nu conducea la o moarte suspectă. Stefan George Tilă își cumpărase seara trecută două sticle de Pepsi, la ora 22:20, așa cum era scris pe bon. Din prima sticlă băuse cam jumătate, restul erau pe noptieră. Vestea s-a răspândit imediat și la Iași și Bârlad. Lumea medicală a reacționat, iar profesoarei Anca Trifan nu-i venea să creadă. La Bârlad, în spital, cadrele medicale erau siderate. George tocmai plecase de acolo, mulțumit și împlinit că pacienții se adresau cu apelativul “domnul doctor”. Se discuta intens și de premoniția mamei care a plecat spre Iași. S-a crezut că o bacterie ucigașă din spitalul Sf Spiridon le-a venit de hac celor doi rezidenți. S-a luat în calcul și epuizarea, dacă e să ne luăm după o altă doctoriță de 56 de ani, care în 2024 a fost găsită moartă într-o cameră de hotel în București. Acum, că a venit și verdictul de la Medicină Legală e și mai multă rumoare. Cert este că George Ștefan Tilă, un tânăr medic de 31 de ani a murit de o boală de care ar fi trebuit să știe că o are. Chiar dacă nu poate fi tratată, poți trăi cu aceasta mult timp. Dar în cazul său, Dumnezeu a avut alte planuri. Sincere condoleanțe familiei și sperăm ca acestea povestioară dezvăluită să nu-i afecteze. Am dorit să o facem public, tocmai pentru a arată ce muncă și ce stres e pentru tinerii care se încumetă să ajungă medici. Fac șase ani de facultate și poate încă pe atât de rezidențiat, pentru a ajunge medici specialiști.