Nemulţumirile privind diminuările salariale nu pot fi rezolvate atât timp cât finanţarea de la bugetul de stat este în continuă scădere, iar veniturile proprii s-au micşorat substanţial faţă de anul 2008. Conducerea universităţii a recunoscut că nu există o comunicare eficientă cu angajaţii, în special cu personalul administrativ, dar a dat asigurări că vor întruni mai des comisia paritară.
Problemele se pot acutiza
Liderul sindicatului, Cătălin Lungu, susţine că a fost lămurit vizavi de modul în care se calculează plafonulpentru fiecare facultate şi că a înţeles de ce bonusurile au scăzut de la 30% la 15%. După ce a acuzat conducerea de lipsă de transparenţă, explicaţiile au devenit brusc pertinente. „Am primit răspunsuri la multe din întrebările pe care le aveam – încadrarea în normele legale şi modul de soluţionare a problemelor financiare ale universităţii. Problema cea mai gravă este mai sus: finanţarea la nivelul întregii ţări. Pentru că două milioane de copii nu s-au născut, alte două milioane au plecat în străinătate cu părinţii, jumătate din cei care ar trebui sa ajungă in universitate nu trec de bacalaureat – toate aceste lucruri au condus la o diminuare substanţială a numărului de studenţi. În consecinţă, la nivel de minister ar trebui să găsim o altă modalitate de finanţare”, declară profesorul Lungu. Perspectivele chimistului asupra viitorului învăţământului superior românesc sunt sumbre. „Dacă se va merge în continuare pe acest sistem, universităţile se vor dizolva în timp, într-un deceniu. Dacă astăzi cinci facultăţi se găsesc sub limita plafonului normal de finanţare (n.r. – Fizică, Chimie, Matematică, Biologie, Litere), în curând vor fi şi altele. Dacă sub limita plafonului nu se poate funcţiona, înseamnă că sunt două soluţii: ori se acordă salariu sub minim, ceea ce este ilegal, ori se ajunge la şomaj în învăţământul superior. În consecinţă, într-un deceniu sau două, România va rămâne nu doar fără populaţie, ci şi fără oameni inteligenţi care să o ducă înainte”, crede Cătălin Lungu.
„Noi eram chiar invidiaţi”
Astfel, soluţia problemelor trebuie căutată la Bucureşti, nicidecum la Iaşi. „O să ridic aceste probleme şi acolo (n.r. – la Consiliul Naţional de Conducere Alma Mater). Sper să am suficient timp să îmi conving colegii că, dacă ei nu au asemenea probleme financiare, le vor avea în curând”, punctează sindicalistul. Acesta nu exclude posibilitatea ca salariile de la universităţile din ţară să fi fost aduse la minimum de mai multă vreme, pentru a preveni un deficit masiv. „Noi eram chiar invidiaţi pentru că aveam salarii mai mari. Acum s-ar putea să existe şi probleme politice, să se găsească soluţii ca unii să fie finanţaţi mai bine, dar nu avem dovezi în acest sens”, menţionează Cătălin Lungu. Nici indicii de calitate nu avantajează instituţia ieşeană, întrucât suficiente domenii de studiu au ieşit „şifonate” după ierarhizare. Lungu a subliniat faptul că va depune eforturi pentru a grăbi implementarea unui nou sistem de finanţare la nivel naţional, atât timp cât ierarhizarea a fost contestată în instanţă de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a mai propus soluţii pentru a mări veniturile proprii ale Universităţii „Al.I. Cuza”, una dintre măsurile cele mai viabile fiind cercetarea.
„De ce ar trebui mărite salariile?”
Întrebat ce se poate face pentru a creşte veniturile proprii ale instituţiei pe care o conduce, rectorul Vasile Işan dă un răspuns neaşteptat. „De ce să facem rost de alţi bani? De ce ar trebui mărite salariile? Era vorba despre majorarea salariilor, altceva decât salariul de bază. Această majorare s-a acordat din 2009, odată cu aplicarea legii salarizării unitare, tocmai pentru a compensa pierderile de sporuri anterioare. Am menţinut-o şi am generat-o la întregul personal pentru că s-au produs tăieri sau reduceri salariale în 2010. La vremea respectivă, veniturile erau aproape duble decât în 2012”, explică Işan. Rectorul a mai arătat că va încerca să amelioreze situaţia personalului cu salarii foarte mici – didactic auxiliar şi nedidactic – atunci când vor exista venituri ceva mai bune. „Deciziile luate erau fireşti. Cel puţin liderii sindicali aveau dreptate, în sensul că, deşi noi am discutat cu departamentele şi compartimentele universităţii, nu am avut o discuţie în cadrul comisiei de paritate”, a subliniat managerul de la „Cuza”. Astfel, deciziile luate în Consiliul de Administraţie care vizează angajaţii vor fi comunicate, de acum, liderilor de sindicat, care vor transmite informaţiile mai departe, cu precădere personalului nedidactic.