Frecventa cu care se depisteaza la Iasi un nou cancer de esofag este deja de unul la trei zile. O treime din acestea nu mai sunt operabile, pacientii ajungand prea tarziu la medic, cand nu mai pot manca. Medicii ieseni reusesc sa refaca esofagul unor bolnavi din portiuni de stomac sau de intestin.
Peste 80 de persoane ajung in fiecare an pe masa de operatie din cauza cancerului de esofag. Alti inca 30 de pacienti beneficiaza doar de tratament paliativ pentru aceeasi afectiune, din cauza faptului ca au ajuns prea tarziu la medic si tumora nu mai poate fi extirpata. Chirurgii de la Spitalul „Sf. Spiridon” spun ca numarul pacientilor cu cancer de esofag creste in fiecare an, si doar cei norocosi pot fi operati. Acestora li se „construieste” un nou esofag din stomac sau intestin gros. Cei in stadii avansate de boala pot fi ajutati sa inghita daca li se introduce o proteza in esofag. Din nefericire, proteza trebuie platita de catre pacient, costul uneia ridicandu-se pana la 1.000 de euro. Cel mult zece pacienti din cei 30 care ar avea nevoie de proteza si-o si permit.
I s-a ingustat gatul
Dumitru a ajuns la medicul de familie dupa aproape doua saptamani in care nu a putut sa inghita mai nimic. Desi barbatul a povestit ca nu mai reusea sa inghita de 12 zile, medicii banuiesc ca primele simptome ar fi aparut cu mai bine de jumatate de an in urma. Medicul de familie l-a trimis la un specialist gastroenterolog si, in urma unei endoscopii, pacientul a fost diagnosticat cu cancer de esofag. Medicii din Clinica I de Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon” au stabilit atunci ca cel mai bun lucru pentru pacient este sa fie supus unei interventii chirurgicale. „Endoscopul nu are mai mult de doi centimetri in diametru, si totusi nu a putut sa treaca prin esofagul pacientului, aratand ca tumora bloca aproape in intregime acel spatiu. Barbatul a declarat ca nu mai putea sa inghita de aproximativ 12 zile, insa semnele acestei afectiuni puteau fi depistate chiar si in urma cu sase-opt luni. Investigatiile care s-au facut apoi au aratat si ca barbatul slabise 12 kilograme in aproximativ o luna”, a declarat conf.dr. Nicolae Danila, seful Clinicii I de Chirurgie. In acelasi timp, barbatul de 68 de ani era si un consumator de alcool, acest lucru fiind un factor de risc in ceea ce priveste cancerul de esofag. Avand in vedere ca starea sa generala inca era buna, dupa ce s-a efectuat un examen la computer tomograf, medicii au decis sa-l opereze. „Examenul la computer tomograf a aratat faptul ca tumora era localizata in treimea inferioara a esofagului, boala fiind in stadiu destul de avansat, fara insa ca tumora sa fi invadat organele din vecinatate. S-a practicat un abord chirurgical minim invaziv si s-a disecat tot esogagul, ridicandu-se stomacul pana in gat, formand astfel un nou esofag. Interventia a durat aproximativ patru ore, iar evolutia postoperatorie a fost favorabila. Pacientul a putut fi externat dupa 14 zile de spitalizare”, a mai spus chirurgul. Chinul barbatului nu s-a terminat insa, el fiind nevoit sa faca sedinte de chimioterapie si sa respecte tratamentul prescris de un medic oncolog.
Atentie la afumaturi
Chirurgii spun ca numarul cazurilor de cancer de esofag creste de la an la an, numai in ultimele 12 luni fiind operati 80 de astfel de pacienti. „Cea mai mica tulburare de inghitit trebuie cercetata, pentru ca acesta este primul simptom, iar boala poate fi prinsa in stadiu incipient, cu sanse mari de vindecare”, a spus conf.dr. Danila. Desi nu se cunosc cauzele clare ale aparitiei acestui tip de cancer, medicii sustin ca exista factori care favorizeaza dezvoltarea tumorii in esofag, printre care se numara consumul de alimente afumate, de alcool sau fumatul. De asemenea, pacientul incepe sa simta ca nu mai poate inghiti deloc cand boala este deja foarte avansata. „In mod normal, esofagul are intre trei si cinci centimetri in diametru, insa pacientul simte ca nu mai poate inghiti cand esofagul mai are doar cinci milimetri in diametru, restul fiind ocupat de tumora. Din pacate, tumora din esofag se dezvolta intr-un spatiu ingust cu vecinatati periculoase, respectiv traheea si aorta. Daca aceste doua organe sunt invadate, atunci nu se mai poate extirpa tumora”, a precizat chirurgul. Atunci cand boala este diagnosticata in stadiu avansat, riscul de metastaze la distanta devine tot mai mare. Operatia in astfel de cazuri este o interventie complexa, ce poate dura chiar si sase ore. „Tumora se scoate cu tot cu esofag, astfel ca se ridica stomacul sau intestinul gros si se face un nou esofag. E o operatie laborioasa si e necesar ca pacientul sa aiba o stare buna, pentru ca un pacient care are un deficit ponderal de 15-20 de kilograme pentru ca nu a putut inghiti si nu s-a alimentat este extrem de greu de operat. Pacientul trebuie alimentat ca sa ajunga la un echilibru, altfel apar foarte multe complicatii”, a afirmat conf.dr. Danila.
Mananca cu seringa
Pe de alta parte, nu toti pacientii care au cancer de esofag pot fi operati. Pentru cei care ajung la spital in stadii avansate de boala medicii nu pot face decat interventii paliative. „La cazurile inoperabile, singura paliatie e sa-i dai pacientului posibilitatea de a inghiti, de a se alimenta pe gura”, spune medicul. Astfel, medicii introduc in esofagul pacientului o proteza metalica expandabila care permite trecerea alimentelor prin esofag, eliminand riscul ca acestea sa ajunga in trahee si pacientul sa se sufoce. Problema este ca aceasta proteza trebuie cumparata de catre pacient, si nu foarte multi isi permit acest lucru. „Proteza costa in jur de 800-1.000 de euro, insa putini pacienti reusesc sa faca rost de ea. In fiecare an punem cel mult 10-15 astfel de proteze, in conditiile in care toti pacientii in stare avansata de boala ar avea nevoie de ele”, a adaugat chirurgul. In lipsa protezei, pacientilor li se face o interventie prin care sa introduca mancarea in organism printr-un tub legat la sistemul digestiv. Mancarea trebuie pasata insa si introdusa cu o seringa. Pe de alta parte, cei care beneficiaza de un esofag format din stomac sau intestin gros nu scapa de afectiunile specifice acestor organe. Astfel, pacientul poate sa faca ulcer la nivelul noului esofag sau alte afectiuni specifice organului din care a fost format.