SÃLTATI…Gasca fratilor „Dinamitã”, din comuna Epureni, a mai fãcut o victimã: un bãrbat din Bucuresti, de 35 de ani, tâlhãrit la Cãminul Cultural din Epureni, în a doua searã de Crãciun, de cãtre Andrei Marian Toma, de 18 ani, din comuna Epureni si Andreea I., de 19 ani, din comuna Ciocani. Politistii orasului Murgeni au probat fapta, fiind gãsite bunurile furate, iar cei doi tineri au fost retinuti pentru sãvârsirea infractiunii de tâlhãrie calificatã. Prezentati ieri la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, procurorii au decis ca adolescenta sã fie cercetatã sub control judiciar, iar partenerul ei a fost arestat pentru 30 de zile. Andrei si Andreea fac parte din gasca fratilor Ancutei, cunoscuti drept fratii „Dinamitã”, care au terorizat comuna Epureni si Suletea, si care acum sunt dupã gratii.
Politistii din cadrul Sectiei 5 Politie Ruralã Murgeni au probat activitatea infractionalã a unui bãrbat de 18 ani din comuna Epureni, Andrei Marian Toma si a unei femei de 19 ani din comuna Ciocani, Andreea Mihaela I., bãnuiti de comiterea infractiunii de tâlhãrie calificatã. „Din cercetãrile efectuate s-a constatat cã în noaptea de 26/27 decembrie 2018, cei doi au lovit un bãrbat în vârstã de 35 de ani din municipiul Bucuresti, pe care ulterior l-au deposedat de bijuterii, un telefon mobil si portofel. Victima si agresorii se aflau la un bal organizat la Cãminul Cultural din localitatea Epureni, judetul Vaslui. Prejudiciul estimat în cauzã este de 3.000 lei. Cele douã persoane bãnuite de savârsirea infractiunii au fost retinute pe 11 martie de cãtre politisti, pentru 24 de ore, iar ieri au fost prezentate la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad, cu propunerea de dispunere a unei mãsuri preventive.”, a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Tânãra a primit de la procurorul de caz mãsura controlului judiciar, tinând cont cã are un copil mic acasã, ea fiind concubina lui Dumitru Ancutei, unul din fratii „Dinamitã”, arhicunoscuti în comuna Epureni si în comunele din jur, Suletea si Banca. Acesta este dupã gratii dupã ce a comis nenumãrate furturi, terorizând locuitorii comunelor din jur, împreunã cu fratele sãu si o gascã din care face parte si Andrei Marian Toma, actualmente cercetat pentru tâlhãrie calificatã, în arest preventiv.
Pentru a nu cãdea victimã infractorilor, politistii vã sfãtuiesc:
Luati-vã mãsuri de precautie, mai ales când circulati noaptea, la ore târzii, pe strãzi pustii sau neiluminate. Evitati sã circulati singuri la ore târzii sau prin locuri neiluminate si putin frecventate, nu purtati în mod ostentativ bijuterii sau alte bunuri de valoare, cum ar fi telefoanele mobile. Evitati pe cât posibil compania unor persoane aflate sub influenta alcoolului. Dacã nu este cu putintã, evitati orice conflict cu acestia, nu-i jigniti si nu-i încurajati. Nu rãspundeti provocãrilor unor persoane aflate sub influenta bãuturilor alcoolice care se „leagã” de voi pe stradã, nu încurajati violenta si injuriile. Acestea sunt cauze care duc la declansarea unor conflicte care pot degenera în violente. Un limbaj controlat, fãrã jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor. Dacã observati cã sunteti urmãriti, nu ezitati sã cereti ajutor trecãtorilor de pe stradã. Nu vã faceti singuri „dreptate” lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecinte grave, nebãnuite. De la o palmã sau îmbrâncealã, victima se poate dezechilibra si lovi în cãdere, iar riscul unor complicatii nu este de neglijat. Nu adoptati o atitudine de atac, nu încurajati, si mai ales nu participati la manifestãri agresive stradale: bãtãi, insulte sau alte tipuri de agresiuni. În mijloacele de transport în comun, aglomeratiile stradale etc. nu vã angajati în dispute verbale, chiar dacã sunteti provocat. Cea mai bunã armã de apãrare în cazul unui atac este strigãtul. Dacã sunteti agresati, bãtuti sau tâlhãriti pe stradã, strigati cât mai tare dupã ajutor. Procedând astfel, alertati persoanele din jur, iar agresorii vor fugi.
Nu amenintati, nu jigniti, nu vã manifestati superioritatea, ambitia sau dispretul, este important sã vã pãstrati calmul. Neintrând în panicã, veti putea sesiza cu multã claritate intentiile agresorului, posibilitãtile de apãrare sau de actiune pentru a scãpa de zona de influentã a acestuia.
Dacã sunteti victima unei agresiuni, încercati sã retineti cât mai multe semnalmente ale autorului, si anuntati de îndatã politia; sporiti astfel sansele de identificare, prindere si pedepsire a agresorului.