INTERZIS… Garda de Mediu Vaslui face apel către cetățeni să contribuie la protejarea calității aerului și să sprijine combaterea fenomenului arderii deșeurilor vegetale în gospodării. Această practică, deși aparent inofensivă, este nu doar poluantă, ci și ilegală, iar arderea frunzelor și altor deșeuri vegetale se sancționează conform legislației în vigoare. “Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile prevede clar că persoanele fizice și juridice au obligația să depoziteze deșeurile vegetale în spații special amenajate sau să le predea operatorilor autorizați. Încălcarea acestor obligații poate atrage amenzi între 400 și 800 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu.
Vasluienii care dau foc miriștilor riscă să fie amendați și pentru că nu respectă măsurile de protecție a aerului. “Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sancționează de asemenea, prin amenzi între 500 și 10.000 de lei, pe cei care nu respectă măsurile de protecție a aerului. Fumul provenit din arderea frunzelor și altor deșeuri vegetale contribuie la poluarea aerului și afectează sănătatea întregii comunități. Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor interzice, de asemenea, în mod expres incendierea oricăror tipuri de deșeuri. Această practică nu doar că degradează calitatea aerului, dar este și pedepsită aspru – amenzile pot ajunge până la 45.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice”, a transmis Garda de Mediu Vaslui.
“Protejarea aerului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi!”
Mesajul comisarilor Gărzii de Mediu este unul clar: “dacă vedeți un vecin care arde frunze sau alte deșeuri vegetale, îndemnați-l politicos să stingă focul și să adopte metode mai ecologice, cum ar fi compostarea sau predarea deșeurilor către centrele autorizate. O discuție calmă poate fi o soluție eficientă pentru a preveni astfel de practici și pentru a menține un aer curat pentru toată comunitatea. Alternative prietenoase cu mediul: Frunzele pot fi transformate în compost, oferind un îngrășământ natural pentru grădină, sau pot fi folosite ca mulci pentru protejarea solului. De asemenea, există servicii locale de colectare a deșeurilor vegetale. Protejarea aerului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi! Fiecare gest contează, iar împreună putem construi o comunitate mai sănătoasă și un mediu mai curat”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu.