INTERZIS… Garda de Mediu Vaslui face apel către cetățeni să contribuie la protejarea calității aerului și să sprijine combaterea fenomenului arderii deșeurilor vegetale în gospodării. Această practică, deși aparent inofensivă, este nu doar poluantă, ci și ilegală, iar arderea frunzelor și altor deșeuri vegetale se sancționează conform legislației în vigoare. “Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile prevede clar că persoanele fizice și juridice au obligația să depoziteze deșeurile vegetale în spații special amenajate sau să le predea operatorilor autorizați. Încălcarea acestor obligații poate atrage amenzi între 400 și 800 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu.
Vasluienii care dau foc miriștilor riscă să fie amendați și pentru că nu respectă măsurile de protecție a aerului. “Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător sancționează de asemenea, prin amenzi între 500 și 10.000 de lei, pe cei care nu respectă măsurile de protecție a aerului. Fumul provenit din arderea frunzelor și altor deșeuri vegetale contribuie la poluarea aerului și afectează sănătatea întregii comunități. Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor interzice, de asemenea, în mod expres incendierea oricăror tipuri de deșeuri. Această practică nu doar că degradează calitatea aerului, dar este și pedepsită aspru – amenzile pot ajunge până la 45.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice”, a transmis Garda de Mediu Vaslui.
“Protejarea aerului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi!”
Mesajul comisarilor Gărzii de Mediu este unul clar: “dacă vedeți un vecin care arde frunze sau alte deșeuri vegetale, îndemnați-l politicos să stingă focul și să adopte metode mai ecologice, cum ar fi compostarea sau predarea deșeurilor către centrele autorizate. O discuție calmă poate fi o soluție eficientă pentru a preveni astfel de practici și pentru a menține un aer curat pentru toată comunitatea. Alternative prietenoase cu mediul: Frunzele pot fi transformate în compost, oferind un îngrășământ natural pentru grădină, sau pot fi folosite ca mulci pentru protejarea solului. De asemenea, există servicii locale de colectare a deșeurilor vegetale. Protejarea aerului este responsabilitatea fiecăruia dintre noi! Fiecare gest contează, iar împreună putem construi o comunitate mai sănătoasă și un mediu mai curat”, au transmis comisarii Gărzii de Mediu.
La Rasesti primarul în fiecare sâmbătă dă foc la gunoaiele de la depozitul de materiale de construcții… Scoate un fum negru de ne afuma toate lenjeriile.
Unde nu întra aerul pe geam întra doctorul pe ușa. Bai ăștia de la Garda de Mediu Vaslui. Pai dacă în com. Tanacu zilnic ard deșeuri e un fum permanent cum dracu sa mai deschizi un geam. Spuneți ca nu vreți sau sunteți prea obosiți sa faceți ceva? Culcativa și tragetii un somn bun. Aveți niște aere când veniți prin comune vai de mine parca sunteți regine. De unde sunteți voi.? Urmăriți faceți educație masuri concrete soluții clare, dați amenzi usturătoare. Voi va umpleți de ploioase și la revedere le mai pupați și mana celor de pe la Primarii. Sa va fie rușine spagarilor. Afara cu voi. Voi poluati aerul Planeta asta.
Nu faceți mai nimic. În mediul rural focul la centralele cu lemne se face în mare parte cu deșeuri din plastic ,cauci etc. spun ei e mai economic. E boala mare acuma pe aceste deșeuri. Ca se face campanie prin ziar e apa de ploaie. Se fac și ei ca muncesc. Oricum leafa merge. Sunt niște cocoane la Garda de Mediu Vaslui de te umfla rasul. Parca sunt coborâte de pe luna și încă nu s-au acomodat cu viata pe Pământ. Dati-le afara angajați oameni competenți cu dragoste de munca. În rest doar succes la vremuri bune.
Stefan viitor sef
Stefan viitor sef
Garda nu vede ca unii cu fier vechi dau foc la cabluri de nu poti deschide un geam.
Faptul că APM Vaslui face APEL PUBLIC la populație să nu mai incendieze resturile vegetale pentru protejarea calității aerului și încearcă să sprijine combaterea fenomenului arderii deșeurilor vegetale în gospodării este un semnal cât se poate de clar că fenomenul este generalizat, iar autotitățile locale și județene trebuie să i-a măsuri urgente în privința colectării deșeurilor vegetale din aceste gospodării. Această problemă va fi una perpetuă întrucât este acest obicei, profund nesănătos, este vechi și care se practică de ani de zile în rândul comunităților, mai ales rurale, dar și urbane unde impactul asupra sănătății oamenilor este semnificativ mai ridicat.
***
Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:
11. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
12. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
13. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
14. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
15. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).
https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf
Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că
MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
(poziția 14 pe buletinul de vot)
#DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA
Dar domnii de la Garda de Mediu dece nu le spune celor de la Safir …Vambet …sa își monteze filtre și ce mai au de montata in hale …nu te poți plimba prin oraș seara că mori de la mirosul urat…între stana Costești și Bârlad pici din mașină de la mirosul ăla …pe langa toate fermele de la Vambet ….a pentru că e cumatru de asta ? Rușine să vă fie stați pe banii statului cu mana in cur …
E finu sef! Plus plicurile cu spagi!
Unde duc eu frunzele de la vutcani la firmele de reciclare, sau dracu le mai spuneți. Sunteți dementi,😡 Împăduriți și nu mai aveți probleme, pădurea se hrănește cu dioxidul de carbon, se știe din antichitate. Lăsați oamenii în pace.
Ma mir ca nu va este rușine sa dați asemenea știri…. Sa i spui politicos vecinului? Sa umble aia de la garda de mediu prin sate dimineața sa vadă focurile aprinse peste tot, ca nu mai poți lăsa un geam deschis sau pune o ruga la uscat…. Sa vina sa dea amenzi, nu sa stea la birouri, da vina sa vadă cum pe toate șanțurile sunt Levi de la mașini de spălat și veceuri…. Faceți reportaje despre asta, pe teren, nu teorie… Ca de teorie suntem sătui..
Angajari pe pile
La Bârlad prostia comunitarului Chelaru Vasile , vătaful de la miliția locală, nu are frontiere, a pus ,,colegii,, sa pîndeasca cine arunca gunoi la container, bai boule unde vrei sa arunce lumea gunoiul.
Un avion Boeing consuma in primele 30 minute peste 2500 litri de combustibil ,apoi peste 3500 litri/ 1000 km!! Un vulcan arunca in aer gaze și praf in cantități industriale!
Și voi amendați un amarit care da foc la un cos cu frunze de nuc ce nu pot fi puse la compost!
Sinteți normali?????
Nu veniți acum și afirmați că așa e legea!
Da, așa e legea dar e strîmbă !
😠
Cu vecinul de la vila de lângă bl.225 care afumă cartierul de ani de zile ce au rezolvat?Să-l îndemne politicos să-și ridice furnalul peste nivelul blocului.Sa fie văzut din Gura Bustei,nu doar fumul de la frunze.
Ceva despre spagi? Cat se mai pune in plicuri? Cat mai este darul in 2024-2025?