spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
22-ian.-2025

Garajul de lângă bloc, o continuă distracţie

- Advertisement -

* Gălăţenii se plâng de gălăgia şi mizeria de pe lângă garajele din cartiere * Micro 21: păsări de curte pe lângă garaje ce trebuiau demolate de Primărie din 2008 * Micro 16: grătare şi petrecere non-stop * Micro 13: ateliere auto, tâmplărie, depozite de murături

Problema garajelor construite în apropierea blocurilor nu a apărut ieri. Toată lumea o cunoaşte, mulţi o ignoră, însă, în continuare, oamenii cu bun simţ, logică şi credinţa naivă că, totuşi, trăim într-un stat european, încă mai sunt deranjaţi de această proximitate.

Şi nu neapărat că în locul bateriilor de metal şi/sau beton ar putea încăpea mult mai multe maşini, parcate pe o simplă platformă asfaltată, ci pentru că, de regulă, garajul din faţa blocului este transformat în orice numai în loc de lăsat maşina nu: cămară pentru murături, pivniţă pentru butoaiele cu vin, ateliere auto şi câte altele! Şi pe lângă astea, nu trebuie uitate petrecerile pe care toţi aceşti mari „gospodari” ai garajelor le dau, în fum de grătare şi în muzică oferită, cu largheţe, la maxim, întregului cartier.

Gălăgie de la garaje, teoretic, inexistente

Elena Pileandră locuieşte în Micro 21, la blocul M 6.  A venit la redacţie pentru a se plânge de gălăgia de la garajele din apropierea blocului în care locuieşte.

„Vin noaptea, fac grătare, fripturi, pe spaţiul verde, fac gălăgie, ascultă muzică dată tare, e o nebunie aici, nu mă mai pot odihni, fumul de la grătare îmi intră în casă… Se spune că unii dintre cei care au garaje sunt poliţişti”, spune femeia.

Problema ei a început „din 2008, de când s-au construit aceste garaje. De atunci nu mai am linişte. Am scris primăriei şi mi s-a răspuns că aceste garaje sunt ridicate ilegal şi trebuie demolate. Ei, nici acum nu le-a demolat nimeni”, ne spune Elena, arătându-ne, într-adevăr, hârtii cu răspunsul autorităţilor: „referitor la scrisoarea doamnei Pileandră nr. 59602/16.06.2009 vă comunicăm (…): posesorii garajelor amplasate în imediata apropiere a blocului M 6 au solicitat intrarea în legalitate, prin autorizare.

Prin referatul 124910/23.12.2008 avizat de primar s-a dispus emiterea certificatelor de urbanism negative şi desfiinţarea garajelor construite ilegal”. Deci, garajele cu pricina nici nu ar trebui să existe! Cazul de demolare nepusă în practică de primărie nu este singular; situaţia pizzeriei Da-Isi este mai gravă – o decizie de demolare nerespectată timp de 17 ani!

Cu găini şi cocoşi în mijlocul oraşului!

Problemele din Micro 21 nu se opresc aici; între blocurile M 6 şi L 16 sunt garaje în apropierea cărora pământul este carbonizat, semn al grătarelor care se fac pe spaţiul verde.

Garajele, multe din ele adăpostind ateliere auto, ori pur şi simplu butoaie de vin, se continuă cu grădini, amenajate pe terenul fostei unităţi militare de la Turnul de Televiziune. Deşi culturile din grădini nu se pot vedea prea bine, de auzit, am auzit cotcodăceala găinilor! „Au şi cocoşi, cântă de la primii zori, e ca la ţară aici!”, ne spune femeia.

Cazul din Micro 21 nu este singular. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cartierul Micro 16, în zona blocurilor A20-21 şi F 5. Sătulă de gălăgia şi grătarele făcute la bateria de garaje din zonă, Elena Asăndoaie ne-a sesizat la ziar: „Trebuie ca cineva să ia măsuri, aşa nu se mai poate. Poliţia nu face nimic, parcă trăim în codru!”. Tot ca în codru se comportă şi proprietarii garajelor din Micro 13, dar şi din Micro 39 (pe lângă Billa): spaţii transformate în ateliere auto, de tâmplărie termopan, depozite de legume, coteţe pentru găini şi chiar curci, iar exemplele pot continua la nesfârşit.

Ce este de făcut?

Pentru toate aceste aspecte există prevederi clare; există sancţiuni chiar şi pentru folosirea garajului în alte scopuri decât cel iniţial, ca să nu mai vorbim de amenzile aplicabile pentru grătarele făcute pe spaţiul verde, ori pentru gălăgia făcută de petrecăreţi, în miezul nopţii. Din păcate, însă, pentru ca sancţiunile să fie aplicate, trebuie ca instituţiile abilitate să îşi facă  datoria.

„Cetăţenii ne pot sesiza telefonic la dispecerat situaţiile, însă trebuie să înţeleagă şi să îşi dea şi datele de identificare. Unii evită sau chiar renunţă la sesizare când li se cer datele personale.

Trebuie să înţeleagă că aceste date ne ajută pe noi în instrumentarea cazului şi că în niciun caz poliţiştii nu merg la reclamaţi să le dezvăluie identitatea reclamanţilor”, spune şeful Poliţiei Locale, Cristi Gâscă.

Deşi în oraş sunt numeroase garajele apărute peste noapte, oficial, în 2010 şi în acest an, Primăria nu a mai eliberat nicio autorizaţie de construcţie a garajelor, după cum ne informează purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nicoleta Manole: „În total, în Galaţi sunt înregistrate 6.942 de garaje, pentru care gălăţenii au un contract de închiriere pe un an, cu posibilitate de prelungire. În perioada 2007-2010, Primăria Galaţi a emis autorizaţii de desfiinţare a 28 de garaje”. Câte din ele s-au şi desfiinţat, asta este o altă poveste!

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.