O decizie a instanţei a făcut ca, în 2013, Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi să nu achite bugetului local taxa pentru activităţi de metalurgie şi siderurgie, de peste şapte milioane de lei. Anul acesta, Combinatul se luptă pentru anularea taxei de poluare din 2014, în cuantum de peste opt milioane de lei.
Un dosar, în care ArcelorMittal cere anularea taxei de poluare pe 2014, în valoare de 8.198.927 de lei, se află pe masa judecătorilor Curţii de Apel. Unul dintre argumentele cu care a venit în instanţă Combinatul este acela că obţinuse anularea taxei de poluare pe 2013, fiind vorba atunci de o sumă de 7.885.100 de lei.
Apărătorii ArcelorMittal, casa de avocatură Stoica şi asociaţii, au transmis mesajul clienţilor lor, care este unul cât se poate de clar. Din 2006 până în 2011, nu au atacat hotărârile de Consiliu Local, referitoare la taxa de mediu, pentru că ArcelorMittal intra atunci în categoria marilor poluatori. Acum, însă, arată ei, graţie investiţiilor în protecţia mediului, gradul de poluare pe care o creează a scăzut şi au dreptul de a ataca în instanţă taxa aferentă, ori de câte ori aceasta li se va impune prin hotărâre a Consiliului Local.
Combinatul susţine că a investit peste 150 de milioane de dolari.