spot_img
spot_img
2.8 C
Vaslui
24-ian.-2025

Galaţi, ce te costă să fii civilizat?

- Advertisement -

* Haideţi să scoatem gunoiul de sub preş şi să-l punem unde îi este locul!

La finele lunii trecute, la Galaţi s-a finalizat proiectul ISPA denumit „Management integrat al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi”. Cu o sumă totală de circa 23 de milioane de euro, Galaţiul a reuşit să îşi vadă împlinit un vis pe care îl avea încă de prin 2002-2003: o groapă ecologică de gunoi. Dar nu numai atât lucru s-a făcut cu banii europeni – cam 16 milioane de euro – alături de contribuţia Consiliului Local Galaţi – circa 5,3 milioane de euro, un credit făcut de municipalitatea de la Banca Europeană de Investiţii! S-au cumpărat 660 de pubele ecologice pentru colectarea selectivă a gunoiului, 32 de containere subterane, 528 de containere de mare capacitate şi opt vehicule de colectare selectivă.

S-a acoperit groapa de gunoi de la Tirighina, lucru care nu a fost deloc uşor, iar avantajele acestei lucrări se vor vedea abia la vară când va fi primul an din viaţa oraşului când dinspre acea zonă nu vor mai adia către blocuri nori mari şi groşi de fum… S-a amenajat o nouă groapă de gunoi, ecologică, şi nici aici lucruri nu au fost deloc simple; groapa nouă nu este doar un teren pe care se deşartă gunoiul, ci o platformă care are un sistem de canalizare propriu, astfel încât toate reziduurile lichide să nu se mai infiltreze în pământ ci să poată fi duse într-o ministaţie de epurare…

S-a construit staţia de sortare a deşeurilor şi chiar dacă, în principiu, este vorba despre o hală acoperită în care angajaţii Ecosal selecteză, pe culori, PET-urile, după care acestea sunt „legate” în baloţi, cu ajutorul unei maşinării (care aplică acelaşi tratament şi hârtiei), nu este puţin lucru dacă raportezi la nivelul de dinainte de aşa ceva. Adică la zero. S-a investit şi în utilajele care toacă, mărunţesc, umezesc şi la final, fabrică compost – un îngrăşământ sută la sută bio, folosit în agricultură. S-au mai amenajat „puncte verzi”, unde gălăţenii pot veni să îşi lase televizoarele stricate sau alte aparate electrice şi electronice. S-au amenajat şi locuri speciale pentru depozitarea de moloz.

Măsura civilizaţiei unui oraş
Toate aceste investiţii dau măsura civilizaţiei unui oraş. Aşa cum o casă este apreciată după câtă curăţenie este în ea, la fel se întâmplă şi în cazul oraşului. Teoretic, pe hârtie, avem un oraş curat. Practic, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Cât timp, de pildă, vom avea în continuare vecini care îşi aruncă gunoiul de la fereastră, nu ar trebui să ne mirăm că alţii ignoră igloo-urile de colectare selectivă şi răstoarnă în continuare gunoiul, amestecat, în pubelele de resturi menajere.

În continuare avem armata de gunoieri care scotocesc în pubele după materialele reciclabile din vânzarea cărora îşi câştigă traiul zilnic. În continuare modul lor de lucru este de a incendia pubelele, fără să realizeze că, astfel, fac pagube de mii de euro! În continuare ne întâlnim pe străzile acestui oraş european cu căruţe jegoase, pline cu saci imenşi, plini cu PET-uri. În continuare, poliţiştii nu iau nicio atitudine împotriva lor, deşi avem chiar şi o hotărâre a Consiliului Local care interzice accesul căruţelor şi cailor în oraş. Sistemul este de vină, spun ei: amenzile nu sunt plătite de gunoieri, iar aici se opreşte marea luptă împotriva contravenţiilor, căci legislaţia legată de transformarea amenzilor în muncă în folosul comunităţii este greoaie şi se aplică, în general, doar celor care există în scriptele oficiale, nu şi familiilor numeroase care se adăpostesc în case din lut, ridicate pieziş, la margine de oraş… În continuare avem acele centre de colectare a materialelor reciclabile, amplasate în oraş – adevărate puncte de mizerie, pe care autorităţile le ignoră, din motive pe care doar le bănuim…

Avem, totuşi primar, viceprimari şi consilieri locali de la care aşteptăm mai mult decât discursuri sforăitoare care dau bine în public, mai ales acum în an preelectoral. Acestora le lansăm, astăzi, provocarea de a veni nu cu planuri măreţe pe hârtie ci cu soluţii reale, realizabile. Orice ales local care va reuşi să rezolve efectiv problema gunoiului din oraş – sub toate aspectele ei – va avea tot sprijinul şi toată consideraţia noastră. În acelaşi timp, orice cetăţean al Galaţiului care are idei, soluţii practice pentru a schimba faţa oraşului în privinţa colectării gunoiului este aşteptat să îşi expună ideile pe site-ul „Vieţii libere”, la secţiunea „comentarii” a fiecărui material care va fi publicat de acum înainte.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.