spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Gălăţenii nemulţumiţi au ieşit în stradă

- Advertisement -

După modelul Bucureştiului, Clujului, Braşovului sau altor localităţi şi Galaţiul a ieşit, în week-end, în stradă. Ca peste tot în ţară, manifestaţiile, dedicate în primă fază susţinerii doctorului Raed Arafat, s-au transformat în proteste de stradă în care oamenii şi-au spus nemulţumirile legate de viaţa grea pe care o duc. Dacă sâmbătă acţiunea de protest a fost ceva mai timidă şi s-a bucurat în general de participarea persoanelor de vârsta a doua şi a treia, duminică lucrurile s-au schimbat, când sute de tineri au ieşit în stradă. În ciuda provocărilor de tot soiul, nu s-au înregistrat incidente sau violenţe, ca la Bucureşti, manifestanţii dând dovadă de inteligenţă şi responsabilitate.

Strigându-şi nemulţumirile pe Brăilei

După mai multe încercări nereuşite de protest, în cursul zilei, sâmbătă seara, străzile Galaţiului au răsunat de vocile celor care strigau: „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Ultima soluţie/ Încă o revoluţie”, sau „Vrem anticipate/Nu comasate”. Protestul de sâmbătă s-a încheiat după două ore şi jumătate, timp în care manifestanţii au mărşăluit, pe jos, de la Prefectură la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Cei care s-au despărţit la Păpădie au stabilit să se reîntâlnească duminică, la ora 15.00. Programul nu a fost însă respectat, dovadă că în oraş nu există un singur grup, organizat, de manifestanţi. Încă de la ora 12.00, atât în faţa Prefecturii, cât şi la Păpădie au început să se adune persoane. Înarmaţi, ca şi sâmbătă, cu steaguri decupate, amintind de cele folosite la Revoluţia din 1989 şi purtând pancarde pe care scriau mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale protestatarii s-au făcut auziţi de întreg Galaţiul pe parcursul a mai mult de şapte ore. Prin modul de manifestare, se poate spune că Galaţiul a ”rupt” modelul protestelor din ţară şi a inaugurat unul nou – marşul.

Un protest organizat din mers

Dacă ieri, la ora 12.30, la Păpădie nu erau mai mult de 100 de oameni, în general vârstnici, la ora 15.00, în faţa Prefecturii, numărul protestatarilor depăşea 400, printre nemulţumiţi aflându-se tot felul de oameni: pensionari, muncitori, părinţi cu copii de mână, tineri pe role.

Pentru a aduna cât mai mulţi oameni, protestatarii au plecat, în jurul orei 13.30, de la Păpădie până în staţia din Ţiglina II şi apoi înapoi la Sindicate. Mergând pe stradă, oamenii au strigat locatarilor din blocuri „Nu staţi la balcoane/Că muriţi de foame”. Unii s-au alăturat coloanei, precum un tânăr care a coborât dintr-un microbuz, la Tribunal, a mânjit cu o culoare roşie o cârpă albă, după care a început să strige „Păcat/De sângele vărsat”.

Nu au lipsit momentele delicate

Deşi câţiva din manifestanţi au intenţionat să direcţioneze coloana pe strada Morilor, pentru a-i duce la vila liderului PDL Galaţi, deputatul Mircea Toader, oamenii s-au răzgândit după jumătate de distanţă parcursă, strigând „la Prefectură”. Aici au ajuns în jurul orei 15.00, unde îi aşteptau alte sute de oameni care i-au întâmpinat cu aplauze.
De altfel, acesta a fost momentul în care s-au strâns cei mai mulţi manifestanţi, peste 400, „nucleul dur” fiind reprezentat de zeci de tineri energici, care, după modelul lozincilor strigate la meciurile de fotbal, au scandat mesaje antiprezidenţiale, folosind cuvinte obscene. Oamenii au strigat minute în şir „Jos Băsescu” şi „Bucureşti nu uita/Galaţiu-i de partea ta”. Nici la Prefectură nu au lipsit momentele delicate; neaşteptat, spiritele nu s-au încins la apariţia liderului pensionarilor Vasile Panţuş, ci atunci când câţiva din protestatari au traversat strada şi s-au postat pe scările Prefecturii, invitându-i pe ceilalţi să îi urmeze.

A fost nevoia de intervenţia câtorva revoluţionari care au reuşit să-i calmeze pe protestatari şi să-i convingă că trebuie să se exprime paşnic. Pericolul ar fi fost ca o dată invadate scările Prefecturii, din instituţie să iasă jandarmii, caz în care ar fi apărut o situaţie conflictuală, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri în care pensionarii au protestat.

În jurul orei 17.00, protestatarii au pornit, din nou, la drum, pe jos, de la Prefectură către Păpădie, însă nici aici nu s-au oprit, ci au mers până la Inelul de Rocadă, după care s-au întors pe Brăilei şi din nou, către Prefectură. Pe seară, numărul manifestanţilor scăzuse, însă energia lor nu. Tinerii au mărşăluit pe banda întâi şi uneori a doua de mers, pe Brăilei, iar după momente bune de derută în care nu s-a observat nici o intervenţie din partea forţelor de ordine, două maşini de jandarmi au venit în faţa coloanei, tocmai pentru a preîntâmpina blocarea circulaţiei rutiere.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.