IMPRESII LA CALD… Poate că o să vi se pară dur titlul, dar eu chiar am fost la baluri de boboci mult mai bine organizate. Și acolo vorbim de copii care se chinuie, printre orele de curs, să facă un eveniment, nu de un grup de tineri absolvenți de studii superioare, angajați în cadrul proiectului “Vaslui, capitala tineretului din România 2025”. Sunt atât de multe hibele pe care le-am observat la Gala tânărului vasluian, că nu știu cu care să încep. Cred că cel mai deranjant lucru a fost că nu au fost prezentate candidaturile nominalizate, dar m-au pus să o votez pe cea care îmi place. Ca să înțelegeți, vă voi da un exemplu: la categoria “Voluntarului anului”, au fost nominalizați David Ionuț Popa, Ștefan Iorga, Victor Andrei Dughie și Ștefan Bălău. După ce li s-au rostit numele, am fost puși să votăm unul dintre ei. Pe ecranul de pe scenă a fost afișat un cod QR pe care trebuia să-l scanăm, iar apoi să completăm un formular. Cel puțin așa am înțeles, pentru că eu, fiind la o distanță mai mare, nu am reușit să scanez codul. Prin urmare, nici nu am votat. Însă mă întreb: cum să mă pui să votez, dacă nu mi-ai prezentat candidaturile? Trebuia să vin de acasă cu lecția făcută, să fi făcut o documentare despre fiecare? O altă greșeală inadmisibilă, din punctul meu de vedere, a fost că au uitat de Consiliul Local Vaslui. Au mulțumit Primăriei Vaslui și Consiliului Județean Vaslui, dar nici măcar un cuvânt despre CL. Copii, Consiliul Local Vaslui este forul ăla unde voi ați fost și v-ați prezentat proiectul “Vaslui, capitala tineretului din România” și care a fost de acord să vă finanțeze. Vă aduceți aminte? Bine, atunci rețineți asta. Nu este același lucru cu Primăria Vaslui.
Gala tânărului vasluian a avut loc sâmbătă, 14 decembrie, și era programată să înceapă la ora 17:30. Prinsă între treburi gospodărești, eu am reușit să plec de acasă fix la 17:30. Nu vă zic ce m-a mustrat conștiința, că iar întârzii, iar par neserioasă, iar pierd începutul… Intru în Centrul Cultural Județean, unde avea loc evenimentul, și mă întâmpină doi tineri, așezați la o masă. “Sunteți invitată sau participantă?”, mă întreabă fata. “Nici una, nici alta. Lucrez în presă”, îi răspund. “Bine, trebuie să vă scrieți datele pe foaia aceasta”, îmi spune, după care îmi explică că trebuie să iau un bilețel dintr-un coșuleț, pentru că va trebui să-l folosesc atunci când voi participa la “votul publicului”. Notez datele pe foaia dată, iau un bilețel și urc câteva scări. Întâlnesc alți doi tineri cu clipboarduri în mâini. Unul dintre ei mă întreabă cum mă cheamă, ca să mă caute pe listă. Îi spun numele și în timp ce așteptam să mă găsească, mă gândesc: “ce naiba?! Au dat invitații și la Vremea Nouă n-au ajuns?”. Decid să-i scurtez tânărului căutările și îi spun: “nu cred că o să mă găsești, că nu am fost invitată. Da’, totuși, e cineva din presă pe listă?”. “Nu. Dar, vă rog, puteți să mergeți”, îmi spune senin tânărul. Mai urc câteva trepte și îmi sar în față alte două tinere. Nu mă pot abține și întreb: “al treilea filtru?”. Una dintre ele simte ironia și îmi spune că nu, că pot să intru și să mă așez unde doresc eu. Până să ajung în sală mă gândeam: “Simona, ești la un eveniment de gală, ia să vezi tu ce aglomerat este”. În mintea mea credeam că sunt la Gala Excelenței în Educație, partea a II-a. Intru în sală și văd toată partea de sus goală; partea de jos nu era în totalitate ocupată. Frumos, atunci ce tot atâtea filtre? Nu era ca și cum aș fi putut ocupa locul unui invitat și acesta nu mai avea unde să stea.
“Responsabili” de un vot. Îndemnați să votăm fără a ști pe cine votăm
Mă uit la ceas: 17:54. Atunci începea gala. “Andromeda. O galaxie de tineri, o galaxie de idei”. Drăguț conceptul. Începe discursul Denisei Săvuc, coordonatoarea proiectului. Ne anunță că e o ediție pilot, pe care tot grupul și-a dorit-o de mult timp pentru că “și noi, tinerii vasluieni, avem atâtea lucruri de arătat lumii”. Urcă pe scenă prezentatoarea evenimentului, care, după ce spune câteva cuvinte despre eveniment, prezintă partenerii instituționali: Primăria municipiului Vaslui, Consiliului Județean Vaslui și Centrul Cultural Județean. Păi și Consiliul Local Vaslui? Mă uit pe ecranul de pe scenă și văd că și acolo lipsește CL. “Or fi uitat”, îmi spun. Apoi urcă pe scenă, rând pe rând, reprezentanții a două instituții publice: președintele Consiliului Județean, Ciprian Trifan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, care a citit cuvântul primarului, și viceprimarul Valeriu Caragață. Bun. Ajungem în etapa în care prezentatoarea face un anunț: “gala de astăzi are și o secțiune care vă implică pe voi. Cu siguranță știți despre votul publicului. Acesta se desfășoară în două etape: una a început ieri și s-a încheiat astăzi, la orele 12:00, prin comentariile la postările persoanelor înscrise. Pentru cea de-a doua etapă sunteți responsabili voi, cei din sală, dar înainte am vrea să trecem în revistă o scurtă prezentare a inițiativelor persoanelor nominalizate”. Vă spun drept, pe mine m-au pierdut când a zis ca una dintre etape s-a încheiat deja și că a vizat “comentariile la postările persoanelor înscrise”. N-am ascultat continuarea, pentru că am intrat pe pagina de Facebook a proiectului (“Vaslui, capitala tineretului din România 2025”) să văd dacă s-a anunțat așa ceva sau dacă măcar au fost prezentate candidaturile. Nu am găsit (am aflat ieri că, de fapt, partea aceasta s-a desfășurat pe Instagram). Apoi prezentatoarea a început să rostească numele candidaturilor nominalizate împreună cu categoria aferentă. După ce termină lista, ne anunță că va trebui să ne alegem preferații, că trebui să scanăm codul QR și să completăm un scurt formular. “Cum, mă, ne pui să votăm deși nu ne spui nimic despre nominalizați?”, mă întreb singură. Apoi, tot eu îmi spun: “hai, Simona, scanează codul ăla, că poate acolo îți apare o descriere a fiecărui nominalizat”. Încerc să scanez, nu merge. Distanța e prea mare de cod. Mă enervez, îmi vine să mă ridic și să plec, dar îmi aduc aminte că la cealaltă gală am scris despre președintele CJ și subprefecți că au plecat în timpul evenimentului și parcă n-ar fi frumos să fac fix același lucru.
Categoria “Implicare și Solidaritate”: au fost premiate trei din patru proiecte nominalizate
PREMII… Se termină timpul alocat votului și începe prezentatoarea să îi cheme pe scenă pe jurați, ca să spună cine sunt câștigătorii. Prima categorie a fost “Implicare și Solidaritate”. Suntem anunțați că din patru proiecte nominalizate, trei sunt premiate: “ROLERBOT”, “TeenVoice Alliance”, “Safty First”. De ce să premiezi trei proiecte din patru? Păi și al patrulea, cu nume atât de frumos – “Pantofiorul cel viteaz” – ce are? În același timp, dacă premiem trei din patru nominalizați, ce fel de gală mai e aceasta? Întreb pentru un prieten, nu pentru că aș avea nevoie de răspunsuri. Mă așteptam ca membrii juriului să ne explice de ce au ales un anumit câștigător, prin ce s-a remarcat față de ceilalți candidați, care au fost criteriile după care i-au evaluat. Nimic. Dar trecem peste asta, trecem peste premiile acordate la celelalte secțiuni și ajungem la momentul premierii celor din proiectul “Vreau să fiu antreprenor”. Urcă pe scenă Alexandru Răzvan Vlase, coordonatul Asociației Tinerilor Antreprenori din Vaslui, care ne povestește cât de grozav a fost proiectul de antreprenoriat: “în acest proiect am avut mulți tineri curajoși, tineri care au avut curajul să ni se alăture și să învețe ce este antreprenoriatul, să învețe să-și deschidă o afacere, să învețe cum să își transforme pasiunile în business”. Și îmi aduc aminte instant: “ăsta e proiectul ăla de antreprenoriat promovat în licee”.
Trei idei premiate ale tinerilor antreprenori
NONCONFORMIȘTI SAU INOVATORI… Juriul a premiat trei idei de afaceri: Clinica de terapie pentru animale, FoodLab, Foodie Hoodie. Tinerii care au pregătit ideile de afaceri urcă pe scenă, încep să vorbească, să spună cât de faine au fost întâlnirile și discuțiile cu speakerii și cât de mult își doresc să continue în acest mediu. Ce să zic?! Văzut din afară, antreprenoriatul e o lume frumoasă. La 20 de ani, ți se pare că poți muta munții, că ești extraordinar și idee de afacere ca a ta nu mai are nimeni. Dar eu sper că le-a spus cineva că, înainte de a își deschide o afacere, ar fi bine să se angajeze măcar un an de zile undeva. De unde știi tu cum funcționează și se susține o firmă, dacă tu nu ai lucrat o zi în viața ta? În fine, nu vreau să mă mai lungesc mult, că textele lungi mă plictisesc până și pe mine. Concluzia despre Gala tânărului vasluian – ediția pilot e că evenimentul a fost organizat de pe o zi pe alta, într-un timp foarte scurt, iar acest lucru s-a simțit. Sper ca pentru ediția de anul viitor organizatorii să se pregătească mai bine și să ia lucrurile în serios. Ca niște adulți ce sunt. Și mai sper un lucru: să își dea seama că trebuie să fie mai modești, că până acum n-au rupt gura târgului. Urmează anul 2025 și, apoi, 2026, iar așteptările sunt mari: ce va rămâne după ce proiectul “Vaslui, capitala tineretului din România” se va încheia?