Peste 100 de sportivi și 20 de antrenori au fost premiați ieri de Primăria Bacău, în cadrul festivității găzduite de Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov”. Premiile au fost în bani, iar asta este foarte important pentru sportivi, care au trudit luni de zile ca să obțină rezultate de top, însă au făcut-o în 2012 pe degeaba. Reamintim, Autoritatea Națională pentru Sport a tăiat toate premierile pentru rezultatele obținute la campioantele naționale. De această măsură au fost afectați în primul rând cei de la sporturile individuale, care în cel mai bun caz primesc o indemnizație meschină. Sportivii de la jocurile de echipă au salarii și prime de joc, cu atât mai mari cu cât au performanțe – Bacăul având două vicecampioane, formațiile Științei la volei feminin și handbal masculin. De aceea, cei aproximativ 42.000 euro au fost acordați în primul rând performerilor de la discilplinele individuale, deși nu în totalitatea lor, în sală aflându-se Știința Muncipal Dedeman (locul 2 în LN) și CSM 2010 (loc 1 în Divizia A), precum și echipa de handbal a CSȘ (medaliată cu bronz).
Prezentatorul Galei a fost jurnalistul Sebi Șufariu, fost cronicar sportiv, meritul său fiind că a creat o atmosferă mai puțin protocolară.
Premiile au fost acordate de primarul Romeo Stavarache, viceprimarul Dragoș Luchian, prefectul Claudiu Șerban și directorul Direcției Sport din cadrul Primăriei, Gabriel Lupu. În sală a fost crema sportului băcăuan, adică zeci de foști și actuali campioni naționali și medaliați internaționali, alături de antrenori de succes. Evident, n-au lipsit, președinții de cluburi: Relu Auraș (SCM Bacău), Bodan Milon (CSȘ Bacău), Ramona Radu (CS Arena 2011 Bacău), Geanina Ivu-Vlad (Saga Bacău), Gabriel Lupu (CSM Bacău 2010), Daniel Zodian (Bronx), Gabi Armanu (Top Sport); a lipsit, deoarece are meci în Franța cu echipa de volei feminin, Florin Grapă (Știința Bacău).
Premierea a grupat sportivii pe anumite ramuri: sporturi de luptă (box, arte marțiale, lupte greco-romane, judo), atletism, tir cu arcul, badminton, tenis, gimnastică, înot, sărituri în apă, iar apoi sporturi de echipă (handbal, fotbal – echipa SC Bacău juniori A1, locul 4 la CN).
Mulțumiri în dublu sens
Au fost multe luări de cuvânt. Executivul local, prin Romeo Stavarache și Dragoș Luchian, alături de prefectul Claudiu Șerban, a mulțumit sportivilor pentru succesele lor, care au promovat imaginea Bacăului, sperând ca această răsplată bănească să îi țină în continuare în priză și devotați cluburilor și orașului lor, spunând că această gală se va eterniza și va fi din ce în ce mai generoasă. Sportivi, conducători de cluburi și antrenori au răspuns mulțumind Primăriei și Consiliului Local pentru eforturile financiare făcute și promițând că vor face tot ceea ce depinde de ei pentru a menține sus ștacheta performanței.
“În urmă cu opt ani, ne gândeam, eu și echipa mea, cum să promovăm Bacăul. Am ajuns la concluzia că o cale ar fi prin sport, care este mereu cel mai bun ambasador. Așa că am promovat sportul, un domeniu de care eram oricum atașați. Deși au fost vremuri grele, am reușit câte ceva. Datorită investițiilor pe care le facem – vom avea o sală polivalentă mare, un stadion nou și un stadion de atletism -, Bacăul va fi unul dintre principalele centre sportive ale României. Dar degeaba am avea baze sportive, dacă n-am avea sportivi buni. Din fericire, avem copii talentați, pe care sper să-i putem ajuta să ajungă sus pe plan național și internațional. Sper, dacă planurile viitorului guvern vor deveni realitate, să avem un singur club municipal, foarte puternic, finanțat atât de CL, cât și de Guvern”, a declarat primarul Stavarache. Prefectul Claudiu Șerban (fost director al SCM Bacău) a spus: “Sunt emoționat să vorbesc în fața atâtor prieteni și foști colaboratori. Bacăul are un primar care iubește sportul și care a făcut multe pentru acest domeniu. Îi urez succes în eforturile sale deosebite de a pune Bacăul pe harta lumii”. Viceprimarul Luchian, fost înotător, a relevat rolul formator al sportului, care “formează caractere, te învață să învingi și să pierzi cu demnitate, de disciplinează și îți dă putere”. Relu Auraș, director al SCM Bacău și coordonator al loturilor naționale, a spus, printre altele, că “boxul la SC s-ar fi desființat dacă dl primar n-ar fi pus bazele acestui CSM 2010, cu cea mai bună secție de profil din țară. Îi mulțumim și sperăm să fim în continuare la nivel înalt”.
Protocol și spectacol
Premierile au fost separate de momente artistice și de “ședințe foto, pentru ca aceste momente să se transforme în amintiri frumoase și importante pentru mulți ani încolo”, după cum a spus Sebi Șufariu. Mai întâi, s-a produs în fața publicului spectaculoasa fanfară a Colegiului “George Apostu”, care și-a încheiat concertul cu Marșul Radetzky, într-o mare de aplauze. Au urmat demonstrații de judo (grupa antrenorilor D. Zodian și M. Bârzu), gimnastică (prof. Corneliu Agop) și karate (prof. Octav Adam). Lista premiaților a fost lungă, premiile au fost acordate diferit, după performanțe și nivel de măiestrie. În tot cazul, suma cea mai mare se pare că a primit-o înotătorul Norbert Trandafir, cel care a reprezentat Bacăul la JO de la Londra, alături de atleta Bianca Perie.