spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„Galã a filmului” în Husi, orasul natal al… Mondocamerei!

- Advertisement -

CONTRAST O galã a filmului – iatã o surprizã cu totul specialã, pe care militarii huseni au pregãtit-o pentru ziua cu triplã semnificatie istoricã, 9 mai! În orasul în care oamenii duc dorul unui cinematograf, lãsat în paraginã de ani de zile, o paradã a filmului documentar a fost cu atât mai apreciatã. A stârnit nostalgii, mai cu seamã în rândul celor care încã nu au uitat cã Husul este orasul natal al celebrului proiect… Mondocamera!

Cinci filme documentare au rulat ieri în sala Cercului Militar Husi! Între ele, „Trecerea Dunãrii” sau „Al Doilea Rãzboi Mondial”, pelicule care evocã momente dramatice si, totodatã, pline de eroism din istoria românilor, precum Ziua Independentei sau cea de-a doua conflagratie mondialã. „Ne-am gândit sã dãm o emotie specialã acestei zile de sãrbãtoare, cu trei semnificatii: Ziua Independentei, sfârsitul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial si Ziua Europei. Si stim cu totii cã imaginile sunt adesea cel mai bun mijloc de a transmite un mesaj complex, mai ales când vine vorba despre istorie. Oamenii pot vedea frânturi din viata de front, din viata ostasilor, pot întelege un context istoric si pot avea sentimentul cã sunt, pentru o clipã, chiar acolo, alãturi de acei soldati curajosi. Acesta a fost considerentul pentru care am ales sã pregãtim, împreunã cu domnul comandant Adrian Vasile Perdun, cu seful comenduirii garnizoanei, Liviu Turcanu, între alte surprize, o galã a filmului”, a spus Liviu Vivian Petroi. Pentru traditionala searã culturã din fiecare joi, s-a mai pregãtit un spectacol artistic, cu teatru, muzicã popularã, momente lirice. Au dat culoare activitãtii elevii Colegiului „Cuza Vodã”, condusi de profesoara Valeria Szekeres, un grup de copii talentati de la Valea Grecului, grupul de copii pasionati de folk, condusi de Daniela Hagiu, precum si un tânãr interpret din Vãleni, Constantin Hurjui.

Cinematograful „Dacia”, tot în paraginã!

AMINTIRI Ideea frumoasã a militarilor huseni, de a prezenta o galã a filmului în oras, a stârnit nostalgii în rândul husenilor. A revenit în actualitate problema cinematografului „Dacia”. S-a încercat, spun oficialitãtile, refacerea acestuia, însã, chiar si dupã obtinerea administrãrii clãdirii, nu s-au gãsit fonduri. „Din pãcate, am încercat multe variante, inclusiv transformarea cinematografului într-un centru cultural, ca sã primim finantare, dar nu am avut noroc. Avem acolo mult de cheltuit. Dupã un calcul de-al meu, cam 6 miliarde de lei ar trebui ca sã îl putem da în folosintã. Trebuie schimbatã toatã sarpanta, trebuie schimbat tot ce tine de sistemul de apã-canal, mobilierul, etc. Şi, pe moment, nu sunt bani. Mai vedem, poate gãsim finantare”, a spus primarul Ioan Ciupilan. Iar când vine vorba despre bani si cinematograf, dar si despre pasiunea pentru film, husenii în etate nu pot sã nu îsi aminteascã faptul cã, prin anii ’60, tot fãrã bani, dar cu foarte multã bunãvointã, un grup de huseni, în frunte cu regretatul Emil Pascal, au înfiintat la Casa de Culturã un cerc pentru pasionatii de film. „Foita de staniol” a ajuns sã fie premiat international, iar strãinii se minunau când aflau în ce conditii creau husenii asemenea bijuterii artistice. „Toti se întrebau: << Pãi cum, domnule?! Dar filmul se face asa, numai cu ideea?! Cã bani nu aveti, nimic nu aveti!>> Noi le spuneam: <<Da, cãci filmul trebuie sã treacã întâi prin cap, apoi prin aparat.>> Si cred cã alte orase mari ale Europei, care se prezentau cu filme de scurt metraj, habar nu aveau cã noi am plecat de la 0 în realizarea peliculelor. De la un aparat mic, de 8 mm, proprietatea lui Cicerone Zbantu, Dumnezeu sã-l odihneascã, si developam într-un lighean. Puteti crede? Da, într-un lighean. Dar era la mijloc pasiune si dorintã”, povestea Emil Pascal, fostul director al casei de Culturã, în ultimul sãu interviu, din data de 10 septembrie 2010.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.