REVOLTĂTOR… Conducerea Spitalului municipal Huși, reprezentată de managerul Bogdan Popa, își desăvârșește planul prin care și-a dorit eliminarea doctorului Nelu Tătaru din unitatea medicală în care lucrează de 18 ani. Deși, în ancheta care îl vizează pe fostul ministru al Sănătății, lucrurile sunt departe de vreo lămurire, managerul Popa, nerăbdător, a chemat un executor judecătoresc pentru a-i scoate afară toate lucrurile din cabinet. Astfel, familia conducătoare a orașului este în delir. Li s-a împlinit visul de a-l scoate pe doctorul Tătaru din spital și speră să șteargă din conștiința hușenilor ca acesta are mâini de aur ca și chirurg. Cât doctorul Tătaru stă în control judiciar, pacienții operați la Huși mor pe capete. Vremea Nouă o să ceară numărul pacienților decedați în ultima perioadă instituțiilor abilitate. Conducerea Spitalului din Huși a refuzat să răspundă întrebărilor adresate, în scris, reporterilor Vremea Nouă ș, prin urmare, nu are sens să mai încercăm un dialog cu cei care conduc spitalul, mai ales că la ultima solicitare am fost scoși din spital de portarii instituției, jigniți și amenințați. Executorul angajat de spital să comunice decizia lui Popa, medicului Tătaru, i-a trimis înscrisurile vineri, în jur de ora 11,00, și îl înștiința că este așteptat în spital, în aceeași zi, în intervalul orar 8.00 (termen expirat) -14,00, ca să i se predea obiectele personale. În acel înscris i se comunica că în caz contrar toate obiectele sale personale ar urma să fie depozitate în cine știe ce magazie a unității medicale, lucru care probabil s-a și întâmplat. Fără îndoială, conducerea spitalului Huși știe bine că Nelu Tătaru se află în prezent sub control judiciar și, prin urmare, nu are voie să vină în spital sau să se întâlnească cu angajații săi, mulți dintre ei martori în dosar, așa că momentul în care a fost dispusă evacuarea nu a fost deloc întâmplător ales. Dacă unii consideră că aceasta este, de fapt, replica pe care conducerea spitalului Huși o dă, de fapt, sutelor de protestatari care au scandat în curtea instituției, pe 14 octombrie, numele lui Nelu Tătaru și „Demisia Popa”, alții sunt convinși că autorii evacuării au luat în calcul o eventuală încălcare a regulilor controlului judiciar, care ar complica de tot situația fostului ministru al Sănătății.
După ce managerul spitalului Huși, Bogdan Popa, a reușit să îl „curenteze” pe doctorul Nelu Tătaru, așa cum a amenințat în repetate rânduri, acum a vrut să se asigure că fostul ministru al Sănătății este la propriu scos afară din spitalul Huși. Nerăbdător și entuziast că are șansa să scape de chirurgul care îl eclipsa profesional chiar și când nu era la spital, întrucât pacienții tot de Tătaru întrebau, managerul Popa a solicitat un executor judecătoresc, care să îi dea afară toate lucrurile din cabinet. Executorul s-a conformat și, ca să se păstreze aparenta legalitate, i-a transmis fostului ministru al Sănătății o citație prin care îl informa că vineri, între orele 8,00 și 14,00, Tătaru trebuie să se prezinte la spital, pentru a i se preda obiectele personale. Hârtia însă, în mod intenționat, i-ar fi fost adusă în aceeași zi, abia în jur de ora 11,00. „Având în vedere situația dumneavoastră juridică” este expresia folosită în citația respectivă, semn că măsura controlului judiciar i-a venit mănușă lui Popa să își vadă visul împlinit. În fapt, controlul judiciar nu are vreo relevanță în anchetă, în probatoriu sau în lupta pentru adevăr, însă conducerea spitalului Huși, împreună cu conducerea Primăriei, instituție direct răspunzătoare de ceea ce se întâmplă în unitatea medicală, au văzut în oprirea doctorului de la a profesa 60 de zile în unitățile medicale de stat, marea oportunitate de a-l da afară din propriul cabinet, rapid și fără drept de apel. Rămâne de văzut care va fi reacția doctorului Tătaru, însă istoria zbuciumată și neconvențională a spitalul Huși trebuie să consemneze acest episod teribil din existența sa, în care cel mai respectat și mai reprezentativ medic al său este dat afară din instituție la propriu de conducere, cu toate lucrurile puse într-o boccea și azvârlită cât colo!
Primarul Ciupilan spune prin oraș că nu are nimic de-a face cu ancheta împotriva doctorului Tătaru, dar cu evacuarea lui în plin control judiciar din unitatea medicală cum rămâne?!
Momentul ales pentru a face această evacuare din spital în regim de urgență a doctorului Tătaru nu este deloc întâmplător. Controlul judiciar care îi interzice acestuia să se apropie de locul de muncă, în care 18 ani a tratat mii de pacienți, a fost considerat momentul perfect pentru a-i scoate fostului ministru al Sănătății lucrurile în stradă. Cei care nu au putut suporta faptul că acesta era căutat zilnic de pacienți și că la ușa cabinetului său era mereu coadă, au acționat rapid. Conducerea Primăriei Huși, reprezentată de primarul Ioan Ciupilan, încearcă acum să spună prin oraș că nu a știut nimic de „investigatorii sub acoperire” și de camerele de filmat, montate ca să îl filmeze trei luni de zile pe doctorul Tătaru, numai că „scuzele” sună fals, iar faptele arată că, de fapt, orchestrația a fost una amplă și scopul a fost exact acesta: înlăturarea din spitalul Huși a doctorului Tătaru. Sutele de oameni care au făcut un protest așa cum nu s-a mai văzut în zonă pentru vreun alt specialist, i-a enervat și mai tare pe opozanții înverșunați ai lui Tătaru, mai ales că aceștia au strigat în curtea spitalului „Doctorul Tătaru, doctorul hușenilor” și „Demisia, Popa”.
Pacienții au refuzat să declare la DNA că i-au dat mită doctorului Tătaru. Ba, unii au plâns la audieri și le-au povestit procurorilor cum i-a salvat de la moarte doctorul Tătaru
În ceea ce privește ancheta, lucrurile sunt abia la început. Vreme de 60 de zile, dr. Tătaru se va afla sub control judiciar, iar la DNA Iași continuă audierile. Martorii – pacienții surprinși pe filmările DNA-ului, sunt chemați să spună ceea ce s-a petrecut, dacă doctorul le-a pretins ceva, cât și cum. Pacienții, cei care au fost deja audiați, spun că niciodată doctorul Tătaru nu le-a cerut ceva, i-a tratat cât de bine a putut, nu i-au dat mită și nu înțeleg de ce i se întâmplă toate aceste lucruri taman lui. Anchetatorii însă își fac treaba și continuă cercetările. Mulți au crezut că, pe fondul acestei stări de fapt, a susținerii de care se bucură din partea pacienților, doctorul Tătaru va avea câștig de cauză la ICCJ, unde a depus contestație împotriva controlului judiciar. Nu s-a întâmplat acest lucru. Ca un detaliu, judecătoarea care a judecat contestația depusă de dr. Tătaru la ICCJ a fost aceeași care, în urmă cu 6 luni de zile, a dat și avizul pentru ca fostului ministru al Sănătății să i se pună tehnică specială de supraveghere în cabinetul din spitalul Huși. „Am trecut prin multe, voi trece și prin asta. Știu că sunt nevinovat și voi lupta pentru a-mi dovedi nevinovăția. Nu sunt genul care să îmi plâng de milă”, a spus, cu mult subînțeles, Nelu Tătaru, după declanșarea anchetei care îl vizează.