spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Furăciune cu lipici, la bancomat

- Advertisement -

* Nu primiţi banii ceruţi la ATM? Rămâneţi pe loc! *

Unii dintre noi sunt păţiţi: „Chiar după ce m-a anunţat banca că mi-a intrat salariul, am fost la bancomat şi acolo scria că sunt fonduri insuficiente”, povestesc cei mai traumatizaţi.

Moda furtului de PIN (codul de securitate pe care îl ştie – teoretic – doar posesorul cardului) a trecut. Gălăţeni, dacă vrem să ne protejăm finanţele – şi inima! -, atenţie mare la ce ne învaţă Poliţia.

Siguranţa noastră, problema infractorilor

Evoluţia sistemelor tehnice de orice fel, reprezintă o provocare şi pentru infractori. A căror unică preocupare este să găsească modalităţi ingenioase de fraudare a sistemelor de siguranţă a noilor aparate. Evident, ne referim şi la bancomate.

Pe lângă deja cunoscuta utilizare a unor dispozitive false care imită interfaţa bacomatului, cu ajutorul cărora infractorii reuşesc să cloneze cardurile, hoţii au găsit metode noi de a fura banii de la ATM-uri.

Furtul cu banda adezivă

Poliţia avertizează: numai luna trecută într-unul din judeţele ţării au fost semnalate două infracţiuni, amândouă având acelaşi mod de operare.

Acesta constă în aplicarea unui dispozitiv peste zona din partea frontală a bancomatului, peste clapeta corespunzătoare spaţiului de eliberare a banilor.

Dispozitivul este prevăzut pe partea interioară cu o bandă dublu adezivă în dreptul spaţiului de eliberare a banilor, iar în momentul eliberării aceştia se lipesc de banda respectivă, nefiind observaţi de către persoana care îi solicită.

Acest mod de operare este eficient numai în cazul unei singure operaţiuni de extragere a banilor. Persoana care doreşte extragerea unei sume de bani din bancomat reuşeşte să efectueze toate operaţiunilor necesare: introduce cardul, tastează codul pin şi suma cerută, solicită tipărirea chitanţei, dar nu poate ridica banii, care rămân în dispozitivul instalat de infractori.

Pentru ca aceştia să recupereze banii, este necesară demontarea dispozitivului şi recuperarea banilor. În cazul în care dispozitivul nu este demontat şi se efectuează o nouă tranzacţie, ATM-ul se blochează.

Măsuri de urgenţă

Aşadar, este foarte important să fiţi foarte atent la efectuarea operaţiunilor când extrageţi bani dintr-un bancomat. Dacă nu reuşiţi să scoateţi suma solicitată, nu părăsiţi zona în care se află bancomatul şi sunaţi la numărul de telefon afişat pe bancomat, pentru clarificarea imediată a situaţiei bancare.

În cazul în care sunt excluse cauzele de natură internă ale bancomatului (defecţiuni tehnice, bancomat off-line, fonduri insuficiente) sau alte motive obiective (card expirat sau nefuncţional), aspecte care sunt afişate clar pe ecranul ATM-ului, va fi sesizată Poliţia – fie prin apelul 112, fie prin alte mijloace.

Pentru că dacă păgubitul pleacă de la bancomat, iar în zonă nu se mai află nimeni, hoţii care pândesc vin şi ridică dispozitivul de captare cu tot cu banii rezultaţi de la ultima tranzacţie efectuată.

Sunaţi la 112

În scopul contracarării infracţiunilor de la bancomate, poliţiştii de la ordine publică au fost instruiţi cum să intervină în astfel de situaţii.

Totuşi, în egală măsură, cetăţenii trebuie să fie vigilenţi când fac operaţiuni la bancomate, să fie atenţi le operaţiunile pe care le efectuează şi să semnaleze orice li se pare suspect la unitatea bancară sau la Poliţie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.