spot_img
17.2 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Fundatia “Spurgeon” are nevoie de ajutorul vasluienilor pentru un proiect nou: un centru doar pentru copiii cu nevoi speciale

- Advertisement -

INITIATIVÃ… Ionel Turc, presedintele Fundatiei “Spurgeon” România, pregãteste un nou proiect dedicat copiilor vulnerabili. Este vorba despre un centru pentru copii cu nevoi speciale, care va fi gãzduit de Casa Agape, locul unde 15 copii abandonati de pãrinti si-au croit un drum în viatã. Pentru cã în aceastã varã, o parte dintre ei au fost reintegrati în familii, iar o altã parte au fost plasati asistenti maternali, fundatia e pregãtitã sã înceapã o nouã etapã: va acorda sprijin terapeutic copiilor cu elemente din spectrul autismului. Cei care vor sã facã parte din aceastã poveste si sã le fie alãturi copiilor, se vor putea implica prin donatii pentru achizitionarea mobilierului adecvat, cãrti senzoriale, jucãrii educative si multe alte instrumente necesare desfãsurãrii terapiilor specifice. “Suntem bucurosi sã anuntãm un nou proiect dedicat copiilor, de data aceasta dedicat celor cu tulburare de spectru autist, care au nevoie de ajutor specializat. În prima parte a anului 2022, vom dechide un centru, unde vor putea face terapie si unde vor putea deprinde abilitãti necesare unei vieti normale”, a declarat Ionel Turc, presedintele Fundatiei “Spurgeon” România-Filiala Casa Agape Vaslui. Donatiile pot fi fãcute în contul RO67BTRLRONCRT0450878701, deschis la Banca Transilvania.

Casa Agape a apãrut în 2015, dupã ce un vasluian care a lucrat mult timp în strãinãtate s-a hotãrât sã se întoarcã acasã pentru a-si împlini un vis: construirea unui centru de plasament pentru copiii mai putin norocosi, orfani, abandonati sau neîngrijiti cum ar trebui de pãrinti. Este vorba despre Ionel Turc, la rândul lui cu o adolescentã nu foarte fericitã. „<<Agape>> înseamnã dragoste, unitate, jertfire. <<Spurgeon>> este numele celui care a fondat primul centru de zi din Anglia, undeva prin anii 1800. A pus totul în slujba copiilor, iar asta m-a inspirat si pe mine. Ideea de a construi un centru de plasament pentru copii a apãrut încã de pe la vârsta de 16 ani, când am rãmas orfan. Pe la 22 de ani, dupã ce m-am cãsãtorit, am plecat în Italia. Din 1999 pânã în 2015, am lucrat în Italia, acolo unde am avut o firmã de constructii. Am lucrat prin centre de plasament, mã uitam la modul de furnizare a serviciilor pentru copii si bãtrâni si mi-a rãmas întipãritã în cap si în suflet dorinta aceasta de a face ceva pentru oamenii vulnerabili. Am venit acasã, am stat de vorbã cu directorul Centrului de Zi, ce functiona fix în aceastã clãdire, mi-a propus sã preiau eu conducerea si atunci i-am zis cã mi-as dori sã-l transform într-un centru de plasament permanent pentru copii. A fost de acord si atunci am început demersurile”, îsi aminteste Ionel Turc, presedintele Fundatiei Spurgeon. 15 copii din judetul Vaslui, abandonati de pãrinti sau scosi din familii de cãtre autoritãtile locale, au început sã-si croiascã aici un drum în viatã. Fundatia Spurgeon le-a oferit, pânã în aceastã varã, toate conditiile: cazare, mâncare, sprijin la efectuarea temelor, asistentã psihologicã si medicalã. În 2018, fundatia a mai deschis un centru, însã de data aceasta adresat persoanelor de vârsta a treia. Poartã numele fiicei lui, Giulia, se aflã în Valea Silistei (Solesti) si gãzduieste 25 de bãtrâni. Le oferã tot confortul, cãldurã, mâncare bunã, curãtenie, acces la servicii medicale (infirmiere, asistent medical, un medic vine în fiecare sãptãmânã sã-i consulte pe bãtrâni).

“Avem nevoie de ajutor în cãlãtoria noastrã, astfel cã facem apel la cei care vor sã ne sprijine”

Vara aceasta, fundatia a decis cã e timpul pentru o nouã etapã: închiderea centrului dedicat copiilor. “Din pãcate,noi nu mai avem instrumente cu care sã gestionãm situatia adolescentilor. În urmã cu sase ani, copiii erau micuti. Au crescut, e mai dificil sã lucrezi cu ei. În plus, noi am constatat cã pentru copii e mai bine sã trãiascã într-o familie. Fundatia Spurgeon îsi va continua proiectele în sfera socialã”, declara, în aceastã varã, Ionel Turc. Acum fundatia se pregãteste sã deschidã un centru pentru copii cu nevoi speciale. Va fi dedicat copiilor cu elemente din spectrul autismului, care au nevoie de terapie pentru a putea deprinde abilitãti esentiale unei vieti normale. Acestia vor lucra cu o echipã specializatã sã-i ajute. Cei care vor dori sã facã parte din aceastã poveste si sã sprijine centrul, o pot face prin donatii. “Avem nevoie de ajutor în cãlãtoria noastrã, astfel cã facem apel la cei care vor sã ne sprijine. Copiii cu elemente din spectrul autismului au nevoie de terapie ce implicã jocuri, mobilier adecvat, kit logopedic z-vibe, cãrti de povesti, cãrti senzoriale, jucãrii muzicale, jucãrii educative, jucãrii din lemn, puzzle-uri, consumabile (papetãrie)”, a explicat Ionel Turc. Tulburarea de spectru autist (TSA) este, potrivit specialistilor, o dizabilitiate complexã de dezvoltare a creierului care afecteazã trei arii principale ale functionãrii unui copil: comunicarea, interactiunea socialã si comportamentul. Acesti copii comunicã, interactioneazã, se comportã si învatã în moduri diferite fatã de majoritatea celorlalti copii. Cele mai cunoscute metode utilizate în tratamentul tulburãrii de spectru autist sunt ABA (terapia aplicatã a comportamentului se bazeazã pe principiul recompensei si are rezultate foarte bune la copiii cu capacitate mare de imitare) si PECS (n.r. Picture Exchange Comunication System, este o metodã care foloseste cartonase desenate pentru ca un copil fãrã limbaj sã poatã cere ceea ce-si doreste).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.