spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
18-ian.-2025

Fraudă uriaşă la o mare firmă de asigurări

- Advertisement -

Procurorii au efectuat ieri percheziţii la mai multe sedii din ţară a firmei BCR Asigurări, printre care şi Iaşi. Prejudiciul este estimat la 6 milioane de euro. Sunt implicaţi 21 de angajaţi şi 23 de administratori de societăţi comerciale.

BCR Asigurări de Viaţă este luat în vizor de către reprezentanţii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cauza unei suspiciuni legate de o evaziune fiscală cu un prejudiciu în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Potrivit celor de la DIICOT, ieri dimineaţă au avut loc mai multe percheziţii atât în Iaşi, cât şi în ţară, la filialele BCR Asigurări de Viaţă, precum şi în locuinţele şefilor instituţiilor. Pentru a afla mai multe lucruri, reporterii de la Ziarul de Iaşi au încercat să stea de vorbă cu cea care este director la BCR Asigurări de Viaţă, filiala Iaşi, însă aceasta a refuzat să ofere un punct de vedere. „Nu mă simt într-o dispoziţie foarte bună pentru a oferi informaţii », ne-a transmis Andreea Tănase, cu toate că aceasta era la birou ieri, la ora prânzului. Nici reprezentanţii BCR de la Bucureşti nu au oferit un punct de vedere oficial, întrucât nu au putut fi contactaţi.

Cum funcţiona schema

Cei de la DIICOT au menţionat însă că scamatoria ar fi funcţionat în felul următor: mai multe persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asogurări, dar şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ar fi constituit un grup infracţional, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale. Potrivit DIICOT, modul de operare era unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor-beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale. Ulterior, după reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. “Asigurările de viaţă încheiate de BCR Asigurări de Viaţă VIG SA sunt asigurări facultative, în care drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi se stabilesc prin contractul de asigurare. Prin urmare, drepturile asiguraţilor la răscumpărări parţiale sau total sunt prevăzute în contractele de asigurare, dar trebuie să respecte prevederile legale. Acestea se referă la interzicerea răscumpărărilor parţiale mai devreme de 6 luni de la încheierea contractului”, au declarat cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România.

Sancţionaţi de ASF

Aceştia au continuat, însă, precizând că „în cazul BCR Asigurări de Viaţă VIG SA, în perioada august-septembrie 2009, perioadă care face subiectul anchetei DIICOT, CSA, entitate care a fost comasată în ASF a efectuat un control inopinat la BCR Asigurări de Viaţă. În obiectul controlului a intrat şi verificarea prevederilor contractuale cu privire la răscumpărările parţiale şi a plăţilor efectuate pentru contractele de asigurare încheiate”, au mai spus cei de la ASF. În urma acelui control, autoritatea a constatat că pentru 34 de contracte de asigurare cu clauză suplimentară de beneficii, societatea a efectuat 399 de răscumpărări parţiale mai devreme de şase luni de la data încheierii contractului de asigurare, faptă ce reprezintă contravenţie. „Ca urmare a constatării, Comisia de Supraveghere a Asigurătorilor a sancţionat cu avertisment scris membrii Directoratului societăţii BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group SA, conform politicii de sancţionare graduală şi progresivă, obligând totodată societatea să informeze CSA cu privire la modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin procesul verbal de control”, au conchis reprezentanţii ASF.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.