spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
20-ian.-2025

FRAUDĂ LA LICEU

- Advertisement -

• fostul administrator de la Colegiul „Asachi“ este acuzat că si-ar fi însusit din banii elevilor cazati în internat • actuala conducere spune că ar fi vorba de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi • se pare că sumele de pe chitantele date elevilor nu erau la fel cu cele ce rămîneau la contabilitate • politistii anchetează cazul • administratorul sustine că este o victimă •

Lipsa din contabilitate a unei sume considerabile a pus pe jar conducerea Colegiului „Gheorghe Asachi“. La mijloc este vorba de 1,5 miliarde de lei vechi, bani care în opinia membrilor Consiliului de Administratie a liceului nu se regăsesc în documente. „Gaura“ a fost descoperită de o comisie constituită la nivelul unitătii scolare la sfîrsitul anului trecut. Mai exact, cei care au studiat actele contabile si au stat de vorbă cu elevii care au beneficiat de cazare si masă au ajuns la concluzia că nu toti banii încasati de la liceeni au ajuns în casieria unitătii. Confruntînd documentele contabile cu evidenta copiilor cazati în internat, cei patru membri ai Comisiei de Disciciplină, formată din directorul adjunct Daniel Sava, profesoarele Constanta Chelaru si Diana Olaru si economista Luminita Aparaschivei, au constatat o lipsă în gestiune în pentru anul scolar 2009-2010 în valoare de 96.642 de lei, iar în anul scolar 2008-2009 de 52.791 lei. Din declaratiile date de copii, dar si de către părintii acestora, profesorii „anchetatori“ au aflat că Maria Enache, fost administrator pînă în urmă cu cîteva luni, nu elibera chitante pentru sumele primite, sau sumele ce figurau pe chitantele de la cotor erau mai mici decît sumele date de plătitori. Au fost identificate 15 astfel de chitante în care sumele diferă. De exemplu, pe două chitante ce au acelasi număr si serie, găsim la cotor suma de 120 de lei, iar în chitanta elevului apare 366 lei. „Noi am pornit de la un referat întocmit de doamna contabil sef, Adela Hărăbor, care ne făcea cunoscut faptul că la Trezorerie suma este de 0 lei, si că avem de plată către furnizori 13.034 lei. Această sesizare a fost făcută pe 4 octombrie 2010. În acel moment s-a întrunit Consiliul Profesoral si am dat decizia pentru numirea unei Comisii de Cercetare si Disciplină. Si s-au constatat diferente“, a declarat profesoara Valentina Pavel, directorul Liceului Pedagogic „Asachi“.

Părintii au declarat că au achitat integral masa si cazarea

Cei care au făcut verificări au constatat că elevii si-au achitat integral sumele pentru masă si cazare. „În momentul în care am început cercetarea, am spus să procedăm logic, pentru că primisem o listă cu eleve care ar fi fost datoare la internatul liceului si se spunea că datoria ar proveni de la restantele respective. Am chemat prima dată copiii si am discutat cu ei. Asa am descoperit că o singură elevă avea restante. Chiar erau liceence care plătiseră internatul si li se oprise pe vară si bursa, fără să fie anuntate, în contul unor asa zise datorii. Am cerut de la pedagoga internatului lista elevilor prezenti în internat si de la contabilitate, dar si cuantumul zilnic pentru chirie si hrană. A rezultat o datorie numai pentru anul 2009-2010, în valoare de 96.642 lei, iar pentru 2008-2009 s-a găsit o diferentă de 52.791 lei, bani care nu se regăsesc în contabilitate. După ce am constatat aceste diferente am luat registrul de casă să vedem restantele pentru fiecare elev în parte. I-am contactat si pe părintii lor, care au fost foarte surprinsi spunînd că au achitat căminul, însă fie nu au primit chitante, fie au chitante acasă care nu corespund sumelor pe care le-au dat. I-am rugat să vină cu chitantele la scoală să vedem despre ce este vorba. Multi dintre ei nu au mai avut chitante, asa că ne-am multumit cu cele pe care le-am primit. Acesti părinti ne-au spus că nu au nici o restantă si că s-au interesat si la scoală, de unde li s-a comunicat că nu au asa ceva. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că elevele riscau să rămînă cu situatia scolară neîncheiată. Deci, toti elevii care au situatia scolară încheiată înseamnă că au plătit căminul si hrana. Dacă elevul nu plătea, nu putea să stea în internat. Am confruntat chitantele părintilor cu cele din contabilitate si am descoperit că aceeasi chitantă cu acelasi număr si cu aceeasi serie avea la ei o sumă, iar în contabilitate o alta. I-am întrebat pe copii si ne-au spus că li se elibera chitanta lor separat de cotorul chitantierului. Nu se completau amîndouă odată. Mai sînt si sume achitate, pentru care nu s-au eliberat deloc chitante. Diferenta este mult mai mare decît contravaloarea facturilor neachitate, pentru că nu s-a tinut o evidentă a încasărilor, nici măcar paralel cu cea din contabilitatea scolii si atunci s-a pierdut sirul“, a declarat profesoara Constanta Chelaru, care a făcut parte din Comisia de Cercetare si Disciplină.
Conducerea afirmă că „descoperirile“ au fost aduse la cunostinta Inspectoratului Sccolar. „Noi am anuntat si Inspectoratul Scolar, iar doamna inspector general Luminita Vîrlan ne-a cerut să facem ce trebuie făcut legal – să anuntăm organele competente, pentru că asemnea lucruri nu trebuie acoperite de nimeni“, a mai sustinut Valentina Pavel.

„M-am săturat de atîtea mizerii“

Maria Enache, care a detinut functia de administrator la Colegiul „Asachi“ timp de 5 ani, respinge acuzatiile care i se aduc. „Contractul de muncă mi-a fost desfăcut în perioada cît eram în concediu medical. Nu am fost lăsată să intru în institutie, iar patrimoniul nu l-am predat nici acum. Nu mi s-a permis accesul pentru că mi s-a desfăcut, din cîte am înteles, contractul disciplinar. Am depus memorii si la Prefectură si La Consiliul Judetean, însă nu am primit nici un răspuns. Am făcut o adresă către domnul prefect rugîndu-l să-mi pună la dispozitie răspunsul, însă probabil că nici dînsul nu l-a primit de la Inspectoratul Scolar. Despre plîngerea penală nu am ce zice decît că se fac cercetări. Să asteptăm rezultatul acestora. Cît priveste chitantele, solicitati fisa postului să vedeti că nu intra în atributiile mele. Acele chitante nu au fost completate de mine. În perioada februarie-martie si aprilie am fost în concediu medical, perioadă cînd în magazie au intrat alimente neachitate. Restanta de 13.000 de lei către furnizori a fost achitată după recuperarea restantelor de la copii. Am găsit elevi cazati în internat care nu plătiseră, asa se explică diferenta. Am fost acuzată că mi-am luat apartament din banii copiilor. Am dus la procuror toate documentele necesare, documentele casei, graficul de rambursare…“, a declarat Maria Enache. Profesorul Vasile Purice, fost director pînă în toama anului 2010, este de părere că toată povestea este comandată si că cele reclamate nu sînt adevărate. „Am auzit că există o plîngere penală, însă mai multe nu stiu. Au fost pusi mai multi elevi să dea declaratii, s-a încercat si cu părintii… Cît despre suma care ar lipsi ea este mai mare decît s-ar fi încasat într-un an de la elevii cazati în internat. Valoarea sumei care se încasează într-un an de la elevi este sub valoarea sumei despre care se spune că ar fi fost fraudată. Dacă ar fi asa cum spun ei ar însemna că acei copii nu au mîncat, că nu s-au plătit utilităti, ceea ce nu este adevărat. Ar trebui văzut că cei de la contabilitate nu confirmă aceste lucruri“, a declarat profesorul Purice. Vom reveni cu noi amănunte despre acest caz.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.