spot_img
10.8 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

Franks, FMI: Suntem de acord că au existat practici bancare abuzive

- Advertisement -

Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a precizat astăzi că rezultatele la zi au fost bune, iar, dacă România îndeplinește condițiile, boardul FMI va aproba eliberarea tranșei la mijloculul lunii ianuarie. Reprezentantul Comisiei Europene a spus că anul viitor România va avea creștere economică.

„Vrem să ne asigurăm că s-a respectat echilibrul dintre interesul consumatorilor și stabilitatea sistemului bancar pentru a merge înainte în cadrul programului cu FMI” a răspuns Franks la întrebările presei privind condiționarea acordului de OUG 50/2010 privind creditele populației.

Întrebat de presă dacă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ar trebui să nu se mai implice în problema Ordonanței 50, Jeffrey Franks a menționat că ANPC trebuie să colaboreze cu Banca Națională a României. La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene (CE), Istvan Szekely, a spus că OUG 50/2010 trebuie să respecte directiva europeană.

Creștere economică:

Franks spune că estimarea FMI referitoare la creşterea economică pentru anul viitor este de 1,5%.

– În trimestrul IV al acestui an creșterea economică va fi ușor pozitivă

– Cu siguranța în trimestrele I și II din 2011 vom vedea creșterei pozitive regulate

– Situația voastră înainte de criză nu era la fel ca a celorlalte țări. Ați intrat în  criză cu un deficit bugetar destul de mare, astfel că ați fost mai vulnerabili decât alte țări, care au avut surplus bugetar  și n-au fost nevoite să facă atâtea tăieri de costuri.

Potrivit lui Istvan Szekely, Comisia Europeană este în interesul României să se asigure că toți banii de la UE sunt folosiți și sunt destul de mulți bani încât să facă diferența.

„Nu trebuie dați înapoi, sunt ai dumneavoastră pentru totdeauna. Acești bani trebuie folosiți eficient și trebuie să ne asigurăm că știți care vă sunt prioritățile și folosiți banii unde e nevoie în primul rând de ei”, a spus oficialul CE.

Despre OUG 50/2010:

– Asemenea reglementări trebuie făcute de BNR, nu de autoritatea pentru protecția consumatorilor.

– pierderile generate de împrumuturile neperformante vor afecta băncile

– sunt de acord cu faptul că au existat practici bancare abuzive.

Întrebat dacă OUG este condiție pentru primirea banilor din împrumut, Franks a declarat că se dorește o balanță între protecția consumatorului și stabilitatea sistemului bancar.

Despre arierate și companiile monitorizate:

companiile de stat acumulează arierate, creează probleme

– în cursul negocierilor viitoare se va discuta inclusiv privatizarea sau lichidarea lor

„Sunt premise că vor creşte arieratele. Am convenit cu atutorităţile române măsuri de reformă în sănătate. Trebuie să menţionez că  aceste incertitudini politice din ultima vreme pun în pericol situația României”, a spus Franks, făcând referire la măsurile aprobate recent de parlament privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei și reducerea TVA la alimente.

„Aceasta este cea de-a șase evaluare a programului României cu FMI, al cărei raport va debloca o nouă tranșă din împrumut de aproape 900 milioane de euro de la FMI”, a spus Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks, șeful delegației FMI la București, a precizat că la următoarea vizită a delegației, care va avea loc în ianuarie-februarie 2011, se vor purta discuții pentru un nou acord.

România a îndeplinit toate condiţiile pentru a primi următoarea tranşă, a declarat reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely.

Istvan Szekely a spus că autoritățile române trebuie să îndeplinească mai multe obiective, printre care aprobarea bugetului pe anul 2011, încadrararea în deficitul bugetar de 4,4% din PIB și contribuțiile sociale să nu depășească plafoanele stabilite.

Jeffrey Franks a anunţat, joi, că România va primi următoarea tranşă din împrumutul de la FMI numai dacă modifică Ordonanţa nr. 50/2010 privind creditele populaţiei până pe 15 decembrie. Franks le-a cerut atât membrilor Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, cât şi reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, ca OUG 50 să nu se aplice şi creditelor în derulare.

Mai mult, surse din piaţă au declarat ieri că acordul cu FMI ar putea fi suspendat, iar vizita experţilor FMI să fie prelungită. Şeful statului, Traian Băsescu, a avut ieri seară o nouă întâlnire cu FMI, iar la încheierea discuţiilor a dezminţit ironic această variantă. „E news alert. Jurnaliştii aşteaptă să vadă dacă suspendăm acordul. E ridicol”, a spus şeful statului în primele momente ale discuţiei.

Băsescu a fost însă vag în legătura cu subiectul discuţiei:”Datorită creativităţii guvernului am găsit alte soluţii în ceea ce priveşte deficitul şi am vrea să discutăm cu dumneavoastră în ceea ce priveşte acordul cu Fondul. Putem semna scrisoarea de intenţie si azi dacă e nevoie. Trebuie să vedem dacă sunt de acord ambele părți”.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.