spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

FRANCUL ELVEŢIAN lasă FĂRĂ CASE sute de gălăţeni

- Advertisement -

Din cauza exploziei cursului francului elveţian, cei care au credite în această monedă au ajuns în imposibiliate de plată * Conflictele dintre instituţiile financiare şi clienţi s-au mutat în instanţe * Câteva bănci din România au „îngheţat” cursul de schimb al francului pentru o perioadă de trei luni

Potrivit statisticilor oficiale ale Guvernului României, nu mai puţin de 75.000 de români sunt afectaţi de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a scoate de sub control cursul francului. Câteva sute de gălăţeni se află şi ei în situaţia imposibilă de a plăti rate duble sau chiar triple faţă de valorile la care au fost contractate creditele.

Spre exemplu, o persoană care a contractat un credit pentru un apartament în cartierul Micro 20, plătea o rată lunară de 600 de lei în 2007 la un credit de 78.000 de franci elveţieni, iar acum, după ultimele scumpiri, rata sa lunară a ajuns la 1.550 de lei. „Practic, pentru aceeaşi sumă, la un credit în lei, ar fi trebuit să avem un venit lunar de 5.000 de lei de familie, în timp ce pentru creditul în franci trebuia să avem un venit de doar 2.000 de lei. Nu am fi putut niciodată să cumpărăm casa”, ne-a explicat acesta, sub protecţia anonimatului.

La judecată cu banca

Un caz similar îl întâlnim şi la o tânără în vârstă de 30 de ani, care şi-a cumpărat un apartament folosindu-se de creditul în franci elveţieni. „Timp de cinci ani, am plătit rate la bancă pentru un apartament luat cu credit ipotecar şi cu un  avans de 10.000 de euro. Aceste rate s-au dublat faţă de momentul accesării creditului, iar salariul a scăzut odată cu venirea  crizei economice.  Totuşi, timp de cinci ani, am făcut sacrificii majore pentru onorarea acestor rate, până într-o zi, când, din motive de sănătate, am intrat în colaps financiar. Am avut nevoie de recuperare medicală, veniturile mi-au scăzut considerabil, pot prezenta acte doveditoare în acest sens…”, ne-a explicat Teodora Mocanu.

„În loc să se găsească soluţii favorabile ambelor părţi, s-a găsit doar metoda să stoarcă şi mai mulţi bani, respectiv refinanţarea creditului în condiţii manipulatoare şi condiţionată de un comision impus, pe care, până la urmă, nu l-am putut onora. De exemplu, mi s-a impus să achit un comision de risc, transformat apoi în comision de administrare, cu toate că eu am credit ipotecar cu ipotecă de gradul unu pe casă şi toate riscurile sunt plătite de mine. În contract se menţionează că acest comision de risc este un comision pus de bancă, plătibil lunar la ziua scadentă pe toată perioada de derulare a convenţiei de credit. Practic, eu plătesc banca să-şi facă datoria. Banca calculează dobânzile în funcţie de un indice propriu, aflat mult peste nivelul dobânzilor interbancare Euribor, Robor, Libor, căruia îi adaugă o marjă. În condiţiile în care normele financiare le obligă acum să ia în calcul cele trei dobânzi interbancare la calculul dobânzii, plus marja, banca a încercat să acopere ceea ce pierde prin renunţarea la indicele propriu prin mărirea marjei, obţinând astfel o dobândă totală similară celei iniţiale”, mai explică tânăra.

Teodora Mocanu este printre cei care şi-au pierdut casele din cauza creditelor în franci

Practic, creditul în franci a lăsat-o în cele din urmă fără casă, deoarece nu şi-a mai putut plăti ratele abuzive impuse de bancă. „Libertatea contractuală, de pe poziţii de abuz de putere economică, derapează în „terorism”. Transferul riscurilor antrenate de criza contractului, inclusiv devalorizarea leului faţă de moneda de plată, francul elveţian (CHF), dublat de penalităţi excesive, care depăşesc cu mult prejudiciul potenţial al creditorului, înseamnă terorism contractual, căci contractul care impune un astfel de transfer al riscului nu are nimic de-a face cu libertatea de voinţă a debitorului”, mai spune Teodora Mocanu.

La executarea silită, clienta băncii a fost victima unui alt abuz. „Mi s-a impus să plătesc pentru acest imobil suma de 90.236 de franci elveţieni plus cheltuielile de executare, adică încă 10.939 de lei. Am făcut contestaţie la executarea silită, dar cu toate acestea domnul executor nu a aşteptat decizia instanţei, a vândut casa cu un preţ mult sub valoarea creanţei, diferenţa de bani rămânând de plată tot în sarcina mea”, se plânge tânăra.

Mai rău decât rubla

După ce Banca Naţională a Elveţiei a abandonat săptămâna trecută în mod neaşteptat plafonul valutar, fluctuaţiile francului elveţian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume. „Anunţul Băncii Elveţiei a fost o surpriză majoră pentru piaţă. Există mulţi factori negativi în jurul rublei, dar în privinţa volatilităţii este posibil ca momentul cel mai dificil să fi fost depăşit”, a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra, potrivit datelor Bloomberg.

Potrivit Mediafax, volatilitatea francului elveţian a atins nivelul de 261 la sută, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la cotaţia minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elveţiene.
Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuaţia liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanşată de prăbuşirea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245 la sută, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17 la sută, pentru susţinerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe pieţele emergente.

Reacţii din România

Pentru a veni în sprijinul clienţilor, unele bănci care au acordat credite în franci elveţieni au luat o serie de măsuri care să ducă la stoparea creşterii ratelor. Volksbank Romania, de exemplu, a decis să „îngheţe” pentru o perioadă de trei luni cursul de schimb franc/leu. „Pentru a veni în ajutorul clienţilor săi, Volksbank Romania a decis să menţină pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie 2015 şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru plăţile următoarelor 3 rate lunare datorate de clienţi. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5 la sută sub cursul anunţat de BNR luni, 19 ianuarie, de 4,4716 RON/CHF”, se arată într-un comunicat transmis de bancă.

„Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania”, a declarat Benoit Catel, preşedintele Volksbank.

La rândul său, OTP Bank România, o altă instituţie de credit care are acordate împrumuturi în franci elveţieni, a anunţat vineri că va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, un număr de 75.412 persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95 la sută din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1 la sută, la 4,4716 lei, şi a atins un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei. Cursul anunţat luni de BNR pentru francul elveţian era cu 19,5 la sută peste valoarea înregistrată miercuri, cu o zi înainte ca Banca Centrală a Elveţiei să renunţe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternică a monedei elveţiene. Ieri, francul s-a mai calmat, la un curs de 4,4354 lei. Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate cu euro, la fel ca în prezent. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2 la sută faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7 la sută faţă de miercuri.

Citeşte: http://www.viata-libera.ro/economie/63017-galati-viata-libera-cotidian-francul-elvetian-lasa-fara-case-sute-de-galateni

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.