spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Fotografie senzaționalã în România, realizatã de muzeograful bârlãdean Ciprian Vântdevarã!

- Advertisement -

UNICAT…Neobositul astronom si muzeograf care se ocupã de Observatorul Bârlad al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad si de Planetariu, Ciprian Vântdevarã, a fotografiat Cometa 46P/Wirtanen, Pleiade si o stea cãzãtoare din curentul de meteori Geminide. Acesta este pasionat de astronomie si mai ales de descoperirile stiintifice fãcute cu telescopul si de astrofotografie.El a reusit în noaptea de 13 spre 14 decembrie sã facã aceastã fotografie unicat în România din Rezervatia Naturalã Bãdeana ,comuna Tutova.

Nu este pentru prima datã când Ciprian Vântdevarã realizeazã fotografii care fac senzatie printre astronomii români si din strãinãtate. În septembrie, în acest an a realizat alte douã astrofotografii unice, asta dupã ce, acum trei ani a asezat Bârladul pe harta marilor descoperi stiintifice din astronomie.

Ciprian a pus Bârladul pe harta descoperirilor astronomice!

Vã reamintim cã Ciprian Vîntdevarã este coordonatorul Observatorului Astronomic si al Planetariului din Bârlad si ,totodatã, îndrumãtorul Astroclubului „Perseus”, asadar un astronom amator dintr-un oras lipsit de traditii stiintifice, fãrã acces la vreo aparaturã pretentioasã. Observatorul functioneazã în centrul orasului într-o zonã puternic poluatã luminos,nefavorabilã observatiilor astronomice. Sediul sãu este impropriu – o încãpere într-o clãdire destinatã initial unei bãnci (donatã ulterior muzeului “Vasile Pârvan” din oras, institutie în cadrul cãreia functioneazã Observatorul). Ȋn aceastã încãpere, care se deschide cãtre o terasã sunt tinute aproape toate aparatele. Ȋn serile senine, Ciprian mutã aparatele pe terasã, le monteazã numeroase accesorii si le regleazã folosind un soft destul de complicat, iar în zori le demonteazã accesoriile si le aduce din nou înãuntru. Ciprian este obligat sã lucreze în aer liber, asa cum lucrau antecesorii sãi medievali – Copernic, Tycho Brahe sau Kepler.

Este autorul unei descoperiri care a pus Observatorul Astronomic din Bârlad pe harta marilor descoperiri astronomice. Ȋn noaptea de 10 spre 11 februarie 2015, Ciprian a observat aparitia unei stele noi pe unul dintre bratele galaxiei M101, situatã în zona Carului Mare. Observatia a fost transmisã comunitãtii astronomilor si pe 13 februarie, neozeelandezul Stu Parker, care a folosit un telescop din Spania, a confirmat cã Ciprian are dreptate. Initial s-a presupus cã este vorba de o supernovã – ipotezã discutatã în publicatia italianã Coelum. Ulterior, studii spectroscopice – adicã analiza detaliatã a luminii emise de stea -au fost fãcute folosind imagini date de cel mai mare telescop din Rusia (situat în Caucaz), cu diametrul oglinzii de 6 metri, au dus la concluzia cã steaua este o nova rosie luminoasã. Acum, steaua este studiata intens de mai multe mari observatoare din lume, întrucat formarea si evolutia acestor nove sunt fenomene astrofizice putin întelese. Paternitatea descoperirii este formulatã explicit într-un studiu complex, semnat de 11 specialisti de marcã ai observatoarelor din Moscova, Caucaz, Kazan si Michigan, apãrut recent, putem citi: “The red nova in M 101 was discovered by Ciprian Dumitru Vântdevara on the Bârlad Astronomical Observatory in Romania, on February 10, 2015.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.