spot_img
spot_img
9.8 C
Vaslui
03-apr.-2025

FOTO | Restaurantul „La Andreea” și un fast food din municipiul Vaslui, închise și amendate cu câte 10.000 de lei după controalele DSVSA

- Advertisement -

PRINȘI… În urma controalelor efectuate de către DSVSA în municipiul Vaslui, un restaurant prins pe picior greșit și un fast food au fost amendate cu câte 10.000 de lei.

„Am închis restaurantul «La Andreea» cât și fast food-ul din Piața Traian. Vrem să atragem încă o dată atenția că nu glumim și că administratorii de restaurante au obligația de respectare a legislatiei în vigoare. Controalele vor continua și toți cei găsiți pe picior greșit vor suporta rigorile legii”, ne-a spus Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui. În cazul celor două spații de alimentație publică DSVSA Vaslui a decis închiderea temporară a activității și amendarea acestora cu câte 10.000 lei.

“În data de 02.04.2025, în cursul derulării acțiunilor de control programate pentru această săptămâna, o echipă de control a DSVSA Vaslui, a identificat un restaurant, apreciat de consumatorii municipiului Vaslui, în care activitatea nu se desfășura conform normativelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare. Pentru neconformitățile constatate s-a dispus încetarea imediată a activității prin emiterea Ordonanței de Suspendare a activității până la remedierea tuturor deficiențelor, și s-a aplicat o amendă contravențională conform legislației în vigoare, de 10000 lei. De asemeni a fost oprită activitatea și la un fast food la care s-au identificat produse neetichetate, care nu furnizau date referitoare la trasabilitate sau termenul de valabilitate. De asemenea, au fost descoperite agregate frigorifice la care nu se monitoriza temperatura, echipamente neigienizate. Pentru deficiențele identificate s-a aplicat de asemenea o amendă contravențională tot de 10.000 lei, iar produsele fără elemente de identificare au fost retrase din consum și trimise la neutralizare.

DSVSA face recomandări locațiilor de alimentație publică

În scopul prevenirii apariției unor situații neprevăzute și nedorite datorate procesării, depozitării, transportului și valorificării produselor de origine animală, și non-animală în alte condiții decât cele stabilite prin legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare, Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, dr. Mihai Ponea, reiterează care sunt riscurile pe care le reprezinta procesarea si servirea alimentelor în lipsa condițiilor de igienă, când crește riscul alterării alimentelor și implicit poate duce la apariția de toxiinfecții alimentare. “Atragem atenția, operatorilor din domeniul alimentar, că sunt răspunzători de: respectarea normelor generale de igienă și de funcționare în unitățile de alimentație publică, pensiuni agroturistice, cantine, care procesează, și servesc/comercializeaza preparate din produse de origine animală și non-animală. De asemenea, sunt responsabili pentru respectarea condițiilor de depozitare și a lanțului de frig, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare sau a produselor finite, pentru a se evita un potențial risc de contaminare sau depreciere, a produselor alimentare, certificarea cu documente a condițiilor de trasabilitate și calitate pentru carne, lapte, alte materii prime și produse alimentare finite. De asemenea, răspund și pentru respectarea operațiunilor de ambalare și a regulilor de etichetare a produselor alimentare, asigurarea condițiilor de transport pentru produsele alimentare cu respectarea normelor de igienă și de temperatură în mijloacele de transport. În plus, răspund și de supravegherea prin analize de laborator a calității și salubrității, materiilor prime, produse culinare, produse finite, prin probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, valori nutriționale și teste de sanitație pentru supravegherea stării de igienă a unităților. Cât și a suprafețelor pe care se manipulează alimentele, și a personalului”, spune Mihai Ponea.

Alte obligații ale administratorilor locațiilor de alimentare publică

“Comercializarea produselor alimentare numai în unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Achiziționarea alimentelor numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitând comerțul “stradal”. Verificarea cu atenție a instrucțiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaților despre sortiment, componente, a modului de păstrarea, preparare corectă și valabilitatea lor. Păstrarea alimentelor în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 ș C. Separarea materiilor prime (în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, pește și ouă)  pentru prepararea alimentelor, de mâncărurile deja preparate. Alimentele gătite să nu fie păstrate mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 ș C. Decongelarea  produsele să nu se producă sub jet de apă caldă și nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce se scot din congelator. Folosirea la prepararea alimentelor, doar a apei potabile, a ustensilelor (cuțite, blaturi de lemn, etc) și echipamente curate și dezinfectate. Spălarea atentă sub jet de apă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor în cazul în care acestea se vor consuma crude. Asigurarea condițiilor de protecție a alimentelor destinate consumului uman față de insecte sau animale”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

  1. Ne lipseste educatia: cursuri de igiena, cursuri de servire, cursuri de gatit, cursuri de vorbit cu clientii!!!….luati la verificat restaurantele si toate impinge tava..ganditi va ca maninca copiii nostri de acolo!!! alo Danutza..!!.sanatatea primeaza!!!

  2. Mai mergeți și în mediul rural să vedeți mizerie ce n-ați mai văzut vreodată. Sa vedeți cum sunt îmbrăcați cei ce vând produse alimentare, nici vorbă de bon fiscal. Mărfuri expirate, frigiderele sunt niște ruginituri de pe timpul lu’ bunicu. Legumele și fructele depozitate lângă pâine, biscuiți și eugenia(vrac) Pâinea are un miros de ceapă și cartofi stricați. E de plâns ,dar cui.Alo, mă aude cineva?????????

  3. La ce jeg învechit e acolo e clar ca nicio autoritate nu i-a trecut pragul. Iar alții sunt verificați luna de luna… Dl ponea et comp, ce ați făcut pana acum?

  4. Pai are dreptate piedone când ii închide și le da amenzi , patronii evazionisti lacomi avari nesimțiți aroganți plini de lovele se gândesc doar la profit și își bat joc de angajați și clienți.

  5. Mai bine mănânc gem de foame cu o felie de pâine desenată pe un carton și atât. Mare nesimțire. Niște criminali, atentat la siguranță sănătății umane. Dar până acuma unde ați fost controlorilor. Ce ați pățit, ați mâncat urzici cu leorda și rezultatul se vede. Dar pe la țară când veniți. Aici vă puneți mâinile în cap. Dar nu veniți e prea departe vă dor picioarele. Vă rog eu frumos. După aia să-mi spuneți și mie.

  6. Daca prindeți dealuri sau hoți ,repede le spune_ti numele dar să spuneți numele locației unde se poate îmbolnăvi lumea nu vreți. Pai nu sunteți voi niste nesimțiți cu studii care mai scrieți și niște articole incorect gramatical .

  7. Verificați hainele made în China, lasă puf pe piele, pe maiouri chiar, iar puful acela colorat nu se mai duce nici la spălat de mai multe ori, sau cele din lână falsă. E înșelătorie și asta.

  8. Prezentați numele restaurantului. De ce nu informați cetățenii. Respect Piedone, pentru transparență și interes față de consumator.
    Protecția Consumatorului mai funcționează la Vaslui?

  9. Mergeti si in spatiile din piata Traian, destinate comercializarii produselor din carne. Pe langa acel miros de te face sa vomiti, tubulatura de aer de pe tavan este plina de jeg, praf, paaianjeni. Toate, deasupra carnii…

    • Pai ai spus, in piata Traian, restaurantul la Andreea. Daca ar face controale la sânge peste tot, nu mai rămâne un restaurant deschis. Decongelarea, se face la toate restaurantele in apa calda, nimeni nu respecta ce ați scris. Cel mai bine, mâncați acasă, in restaurante și fast food, boala scrie pe ficatul tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.