spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Fostul deputat Bordeianu si primarul comunei Deleni, condamnati pentru abuz în serviciu

- Advertisement -

DE NEÎNTELES… Sentintã socantã, datã seara trecutã de magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie, într-un dosar politic, dosar pornit de la orgoliile unor cetãteni din comuna Deleni. Magistratii Curtii Supreme au dat sentinta în dosarul în care fostul deputat Dan Bordeianu, sotia acestuia, Nicoleta Bordeianu si primarul comunei Deleni au fost trimisi în judecatã pentru abuz în serviciu si fals sub semnãturã privatã. Astfel, instanta l-a condamnat pe fostul deputat la 3 ani de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. În schimb, sotia acestuia si primarul Vasile Zamfir au primit câte 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare. Un alt inculpat în acelasi dosar este fostul diriginte de santier Ioan Melinte. Acesta a fost condamnat la doi ani si 10 luni de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De asemenea, la doi ani de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii a fost condamnat si fostul viceprimar al comunei Deleni, Roman Tãnase. Ceilalti inculpati din dosar, Miticã Ciobanu, Paul Andrei Dobrea, Sandu Dandes (secretarul primãriei Deleni – n.r.) si Parasca Bot (contabila primãriei Deleni – n.r.), au fost achitati. Bordeianu a fost trimis în judecatã în 2015 de cãtre procurorii Parchetului General dupã ce societatea pe are o controla s-a angajat sã execute lucrãri pentru alimentarea cu apã în comuna Deleni. Conform anchetatorilor, lucrãrile nu au fost executate sau nu au fost conforme, iar prejudiciul în acest dosar se ridicã la 4 milioane de lei. „Este un abuz de neimaginat din partea Justitiei. Mi-am demonstrat nevinovãtia în instantã. Nu înteleg cum s-a putut da aceastã sentintã”, a spus Dan Bordeianu, la auzul sentintei de la ÎCCJ. Si sotia acestuia este în stare de soc. „Am avut mare încredere în Justitie, pânã acum, dar sentinta aceasta este datã pe nedrept. Lucrãrile au fost executate, nu s-a putut proba nicio ilegalitate, doar pe baza unei expertize fãcute dintr-un birou. Vom face apel”, a spus Nicoleta Bordeianu, sotia fostului deputat PSD.

Sentinte grele date în primã instantã în dosarul în care fostul deputat Dan Bordeianu a fost trimis în judecatã, alãturi de sotia sa si de primarul comunei Deleni, într-un dosar în care au fost acuzati de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu si fals sub semnãturã privatã. Instanta a decis condamnarea lui Bordeianu la 3 ani de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. În schimb, sotia sa si primarul Vasile Zamfir au primit câte 3 ani si 6 luni de închisoare cu executare. De asemenea, inculpatii au fost obligati la plata a 916.227 de lei, daune morale si materiale cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice. Un alt inculpat în acelasi dosar este fostul diriginte de santier Ioan Melinte. Acesta a fost condamnat la doi ani si 10 luni de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De asemenea, la doi ani de închisoare cu suspendare si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii a fost condamnat si fostul viceprimar al comunei Deleni, Roman Tãnase. CeilaltI inculpatI din dosar, Miticã Ciobanu, Paul Andrei Dobrea, Sandu Dandes si Parasca Bot, au fost achitati. Din rechizitoriul procurorilor a reiesit faptul cã, pentru realizarea unui proiect din judetul Vaslui, având ca obiect „Alimentarea cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Deleni, Zizinca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infractiuni de abuz în serviciu si fals, relativ la executarea si plata unor lucrãri aferente proiectului, derulate în contextul perfectãrii unui contract între Primãria comunei Deleni, reprezentatã de primarul Vasile Zamfir, si SC Ecoloc SRL Husi, al cãrei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu. Lucrãrile, care trebuiau finalizate în anul 2010, erau finantate integral din fondurile publice si aveau ca finalitate îmbunãtãtirea conditiilor de trai ale locuitorilor arondati unei arii rurale, prin oferirea posibilitãtii alimentãrii cu apã potabilã a gospodãriilor. În rechizitoriul întocmit de procurori se precizeazã cã  Dan Bordeianu a participat din partea S.C. Ecoloc. S.R.L., în calitate de director (calitate în care a semnat si un act aditional), la derularea lucrãrilor,  figurând ca delegat pe un numãr de 8 facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil si prezentate pentru platã primarului comunei Deleni, judetul Vaslui, inculpatul Vasile  Zamfir, care, cu încãlcarea atributiilor de serviciu, a semnat ca bun de platã 17 facturi fiscale si tot atâtea ordine de platã. Ulterior, acestea au fost decontate desi lucrãrile nu au fost conforme cu proiectul si nu au fost finalizate. Potrivit anchetatorilor, în zonã nu a fost executat niciun hidrant, nicio cismea si nici nu existã rezervã de apã.

Nicoleta Bordeianu, dezamãgitã de decizia instantei

Nicoleta Bordeianu: „Cum sã condamni un om, când nu ai probe, doar pe baza unei expertize fãcutã într-un birou, la Bucuresti? Am avut mare încredere în Justitie, pâna acum, dar am primit o sentintã pe care nu o înteleg deloc. Ce mi s-a imputat mie, de fapt? Cã am semnat contractele si actele aditionale, împreunã cu ofertele. Dar, cine trebuia sã le semneze, nu eu, ca administrator al firmei? Procurorul care ne-a fãcut rechizitoriul a fost dat afarã din procuraturã, pentru fapte de coruptie, experta angajatã de Parchet, la propunerea procurorului, a fãcut o expertizã din birou, cu niste cifre umflate, pentru care are întocmit dosar penal, pentru fals intelectual, în legãturã cu aceastã expertizã. Lucrãrile s-au fãcut, sunt documente semnate, totul este perfect legal, mai mult decât atât sunt si dovedite cu expertizele parte. Repet: în instantã nu s-a probat nimic. Pe Dan, sotul meu, l-a achitat pentru fals. Inginerii care au fost acuzati de aceeasi faptã ca si Dan sunt achitati, iar Dan este condamnat cu suspendare, doar pentru cã era demnitar al statului? Se confirmã ceea ce sotul meu îmi spunea de multe ori. „Sunt create culoare judiciare, comandã politicã, procuror, judecãtor si, în final, condamnarea oamenilor politici patrioti si nu numai, pentru îndepãrtarea lor din viata publicã”. Ce sã mai întelegi din toate lucrurile acestea? Cum sã fii condamnat fãrã probe, pe baza unei expertize false, lucratã de la un birou din Bucuresti, pentru cã expertul nici mãcar nu a mãsurat lucrãrile pe teren? Vom face apel, dar lucrurile nu sunt deloc în regulã. Suntem foarte supãrati de aceastã sentintã nedreaptã”, a spus Nicoleta Bordeianu, asearã târziu. „Este un abuz de neimaginat din partea Justitiei. Mi-am demonstrat nevinovãtia în instantã. Am cerut expertizã grafoscopicã, pentru a demonstra cã nu am semnat eu acolo documente, dar procurorul nu a dorit sã audã de asta, asa cã am plãtit expertiza, care a demonstrat cã sunt nevinovat. Nu înteleg cum s-a putut da aceastã sentintã”, a spus, la rândul sãu, fostul deputat Dan Bordeianu.

Iatã cine este procurorul care i-a trimis în judecatã pe sotii Bordeianu!

Procurorul care a instrumentat acest dosar politic, Nicolae Ceort, a fost prins cu o spagã record si dat afarã din procuraturã. Ceort, care a instrumentat acest dosar fabricat, din motive care ne scapã acum, a demonstrat cã se ocupa cu orice altceva, decât cu aflarea adevãrului. În februarie a.c., procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Ploiesti au dispus punerea în miscare a actiunii penale si luarea mãsurii controlului judiciar pe o duratã de 60 de zile, a procurorului gorjean Cãtãlin Nicolae Ceort din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Urmãrire Penalã si Criminalisticã, sub aspectul sãvârsirii infractiunii de luare de mitã. I-a fost interzisã exercitarea profesiei de procuror. Potrivit DNA, în cursul lunii decembrie a anului trecut, procurorul Cãtãlin Nicolae Ceort, în mod indirect, prin intermediul lui Victor Ignat, avocat suspendat din cadrul Baroului Bucuresti, a pretins suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri, martor în cauzã, cercetat pentru comiterea unor infractiuni de evaziune fiscalã si spãlare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului. „Acesti bani au fost pretinsi de inculpatul Ceort Cãtãlin Nicolae în legãturã cu îndeplinirea unui act ce intrã în îndatoririle sale de serviciu sau în legãturã cu un act contrar acestor îndatoriri, în sensul adoptãrii unei solutii favorabile fatã de martor în cauza respectivã. La data de 27 decembrie 2016, în scopul arãtat mai sus, inculpatul Ignat Victor a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”, se aratã în comunicatul DNA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.