spot_img
3.9 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Fosta patroană a clinicii implicate în scandalul fișelor auto false scapă de răspunderea penală

- Advertisement -
NOROCOASĂ… În urma deciziei Tribunalului Vaslui, Elena Nițescu Duță scapă de executarea pedepsei, dar și de mandatul internațional de arestare

DECIZIE…Trimisă în judecată în două dosare penale, Elena Nițescu Duță, patroana clinicii implicate în scandalul fișelor auto false, reușește să scape de răspunderea penală. Magistrații Tribunalului Vaslui au admis cotestația la executare a acesteia și au anulat toate formele de executare a unei pedepse emise pe numele acesteia. De asemenea, judecătorii vasluieni au decis și retragerea mandatului internațional de arestare emis tot pe numele Elenei Nițescu. Ea este cea care a fost judecată, alături de 17 medici și asistente medicale, într-un dosar pornit după ce președintele Colegiului Medicilor, medicul Mioara Dașcău, a acuzat faptul că fișele medicale auto sunt eliberate fără ca medicii să-i consulte pe viitorii șoferi. Astfel, au primit aviz medical persoane care sufereau de afecțiuni grave de sănătate, incompatibile cu șofatul. În plus, Elena Nițescu Duță a mai fost judecată și într-un alt dosar penal, acuzată de dare de mită, după ce a vrut să obțină unele avantaje de la angajații DSP Vaslui.

Judecată în două dosare penale după ce a fost acuzată de fapte penale grave, Elena Nițescu Duță, fostul administratorul a clinicii medicale implicate în scandalul fișelor auto false, reușește să scape de acuzații. Magistrații Tribunalului Vaslui au admis contestația la executare a acesteia. Mai mult, au anulat și mandatul internațional de arestare emis pe numele acesteia după ce se presupune că ar fi fugit în Italia. Băcăoanca a ajuns în atenția opiniei publice vasluiene după ce, în 2015, anchetatorii au descins în sediul clinicii New Central Med, patronat de Elena Duță Nițescu, o femeie de afaceri din Bacău. Aveau informații că fișele medicale pentru școlile de șoferi erau eliberate fără un examen medical prealabil al candidaților. Astfel că au putut susține examenul de conducere și cei care sufereau de epilepsie, o boală care nu permite ca bolnavul să posede permis auto. Scandalul fișelor auto false a izbucnit după ce fostul președintele al Colegiului Medicilor Vaslui a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reclamând măsluirea fișelor medicale pentru viitorii șoferi. Medicul Mioara Dascău acuza atunci că sunt foarte multe cazuri în care medicii nici nu-i văd pe cei cărora le eliberează documente medicale din care reiese că sunt apți pentru a conduce vehicule, deși persoanele respective sufereau de afecțiuni grave, incompatibile cu șofatul. În plângerea înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, pe lângă sesizarea stării de fapt, președintele Colegiului Medicilor Vaslui a indicat și numele unei clinici, unde mai multi pacienți cu boli grave ar fi primit avizul pentru conducere: este vorba de Clinica New Central Med. Potrivit legii, fișa medicală trebuia completată și parafată prima dată de către medicul de familie și abia apoi de medicii specialiști, și asta pentru că medicul de familie este cel care cunoaște istoricul medical al pacientului. „Mersul în clinică pentru întocmirea dosarului în cazul persoanelor care urmează să dea examen pentru permisul auto a ajuns să fie o formalitate. Nu se respectă traseul corect al fișei candidatului. Primul care știe istoricul medical al pacientului și care ar trebui să pună viza pe fișa medicală este medicul de familie”, afirma, atunci, președintele Colegiului Medicilor Vaslui. Potrivit medicului Mioara Dașcău, cei mai mulți dintre absolvenții școlilor de șoferi mergeau la clinica privată, achitau o taxă și primeau fișa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinați de medicii specialiști. „M-am confruntat cu pacienti cu afecțiuni grave care au obținut parafele pe fișele medicale, deși boala lor este un pericol pentru condus. Pacient cu sindrom Sprengel, cu vertebre sudate, care nici nu se poate mișca, dar avea avizele celorlalți specialiști că este apt pentru conducere sau persoane cu tumori cerebrale, cu metastaze, cu epilepsie”, povestea medicul Dascău.

Elena Nitescu, condamnată și pentru dare de mită

Pentru patroana clinicii, Elena Duță Nițescu, acest dosar nu a fost prima vizită într-o sală de ședință a instanțelor de judecată. În aceeași perioadă, femeia a încercat să mituiască conducerea Direcției de Sănătate Publică Vaslui pentru a obține o autorizație la o clinică ce avea să fie în centrul unui nou scandal. Mita, un parfum de 69 de euro și 450 de lei, a fost refuzată, dar cazul a intrat în atentia Poliției. În 2018, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis condamnarea Elenei Duță la 2 ani și 8 luni de închisoare pentru faptele pentru care a fost trimisă în judecată. Numai că, darea de mită și tentativa de cumpărare de influentă au fost săvârsite în perioada de probă pe care Elena Dută o avea, condamnată, pentru furt calificat, de Curtea de Apel Bacău. Astfel, la finalul procesului, femeia de afaceri din Bacău s-a ales cu 5 ani și 8 luni de închisoare și un an pedeapsă complementară de interzicerea unor drepturi.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.