spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fost primar vasluian, condamnat de Curtea de Apel Iasi

- Advertisement -

CIUDAT Curtea de Apel Iasi s-a pronuntat în dosarul privind pe fostul primar al comunei Pogana, Ioan Vezeteu, pe care l-a condamnat pentru conflict de interese la trei luni de închisoare cu suspendare, în conditiile în care acesta se declarã absolut nevinovat. Fostul primar a atacat sentinta la ÎCCJ Bucuresti, precizând cã el a respectat o hotãrâre a CL Pogana si cel care a beneficiat de cumpãrarea terenului despre care s-a fãcut plângerea penalã este, întâmplãtor, cumantul sãu, însã acesta este proprietarul clãdirilor de pe acel teren încã dinainte de a fi el primar. „Eu am respectat legea, proprietarul avea drept de preemptiune, dar nu s-a tinut cont”, a spus Ioan Vezeteu. Ciudat este si cã secretarul comunei nu l-a sfãtuit pe primar privind o problemã asa spinoasã, desi are în fisa postului exact respectarea legalitãtii de cãtre executiv, în spetã primarul comunei. O luptã electoralã stupidã a dus la condamnarea lui Vezeteu, cu suspedare, plângerea fiind fãcutã de unul din contracandidatii sãi la functia de primar, în anul electoral 2012.

Primarul comunei vasluiene Pogana, Ioan Vezeteu, a fost trimis, în luna august, în judecatã de procurorii de la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi, el fiind acuzat de conflict de interese în formã continuatã. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, edilul a propus pe ordinea de zi a unei sedinte de Consiliu Local din anul 2011 un proiect de hotãrâre privind vânzarea unui teren ce apartinea domeniului privat al comunei, în suprafatã de 26.000 de metri pãtrati, intravilan. El a fost cel care a întocmit notele de fundamentare a Hotãrârilor cu numãrul 40 din 28.10.2011 si 49 din 22.12.2011. Primarul mai este acuzat si de faptul cã a propus vânzarea terenului respectiv fãrã licitatie publicã, stabilind apriori cumpãrãtorul, nimeni altul decât Vasile Banu, un cumnat de-al sãu. Ulterior, Vezeteu a semnat si contractul de vânzare-cumpãrare în calitate de reprezentant al Primãriei Pogana. În dosarul 480/45/2013, Curtea de Apel Iasi s-a pronuntat pe 21 noiembrie, condamnând pe Ioan Vezeteu „pentru sãvârsirea infractiunii de „conflict de interese”, prev. si ped. de art.2531, alin.1 din Codul penal, cu aplic. art.3201, alin.7 din Codul de procedurã penalã, si cu aplic. art.74, alin.1, lit.a) si art.76 alin.1, lit.e), la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare. Pe durata si în conditiile prevãzute de art.71 Cod penal , interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit.a) teza a II a si lit.b) din Codul penal. În baza dispozitiilor art.81 Cod penal raportat la art.71 alin.2 si 5 Cod penal, dispune suspendarea conditionatã atât a executãrii pedepsei principale cât si a celei accesorii aplicate inculpatului pe o duratã de 2 (doi) ani si 3 luni, perioadã ce constituie pentru inculpat termenul de încercare, calculat în conformitate cu disp. art.82 Cod penal. Atrage atentia inculpatului asupra disp. art.83 Cod penal”, se spune în solutia datã.

„Eu am respectat dreptul de preemtiune”

Ioan Vezeteu, fostul primar al comunei Pogana în perioada 2008-2012, se considerã nevinovat si ca urmare el a atacat sentinta de la Curtea de Apel Iasi la Înalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti. Plângerea i-a fost fãcutã la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi de cãtre un consilier local din Pogana, care s-a „rãzboit” cu primarul, pentru a nu-l lãsa sã mai candideze pentru încã un mandat. Vezeteu fiind urmãrit penal în acest dosar, nu a mai putut sã candideze. „Eu am aplicat o hotãrâre a CL Pogana, care a fost adoptatã de 90% dintre consilierii locali. Este cunoscut cã Vasile Banu este proprietarul clãdirilor de pe acest teren si ca atare, conform Legii 215 avea drept de preemtiune si în acest context este destul de ciudatã sentinta datã de judecãtorii ieseni. De aceea eu am atacat sentinta la ÎCCJ Bucuresti, pentru cã este drept cã nu trebuia sã semnez contractul de vânzare – cumpãrare, dar dacã nu avem jurist, care sã ne arate unde nu este cazul sã semnãm, nu am stiut cã nu este bine. Însã consider condamnarea nedreaptã si astept sã se facã dreptate la ÎCCJ”, a spus fostul primar Ioan Vezeteu.

Semnal de alarmã: ce fac secretarii de comunã??

În acest caz se ridicã totusi un mare semn de întrebare: ce-a fãcut secretarul comunei Pogana, care are în fisa postului asigurarea respectãrii legalitãtii de cãtre executiv si Consiliul Local? Cum de nu i-a spus primarului cã nu trebuie sã semneze acel contract, care sigur a ajuns si la secretarul Primãriei, cã se aratã la orizont infractiunea de „conflictul de interese”? Cã primarul, totusi, nu poate sã le stie pe toate, nu este jurist si tocmai acesta este rolul secretarului, de a duce primarul si consilierii pe drumul respectãrii legii. De remarcat cã nu este primul caz în care un primar, care nu are studii juridice, calcã „strâmb” pentru cã secretarul nu si-a îndeplinit atributiile de serviciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.