spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Fost deputat, judecat pentru evaziune fiscalã

- Advertisement -

PROCES DE DURATÃ

PROCES Pentru Dragos Iftime, fostul deputat PDL de Negresti, se anuntã zile grele. Dupã multe tergiversãri, si, dupã ce dosarul penal în care este implicat s-a plimbat pe la mai multe instante, ajungând inclusiv la Înalta Curte de Casatie si Justitie, care si-a declinat competenta, a început în sfârsit audierea martorilor, semn cã procesul se apropie de sfârsit. Dragos Iftime si-a dat demisia în luna martie a anului trecut din demnitatea de deputat, invocând motive personale, dar de fapt a dorit sã evite judecarea de urgentã a cazului sãu, dat fiind statutul parlamentarilor, metodã uzitatã de mai multi dintre alesi, ultimul caz fiind, de curând, cel al lui senatorului Dan Voiculescu.

Fostul deputat PDL de Negresti, Dragos Iftime este acuzat de evaziune fiscalã în valoare de 500 000 de euro, având pe rol, la Tribunalul Vaslui, un dosar prin care este judecat, împreunã cu alte sapte persoane, inclusiv tatãl sãu, Ionel Iftime, pentru initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, conform Lg. 39/2003, art. 7). Dosarul fostului deputat s-a plimbat pe la mai multe instante, pânã la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care, pe 16 martie 2012, a retrimis dosarul spre judecare la Tribunalul Vaslui. Aici, dupã nenumãrate amânãri si tergiversãri, abia la al 12-lea termen a început audierea martorilor, fiind posibil ca, peste câteva luni, sã vedem si o primã sentintã. Dealtfel, se pare cã, tocmai pentru a amâna deznodãmândul, în luna martie, înainte de decizia ICCJ, fostul deputat si-a dat demisia din Parlamentul României, motivând ba motive familiale, ba dorinta de a candida la primãria Vaslui.

Acuzat de evaziune fiscalã si spãlare de bani în grup organizat

Conform procurorilor DIICOT Iasi, Dragos Adrian Iftime, s-a aflat în perioada 2002 – 2005 în fruntea unui grup infractional organizat, care a creat un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei prin evaziune fiscalã si spãlare de bani. La un control efectuat de comisarii Gãrzii Financiare la firma Black Company SRL Grajduri, administrata în acte de Florin Ilascu, dar controlatã de Nicusor Mihai Stãnescu, s-a descoperit cã, în perioada 2002 – 2004, în contabilitatea societãtii nu fuseserã evidentiate veniturile din vânzarea de animale cãtre SC Koket SRL Vaslui, societatea fostului parlamentar.

Conform rechizitoriului, reprezentantii Koket SRL, fostul deputat Dragos Adrian Iftime, tatãl acestuia, Ionel Iftime, si directorul comercial, Ionut Iftime Atofanei, „s-au asociat în vederea sãvârsirii infractiunilor de evaziune fiscalã si spãlare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operatiuni comerciale fictive cu (…) reprezentanti ai Black Company, societate fãrã activitate. În baza aceleiasi rezolutii infractionale, învinuitii au falsificat documente contabile si registre contabile, astfet încât au creat aparenta cã întreaga evaziune fiscalã s-ar fi produs doar în contabilitatea Black Company SRL prin neînregistrarea veniturilor, iar nu în contabilitatea Koket SRL prin înregistrarea de operatiuni fictive”, precizeaza procurorii DIICOT în actul de acuzare.

Evaziune fiscalã prin vânzarea de animale

Conducerea Koket SRL achizitiona animale de la persoane fizice din târgurile de animale de pe raza judetelor Iasi si Vaslui, pe care le sacrificau în abatorul propriu si produceau produse din carne. Ulterior, pentru justificarea achizitiei de animale si vânzãrii de produse, Dragos Adrian Iftime, tatãl acestuia, Ionel Iftime, si directorul comercial, Ionut Iftime Atofanei înregistrau în contabilitatea SC Koket SRL facturi emise de Black Company SRL. Facturile si chitantele necesare erau date „în alb” reprezentantilor Koket si ulterior completate de acestia. Pe lângã faptul cã astfel se înregistru „legal” cu animalele achizitionate de pe piete, firma Koket cerea rambursarea TVA-ului aferent de la bugetul de stat. În urma verificãrilor, procurorii au descoperit cã, în perioada 2002 – 2004, Black Company ar fi emis cãtre Koket 255 de facturi fiscale si 430 de chitante pentru încasarea numerarului. „Expertiza documentelor a concluzionat cã majoritatea au fost completate de Ionut Iftime Atofanei. Spre deosebire de facturile emise de alti furnizori, pe cele de la Black Company presupusele animale vindute nu apar ca numãr, ci ca si kilograme de carne, pentru a nu se putea verifica numãrul de animale intrat în gestiunea Koket SRL de la Black Company si implicit numãrul de animale înregistrate în registrul sanitar-veterinar si numãrul de animale din facturile fiscale”, spun procurorii. În plus, pentru cã sumele ce urmau sã fie justificate prin chitante si încasãri de numerar erau foarte mari, Nicusor Mihai Stãnescu le-a propus reprezentantilor Koket ca o parte din bani sã fie „plãtitã” prin virament bancar. Astfel, au creat un cont pe numele lui Florin Ilascu, soferul lui Stãnescu, iar acesta din urmã l-a împuternicit pe directorul comercial al Koket sã efectueze operatiuni pe contul respectiv. În momentul în care se fãceau plãti cãtre Black Company, Atofanei ridica pe baza de cec suma de bani din cont si o preda reprezentantilor Koket. „Au scos din societate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea marfurilor inscrise pe facturile fiscale fictive, pe care apoi le-au reintrodus in firma sub forma de imprumut din partea administratorilor si asociatilor”, explica DIICOT cum au incercat reprezentantii Koket sa piarda urma banilor. Sumele reintroduse in firma au fost folosite pentru majorarea capitalului social. În audierile anterioare, Dragos Adrian Iftime, fostul deputat, si tatãl acestuia, Ionel Iftime, au încercat sã dea vina pe unele persoane care, fie au decedat, fie sânt plecate în strãinãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.