spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
19-ian.-2025

Fosile preistorice descoperite în județul Vaslui

- Advertisement -

EVENIMENT… Orașul Huși a fost, pe 18 decembrie 2024, gazda unui eveniment cultural organizat de Biblioteca municipală „Mihai Ralea” – Simpozionul cultural-științific – „Aniversarea Revistei Lohanul 17 ani”. Cu această ocazie, instituția, în parteneriat cu arheologul Vicu Merlan, a adus în prim-plan o serie de activități de interes cultural și științific, marcând 17 ani de existență a revistei „Lohanul” și alte repere importante pentru comunitatea locală.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea directoarei Bibliotecii municipale, Alina Tudose, care a subliniat importanța acestui simpozion pentru cultura hușeană. Programul a inclus activități precum: Încheierea „școlii de Toamnă de Arheologie” (ediția I, 2024) – desfășurată între septembrie și noiembrie pe siturile preistorice de la Crețești și Armășeni, județul Vaslui. Prezentarea, susținută de arheologul Vicu Merlan, a evidențiat descoperirile și activitățile educative desfășurate cu sprijinul sponsorilor. Lansarea cărții „Fosile preistorice din zona Hușilor” – lucrarea autorului Vicu Merlan a fost prezentată de șef lucrări dr. Bogdan Rătoi, drd. Dumitru Badea (Universitatea „A.I. Cuza” Iași) și dr. Mircea Țicleanu (Institutul de Geologie București). Cartea oferă o perspectivă captivantă asupra istoriei geologice a regiunii.

Aniversarea revistelor „Lohanul” (17 ani), „Vega” (5 ani) și „Stejarul” (4 ani) – momentele aniversare au fost dedicate recunoașterii rolului acestor publicații în promovarea culturii și educației Hușene.

Lansare de carte

Cartea „Fosile preistorice din zona Hușilor” semnată de Vicu Merlan reprezintă o sinteză a cercetărilor autorului în domeniul paleontologiei și arheologiei, având ca punct de plecare pasiunea din copilărie pentru fosilele din aflorimentele geologice ale zonei. În paginile acesteia sunt prezentate descoperiri precum fosile de pești, cochilii de scoici dispărute și alte fragmente osoase preistorice, identificate în puncte arheologice precum Crețești – „La Stejar”, Bohotin sau Dobrina. De asemenea, autorul subliniază importanța colaborării cu cercetători de renume, precum cadrele didactice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași sau specialiști de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, care au contribuit la analiza și clasificarea descoperirilor. Lucrarea cuprinde detalii despre siturile arheologice locale și metodologiile utilizate în cercetare, fiind însoțită de o documentare geologică și istorică.

Invitați speciali

Evenimentul a reunit cercetători și oameni de cultură din Huși, Iași și București, precum și elevi din mai multe școli din Huși și împrejurimi: școala Gimnazială „Mihai Sadoveanu”, Seminarul Teologic Huși, școala Gimnazială „Anastasie Panu”, școala Gimnazială Pădureni și Crețești. La simpozion au participat și invitați speciali de la Facultatea de Geologie-Geografie a Universității „A.I. Cuza” Iași, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, precum și de la Institutul Geologic Român din București. Printre cei prezenți s-au numărat și sponsorii care au susținut activitățile culturale și științifice, alături de pasionații de arheologie și astronomie din Huși. Simpozionul s-a încheiat într-o notă festivă, cu premierea voluntarilor, sponsorilor și colaboratorilor implicați în activitățile arheologice și în activitatea revistelor culturale hușene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Cu drag aflam ca mai exista oameni dedicați muncii lor, desi nu sunt in niciun fel sprijiniti financiar sau logistic asa cum s-ar cuveni de catre cei care ar putea sa o faca, este totusi o bucurie sa aflam ca acesti oameni continua chiar si din pasiune munca lor. Felicitari domnului arheolog. Cartile dumneavoastră ne dezvaluie trecutul locurilor noastre natale si imprejurimile lor.
    O gluma trista, domnule arheolog, sunt fosile si in unele institutii care se descopera zi de zi singure desi ar fi trebuit sa devina de mult timp istorie. Nu aveti dumneavoastră ce face.
    Asa e viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.