Peste 600 de imagini din vechiul oraş se găsesc pe site-ul dedicat Focşaniului u multe fotografii făcute de nemţi în Primul Război Mondial, vederi de ansamblu, extraordinara Stradă Mare a Unirii şi nu numai aşteaptă să le descoperiţi, comentaţi şi votaţi u site-ul se vrea unul de atitudine
Focşaniul primeşte chiar în luna cadourilor un proiect cultural de o importanţă specială, intitulat www.focsaniulvechi.ro, proiect care constă într-o galerie fotografică cu peste 600 de imagini din oraşul de altădată. Cu o istorie călcată în picioare de lumea politicului şi prea puţin de factori naturali, oraşul avea nevoie de o reconstituire în imagini a felului în care arăta acesta de-a lungul timpului. În acest sens, o mulţime de fotografii stau mărturie pentru modul de dezvoltare al urbei, imagini structurate pe mai multe categorii. Website-ul dedicat Focşaniului de odinioară se distinge clar de alte proiecte asemănătoare din ţară prin două lucruri. Unul dintre ele este categoria “Focşăneni” unde se găsesc fotografii de familie, cu focşăneni surprinşi pe Strada Mare a Unirii sau în Grădina Publică, de exemplu, cît şi cu proprietarii unor magazine populare în epocă, aşa cum sînt “La Barza” şi “La Papagal”. Al doilea aspect care îl diferenţiază de alte proiecte de gen este că se vrea un website de atitudine motiv pentru care pagina de întimpinare nu este altceva decît un desen în care Banca Economia şi Biserica Domnească sînt demolate de utilaje comuniste. Desenul este realizat de unirista Oana Dulvară, în prezent studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti. Iniţiatorii proiectului nu se opresc doar aici şi anunţă că vor dedica două rubrici pentru personalităţile focşănene de ieri respectiv cele de azi. Cele contemporane vor fi prezentate în forma lor nudă, dacă se poate spune aşa, şi asta pentru că oamenii din spatele proiectului consideră că din cauza ignoranţei politicienilor de ieri şi de azi oraşul arată în prezent atît de … lipsit de personalitate.
Un proiect dedicat focşănenilor care au fost, sînt şi vor fi …
Site-ul are o mulţime de fotografii superbe făcute încă de la 1900 şi este structurat pe albume cum sînt “Primăria”, “Străzi şi Magazine”, “Case”, “Vedere Generală”. “Găsind întîmplător nişte vechi fotografii cu Focşaniul de acum cîteva decade ne-a fost imediat trezit interesul pentru trecutul lui, mai ales că prezentul nu este cîtuşi de puţin ofertant. Am răscolit oraşul, cetăţenii, instituţiile, internetul şi nu numai în încercarea noastră de redare a imaginii vechiului oraş. Mergînd literalmente “din poartă în poartă” după fotografii am avut satisfacţii enorme de fiecare dată cînd am găsit cîte o frîntură de oraş de acum 30-50-70 de ani sau şi mai bine de atît”, scriu cei de la www.focsaniulvechi.ro în descrierea proiectului. De altfel, cei care au realizat pagina de internet nu şi-au declinat identitatea limitîndu-se a spune că sînt “nişte persoane cvasianonime/cvasipublice, uşor naţionaliste şi supărate pe felul în care societatea romanescă arată azi, mai ales că ţara a avut şansa ei istorică de a deveni o mică putere în lume pînă cînd a venit la conducere molima roşie”. Pentru un asemenea proiect de anvergură au contribuit cu fotografii o sumedenie de oameni şi instituţii, autorii enumerînd doar pe cei care au avut un aport semnificativ într-un fel sau altul. “Florin Roman, Liliana Grigoriu, Petru Mincu, Elena Stoiciu, Florin Micu Iliescu, George Grama, Familia Dordea, Florin Dîrdală, Roxana Făcăoaru, Lucica Mateescu, Nea Melu, Eugenia Ştefănescu, Adrian Taragan, Theodor Passan, Constantin Anghelache, Maria Dimitriu, Emil Braun respectiv Arhivele Naţionale Vrancea, Direcţia pentru Cultură, Biblioteca Judeţeană Vrancea. Le mai menţionăm pe Olga, o focşăneancă emigrată în Franţa, şi unirista Oana Dulvară, cea care ne-a făcut sigla site-ului şi pagina de deschidere a acestuia. Îi mulţumim totodată lui Florin deoarece ne-a facilitat obţinerea unor carţi poştale aduse de peste hotare şi lui Klaus-wiikinger pentru cîteva poze superbe. Îi mai mulţumim şi lui Constantin P. pentru promovare. Ar mai fi încă o persoană foarte dragă nouă, dar care crede că tot efortul nostru este în zadar avînd în vedere ignoranţa în care trăim azi. Nu schimbăm noi lumea, dar de undeva trebuie pornit. Mulţumim tuturor!, sînt cuvintele de mulţumire ale iniţiatorilor proiectului.
Şi tu poţi ajuta la reconstituirea imaginii Focşaniului
Multe dintre fotografiile de pe site au în dreapta lor şi o scurtă descriere în care sînt trecute anul sau măcar perioada în care au fost făcute, sursa lor, fotograful şi o contextualizare în măsura în care ce este într-o imagine nu mai există în prezent. Deţinătorii platformei virtuale fac un apel către toţi cei care deţin fotografii cu Focşaniul vechi sau care pot aduce informaţii în plus la poze să comunice toate aceste lucruri la focsaniulvechi@yahoo.com. Fiecare imagine poate fi comentată şi votată. Mai multe informaţii despre site şi în primul rînd fotografiile le găsiţi la www.focsaniulvechi.ro.