spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Focare de TBC la Bârlad

- Advertisement -

Spitalul si unitatea militarã din Bârlad!

INCONSTIENTÃ Peste 60 de cadre medicale din sectia de Chirurgie a spitalului „Elena Beldiman” Bârlad, dar si o parte a celor internati aici, au fost expusi riscului de îmbolnãvire cu TBC, dupã ce în aceastã sectie s-a operat în luna ianuarie un pacient, diagnosticat cu tuberculozã. Nu se stie exact din ce cauze, medici nu au anuntat personalul sanitar si nici pacientii din salonul unde respectiva persoanã a fost cazatã, cã aceasta suferã de aceastã boalã contagioasã, tuberculoza. Un alt focar de infectie a fost depistat la UM 01411 din cadrul Garnizoanei Bârlad, unde un cadru militar internat la Galati a fost depistat pozitiv cu TBC. Acesta a raportat la unitatea din Bârlad conform ordinelor militare si au fost trimisi la control peste 100 de colegi militari. Dacã ostasii s-au mobilizat exemplar, nu putem spune la fel si despre focarul de infectie cu TBC din spitalul bârlãdean, unde, cel mai probabil, s-a încercat ascunderea situatiei. În încercarea de a afla ce se întâmplã, cu atât mai mult cu cât pacientul bolnav de TBC si acum este internat în sectia de Chirurgie, seful sectiei, medicul Vasile Vasiliu s-a arãtat doar…deranjat de intentia presei de a lãmuri situatia.

La spitalul bârlãdean a fost declansatã abia de curând o anchetã epidemiologicã, care a fost, pânã acum, ascunsã de ochii opiniei publice. Peste 60 salariati din sectiile Chirurgie, Bloc Operator si ATI – Reanimare, alãturi de sase-sapte pacienti din sectie Chirurgie, etaj II (sectorul septic) , au intrat fãrã voia lor în contact cu un pacient cu TBC activ. Cu totii asteaptã rezultatul culturilor de laborator pentru confirmarea sau infirmarea îmbolnãvirii cu TBC. Viorel B., de 53 de ani, din Bârlad, bolnav de tuberculozã activã, a stat timp de mai multe sãptãmâni în saloanele comune la spitalul bârlãdean, fãrã ca medicii si cadrele medicale din sectiile Chirurgie, ATI Reanimare si Bloc Operator sã aibã habar cã acesta suferã de o boalã infectioasã care se transmite extrem de usor. Bolnavul a fost internat în luna ianuarie si a fost operat în regim de urgentã de ulcer gastric perforat. Postoperator a prezentat supuratii puternice si nu a putut fi lãsat la domiciliu. A stat în salonul 22 de la sectia Chirurgie -sector septeic, cu alti pacienti operati si a fost plimbat prin sectii pentru consulturi interdisciplinare. Pacientii care au intrat în contact cu bolnavul de TBC au aflat, cu stupoare, acum câteva zile, cã trebuie sã-si facã testul pentru depistarea. Câtiva dintre ei au contactat presa localã si au reclamat situatia.

Medicul Vasiliu, supãrat pe aparatele foto, nu si pe focarul de TBC!

Medicul sef de sctie, chirurgul Vasile Vasiliu, a fost extrem de recalcitrant când a dat cu ochii de jurnalistii care solicitau explicatii. Chemati în spital de pacientii revoltati si de cadrele medicale care si ele sunt supãrate pe faptul cã au fost expusi cu bunã stiintã de medicii ce l-au operat pe Viorel B., jurnalistii au fost alungati din sectie. Medicul Vasiliu, supãrat pe aparatele foto ale jurnalistilor, nu a oferit nicio explicatie concretã, chiar dacã acesta se pare cã ar fi stiut personal de boala periculoasã a pacientului operat în inauarie, chiar de el. Singura explicatie primitã a fost de la medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. „Din câte stiu eu, pacientul a fost operat la începutul anului de ulcer gastric perforat, în urgentã. Dupã o perioadã de spitalizare a ridicat suspiciunea de TBC, lucru care a dus la un control interdisciplinar. Medicul curant a cerut radiografia pulmonarã si examen de specialitate. Boala a debutat în spital din cauza bagajului de afectiuni adus de acasã. Imediat ce a fost pus diagnosticul am declansat ancheta epidemiologicã, tot personalul sectiilor chirurgie, reanimare si bloc operator fiind trimisi sã-si facã analizele care constau în radiografie pulmonarã. Rezultatele sunt bune, dar pentru un plus de sigurantã s-a recomandat recoltarea de sputã la aceleasi persoane. Sunt trei analize de sputã, dintre care unul direct, rezultatul fiind bun, dar mai asteptãm 21 de zile pentru celelalte douã rezultate”, a precizat medicul epidemiolog Gabriela Danis, director medical al spitalului.

Cadrele sanitare care au intrat în contact cu bolnavul de TBC au intrat în panicã

Diagnosticul de TBC a fost pus, asadar, abia la sfârsitul lunii februarie, iar ancheta epidemiologicã a fost demaratã abia la jumãtatea lunii martie. Cadrele sanitare care au intrat în contact cu bolnavul de TBC au intrat în panicã. „Noi am solicitat ancheta epidemiologicã pentru cã asa ni s-a pãrut firesc sã se facã. Bolnavul nu a purtat mascã si a stat în acelasi salon cu alti pacienti. I-am schimbat pansamentul zilnic, a fost curãtat, schimbat”, a declarat un cadru medical. Cu cât gradul de contaminare este mai mare, cu atât rezultatul analizelor este mai rapid. Primele rezultate vor fi gata abia pe 1 aprilie. Viorel B. este tinut si la ora actualã în sectorul septic al sectiei Chirurgie, la etajul II al spitalului bârlãdean. Este izolat, singur în salon, dar culmea, foloseste acelasi grup sanitar cu ceilalti bolnavi operati. „În sectorul septic sunt tinuti pacienti operati cu puroaie. Gradul de contaminare aerogenã nu existã pentru cã pacientul este sub tratament. Nu poate fi mutat în sectia TBC, fiind operat”, a mai mentionat dr. Gabriela Danis.

Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui nu a fost sesizatã

Interesant este cã echipa de conducere a spitalului nu a considerat importantã anuntarea Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. „Nu am fost sesizati de spital. Am cerut detalii si am fost informati cã este un singur pacient. Ancheta epidemiologicã se desfãsoarã conform ordinului Ministerului Sãnãtãtii. Doar când sunt trei cazuri diagnosticate în acelasi loc se considerã focar si atunci sunt obligati sã ne anunte si preluãm ancheta”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Focar de TBC si la UM 01411 din Garnizoana Bârlad

EFICIENTI Si la Garnizoana Bârlad s-a dat „alarma” privind un posibil focar de infectie cu TBC. Conform informatiilor primite de la mr. Mihai Calinciuc, comandantul acestei unitãti, unul din cadrele militare din subordinea sa a fost internat la Galati, la spitalul militar, unde s-a descoperit cã suferã de TBC activ. Imediat, acesta a raportat la unitate, iar medicul Garnizoanei Bârlad a identificat contactii cadrului militar bolnav si astfel, peste 100 de militari au fost trimisi sã îsi facã toate testele (radiografie pulmonarã si analizele de sânge si sputã). „Toti cei care si-au fãcut analizele au primit rãspuns favorabil, nefiind depistat nimeni cã s-ar fi molipsit de TBC. Nu existã niciun risc în unitatea noastrã, pânã acum”, a precizat mr. Mihai Calinciuc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.