spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Focar de hepatita A

- Advertisement -

Mai mult de 70 de copii din Homocea au ajuns la spital, fiind diagnosticaţi cu hepatită de tip A. Focarul s-a declanşat în primăvara acestui an şi nu a fost închis nici acum. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spun că atât copiii bolnavi, cât şi familiile acestora au fost vaccinaţi, iar fiecare caz nou care apare este atent monitorizat.

Mai mult de 70 de copii din comuna Homocea au ajuns la spital în ultimele luni, fiind diagnosticaţi cu hepatită. „Boala mâinilor murdare” s-a răspândit cu repeziciune în rândul preşcolarilor. De câteva luni, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal din Adjud se confruntă cu multe astfel de cazuri, copiii fiind diagnosticaţi cu hepatită virală acută. După stabilirea diagnosticului, aceştia sunt transportaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon” din Focşani.
Pentru a stopa transmiterea hepatitei şi la ceilalţi copii, ar trebui să se dezinfecteze instituţiile de învăţământ din comuna Homocea cu cloramină. Boala s-a declanşat în primăvara acestui an, iar focarul nu s-a închis nici până în acest moment. Acest lucru este greu să se întâmple, în condiţiile în care populaţia din localitate obişnuieşte să plece frecvent de acasă, prin alte localităţi. Medicul Marina Maiorov, din cadrul DSP, a precizat că până la finele lunii septembrie au fost contabilizate 74 de cazuri, toate la copii cu vârsta de până în 14 ani. „Focarul este mai vechi şi deşi au fost luate măsurile corespunzătoare, tot au mai apărut cazuri. Până la sfârşitul lunii septembrie, au fost 74 de cazuri de copii bolnavi de hepatită. În acest moment, numărul celor care ajung la spital pentru îngrijiri este mai mic. Au fost luate măsurile corespunzătoare în astfel de cazuri. Au fost făcute vaccinuri în colectivitate, iar medicii de fa-milie i-au vaccinat pe membrii familiilor din care provenea copilul bolnav. De asemenea, au fost distribuite materiale dezinfectante, iar reprezentanţii primăriei trebuiau să se ocupe de distribuţia materialelor dezinfectante în şcoală. La începutul şcolii, le-am trimis şi o adresă în acest sens. Cazurile sunt atent monitorizate şi de fiecare dată când apare un caz nou, se iau măsurile corespunzătoare. Putem spune că este un focar de comunitate“, a declarat medicul Marina Maiorov.

Focarul, greu de stins

Medicii din cadrul DSP spun că este foarte dificil ca în comună să fie făcută o anchetă epidemiologică, dat fiind că localnicii sunt mai plimbăreţi şi pleacă zilnic, cu tot cu copii, în diferite localităţi.
Primul caz a apărut în primăvară şi cel mai probabil, boala a fost luată de la o persoană purtătoare a virusului. Dat fiind faptul că locuitorii comunei sunt în marea lor majoritate de etnie romă, ei nu prea ţin cont de regulile de igienă, mai ales de spălatul mâinilor sau al alimentelor, şi nici de faptul că trebuie să stea izolaţi pentru ca boala să nu se extindă. Medicii spun că localnicii trebuie să fie foarte atenţi la persoanele cu care intră în contact şi să încerce să folosească dezinfectante pentru ca focarul să poată fi stins.
La rândul său, directorul Şcolii din Homocea, Vasile Hozit, a precizat că elevii bolnavi nu mai vin la şcoală până când nu se vindecă şi primesc acceptul medicului. „Copiii care au dat semne de boală au fost trimişi la Spitalul din Adjud pentru investigaţii. În acest moment, nu avem cazuri în şcoală, cei bolnavi stau acasă până la vindecare. Am cumpărat soluţii pentru dezinfectare, iar în fiecare săptămână, vinerea, după ce se face curăţenie, se dezinfectează clasele. Pot spune că la noi în şcoală miroase a farmacie“, a precizat Vasile Hozit, directorul Şcolii de Arte şi Meserii din Homocea.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.