„Reorganizarea administrativa este un proiect atit de important incit nu merita sa avem orgolii personale”, explica senatorul Mihaela Popa.
Procesul de reforma administrativa tulbura apele in partidele politice. Intreaga conducere a PDL Iasi a organizat vineri o conferinta de presa, principalul subiect fiind reorganizarea administrativa a tarii. Acestia au adus mai multe argumente in favoarea faptului ca Iasul sa fie desemnat resedinta noului judet. Printre acestea se numara faptul ca Iasul este cel mai important centru medical si universitar din zona, buna pozitionare, dar si faptul ca este resedinta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. „Am discutat cu toti liderii PDL din Moldova. Toti mi-au spus ca regiunea va avea capitala la Iasi”, a spus deputatul Marius Spinu.
Daca in privinta capitalei noii regiuni lucrurile sint sigure, in sprijinul celor afirmate de liderii PDL Iasi venind ieri si deputatul Ioan Olteanu, secretar general al formatiunii, destul de clar pare a fi insa si numele viitorului lider al acesteia. „Reorganizarea administrativa este un proiect atit de important incit nu merita sa avem orgolii personale. Cred ca domnul Gheorghe Flutur (seful Consiliului Judetean Suceava – n.r.) se afla cel mai bine in sondaje”, a precizat senatorul Mihaela Popa.
Liberalii au criticat proiectul promovat de catre democrat-liberali. In opinia primilor, reorganizarea administrativa nu va face decit sa creasca birocratia. „Forma actuala administrativa este cea corecta. Nu este o solutie care sa duca la debirocratizare, ci la o birocratizare si mai mare. Vor fi cheltuieli suplimentare. E firesc ca Iasul sa fie capitala regiunii. Cred ca este o incercare de a distrage atentia publica de la problemele actuale din tara. Cred ca ar trebui organizat un referendum inainte de a lua o asemenea decizie”, a declarat consilierul judetean PNL Mugur Cozmanciuc.
Constantin Simirad, seful Consiliului Judetean, sustine ca ideea reimpartirii administrative este buna, dar ca romanii nu ar trebui sa-si faca prea multe sperante in legatura cu fondurile europene care ar urma sa vina in urma procesului. „Cheia succesului este dezvoltarea prin forte proprii, nu prin finantari de la Uniunea Europeana. Nu trebuie sa ne punem probleme de ce ne iese din toata treaba asta. Trebuie sa construim o entitate capabila sa se dezvolte singura. Compensarea este temporara. Dupa citiva ani va disparea, vor aparea alte tari care trebuie ajutate”, este de parere Constantin Simirad.