spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fitofarmacie condusã de un tânãr inginer de 22 de ani! (FOTO)

- Advertisement -

DOCTORUL PLANTELOR Fitofarmacistii sunt cei supranumiti medicii plantelor. De fapt, o combinatie între medici si farmacisti pentru plante. Cel despre care vorbim, un vasluian de 22 de ani, absolvent al Facultãtii de Horticulturã USV Iasi, considerã cã produsele pentru protectia plantelor sunt practic medicamente echilibrate si la momentul potrivit, în perioade de repaus vegetati si dupã aceea în vegetatie. Asa îi place lui Theodor Daniel sã se considere. Lucreazã într-o fitofarmacie din zona Negresti, în satul Silistea, comuna Todiresti, deschisã de familia sa în urmã cu aproape 15 ani. El considerã cã la ei la fitofarmacie vin clientii cu problemele plantelor, cu care determinã organismul dãunãtor si dã solutia specialã pentru boala care o are planta. Fitofarmaciile reprezintã una din cele mai importante legãturi între fermieri si companiile producãtoare de inputuri pentru agriculturã. Iar tânãrul Daniel Theodor meritã sã fie cunoscut, fiind si masterand!

Astãzi vom vorbi despre ing. horticol Daniel Theodor Cioatã, masterand al Facultãții de Horticulturã USV Iasi. Fiind din Vaslui, dupã ce anul trecut a absolvit, tânãrul vasluian, de 22 de ani, va contribui la dezvoltarea sustenabilã a agriculturii din judet. Daniel Theodor Cioatã, din Silistea-Todiresti, judetul Vaslui, proaspãt absolvent al Facultãtii de Horticulturã USV Iasi, a stabilit sã contribuie la dezvoltarea sustenabilã a agriculturii si la conservarea mediului înconjurãtor, prin intermediul fitofarmaciei pe care o administeazã împreunã cu familia. De altfel, asa cum am specificat de la început, Fitofarmacia este a familiei lui – mama si tatãl fiind primii care au accesat sã intre în domeniu protectiei plantelor, iar copilul lor s-a decis sã urmeze acelasi drum. „Am terminat liceul în orasul Negresti, la Liceul Tehnologic Nicolae Iorga si încã de mic am avut o atractie si pasiune asupra naturii si al plantelor, fiind inspirat si de cãtre începuturile bussines-ului pãrintilor mei, ambii ingineri, absolventi ai Facultãtii de Stiintele Vietii <<Ion Ionescu de la Brad>> din Iasi. Ei sunt cei care m-au încurajat sã lucrez în domeniul Fitofarmaceutic si au contribuit la succesul afacerii noastre”, a SPUS Daniel Theodor.

Acum, pentru cã administrarea unei fitofarmacii implicã gestionarea stocului de produse fitosanitare (pesticide, fungicide, insecticide ), a îngrãsãmintelor si a semintelor, precum si consilierea clientilor cu privire la produsele potrivite pentru problemele plantelor bolnave, Daniel Theodor a decis sã se perfectioneze urmând masterul „Producerea semintelor si materialului sãditor horticol” (PSMSH), în cadrul aceleiasi Facultãti.

Fitofarmacia este a familiei Cioatã

Investitia initialã în deschiderea unei fitofarmacii poate fi destul de mare, deoarece este necesarã achizitia unui stoc adecvat de produse fitosanitare, îngrãsãminte, seminte si echipamente necesare în activitatea de consultantã, mai adaugã Daniel.

„Este important sã se ia în considerare si costurile legate de închirierea sau achizitionarea spatiului, amenajarea acestuia conform normelor legale si de sigurantã, precum si costurile de promovare si marketing. Un avantaj major al administrãrii unei fitofarmacii este diversificarea domeniului de activitate. Fitofarmacia este un magazin precum: seminte de legume, soiuri si hibrizi, seminte de flori si plante aromatice, pesticide si îngrãsãminte, precum si modul de utilizare al produselor în agriculturã. Un avantaj major al administrãrii unei fitofarmacii este diversificarea domeniului de activitate. Odatã cu cresterea interesului pentru produsele ecologice si pentru protectia mediului înconjurator, o fitofarmacie modernã poate oferi în plus servicii de consultantã în agricultura ecologica, de promovare a practicilor agricole sustenabile si de informare a fermierilor cu privire la noile reglementãri si tendinte în domeniu”, a precizat ing. Daniel Theodor Cioatã.

Tânãrul masterand este pasionat de plante, mediu si agriculturã

Ing. masterand Daniel Theodor spune cã are un întreg arsenal de cunostinte în ingineria geneticã, chimie si biologie

„Horticultura joacã un rol crucial în asigurarea securitãtii alimentare a populatiei mondiale, dar si în conservarea biodiversitãtii si protejarea mediului înconjurãtor. Prin intermediul horticulturii se pot îmbunãtãti productiile agricole, se pot dezvolta soiuri de plante rezistente la conditiile de mediu schimbãtoare si se pot promova practici agricole durabile. Horticultura este un domeniu esential si complex, care implicã atât aspecte practice, legate de productia de alimente si de conservarea mediului, cât si aspecte estetice, legate de frumusetea si valorizarea spatiilor verzi. Alegerea mea de a studia si de a lucra în acest domeniu este determinatã de dorinta mea de a contribui la dezvoltarea sustenabilã a agriculturii si la conservarea mediului înconjurãtor. Recomand acest domeniu al fitofarmaciei deoarece este unul fascinant , care combinã un întreg arsenal de cunostinte în ingineria geneticã, chimie si biologie, pentru a dezvolta solutii inovative în protejarea plantelor împotriva bolilor si dãunãtorilor. Este un domeniu vital pentru o agriculturã sustenabilã si oferã oportunitãti interesante si profitabile pentru cei pasionati de stiintã si naturã. Consider cã, în orice domeniu poti iesi învingãtor dacã pui suflet si esti îndrãgostit de ceea ce faci”, ne-a mai comunicat ing. horticol Daniel Theodor Cioatã, masterand al Facultãtii de Horticulturã USV Iasi.

Pasiuni sportive care l-au fãcut dublu campion national!

L-am întrebat pe tânãrul inginer horticol, ce face în afarã de a lucra în fitofarmacie, iar rãspunsul sãu m-a uimit!

„Pe langa faptul cã sunt student la master PSMSH, în timpul meu liber, pe lângã activitatea mea într-o fitofarmacie, mã dedic si practicãrii artelor martiale. Detin titlul de dublu campion national la kempo si am o experientã solidã în ju-jitsu. Aceste activitãti mi-au dezvoltat nu doar abilitãti fizice ci si disciplinã, concentrare si rezistentã mentalã. Prin intermediul lor, am învãtat sã-mi depãsesc limitele si sã-mi ating obiectivele, contribuind astfel la dezvoltarea personalã si la mentinerea unei stãri de sãnãtate fizicã si mentalã optime”, a mãrturisit horticultorul masterand Daniel Theodor Cioatã.

Sãtenii si nu numai sunt încântati de Fitofarmacia lui Daniel Theodor!

La final, Daniel Theodor, care are atâtea calitãti privind meseria si sportul, unde, iatã, este dublu campion national, ne-a precizat si ce spun agricultorii din satul si zona Negrestiului si Vasluiului.

„Opiniile agricultorilor din zona mea despre fitofarmacia noastrã sunt în general foarte bune. Acestia apreciazã calitatea produselor comercializate, diversitatea gamei de produse disponibile si serviciile profesioniste oferite de cãtre personalul nostru specializat. De asemenea, agricultorii apreciazã faptul cã primim periodic informatii si recomandãri despre cele mai eficiente solutii pentru combaterea diferitelor boli si dãunãtori din culturile lor. Majoritatea agricultorilor din zona mea considerã cã fitofarmacia noastrã este un partener de încredere si de înaltã calitate în activitatea lor agricolã. În concluzie, recomand acest domeniu deoarece este unul fascinant, care combinã un întreg arsenal de cunostinte în ingineria geneticã, chimie si biologie pentru a dezvolta solutii inovativeîn protejarea plantelor împotriva bolilor si al daunãtorilor, consider cã, în orice domeniu poti reusi dacã pui suflet si esti perseverent”, a încheiat tânãrul inginer horticol, Daniel Theodor Cioatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.