* Comercianţii care nu aplică noile reguli fiscale riscă amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 15.000 lei şi suspendarea activităţii * Sumele din casierie care nu vor putea fi justificate vor fi confiscate * Ce-a fost mai întâi: bonul sau plata?
Astăzi, 16 martie, expiră perioada de graţie de care comercianţii au avut parte pentru a se acomoda cu noile prevederi privind emiterea bonurilor fiscale, precum şi cu obligaţiile privind informarea clienţilor în legătură cu noile norme fiscale. În mod oficial, potrivit Ordonanţei de Guvern ce are ca scop reducerea evaziunii fiscale, intrată în vigoare la 1 martie, comercianţii care nu emiteau bonuri fiscale erau pasibili de a fi sancţionaţi cu amenzi usturătoare şi cu suspendarea activităţii. Conducerea Ministerului Finanţelor a precizat însă că agenţilor economici le-au mai fost lăsate două săptămâni la dispoziţie pentru a se informa şi a se obişnui cu noile norme, activitatea organelor fiscale fiind axată doar pe acţiuni de prevenire şi informare a celor direct vizaţi de noile hotărâri.
De astăzi, însă, nu se va mai face nicio concesie şi, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală vor dispune suspendarea activităţii şi sigilarea spaţiului în cazul unităţilor care nu emit bon fiscal. „Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat”, se precizează într-un comunicat de presă al ANAF.
- Advertisement -
- Advertisement -