spot_img
12.1 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Filmul documentar „Varzã, cartofi si alti demoni”, lansat la Bârlad

- Advertisement -

AVANPREMIERÃ Documentarul, realizat în urma experientei personale de „viatã la tarã” a regizorului, a fost urmãrit de zeci de bârlãdeni, în avanpremierã la Bârlad, ieri, la Cinema Cityplex Victoria, cu ocazia “Zilei Portilor Deschise”, în cadrul “Zilelor Culturale ale Bârladului”. Proiectia de galã a avut loc pe 17 mai, la ora 18.30, unde invitati speciali au fost regizorul Serban Georgescu si echipa. La finalul proiectiei a fost organizatã o sesiune Q&A, cu întrebãri si rãspunsuri pe marginea filmului. Accesul publicului la aceastã proiectie a fost pe bazã de invitatii, filmul urmând sã intre în programul normal al cinematografului începând cu data de 19 mai.

Documentarul “Varzã, cartofi si alti demoni” îl invitã pe privitor în Lunguletu, un sat din apropierea Bucurestiului, unde 1.000 de agricultori asteaptã an de an sã îsi vândã cele peste 100.000 de tone de varzã în piata localã. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-si îngropa recolta. Povestea lor este similarã cu cea a agricultorilor din toatã tara. Intrigat de faptul cã în schimbul a 100 de lei a primit o tonã de varzã, regizorul decide sã petreacã un an în acest sat si sã lucreze pãmântul cot la cot cu sãtenii. Încearcã sã înteleagã de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi si cu sanse de a avea un trai bun, trãiesc pe datorie, desi au în mânã uneltele unei afaceri de succes – pãmânt roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul si cîtiva sãteni au si idei, si posibile solutii. Dar pot ei oare sã depãseascã lipsa de încredere în orice decizie „colectivã” sau în orice lider? O satirã a realitãtilor curente din agricultura europeanã, în naratiunea regizorului însusi, filmul relateazã din interior strãdania unui sat de a iesi din acest cerc vicios, prezentatã într-un stil specific românesc: cu haz de necaz. Vorbind despre “Varzã, cartofi si alti demoni”, producãtorul Branko Lustig, câstigãtor a douã Premii Oscar, a comentat: „Cred cã este un film foarte actual, cu un urias potential de piatã”.

Documentarul lui Serban Georgescu a fost prezentat în premierã în noiembrie 2016, la Dok Leipzig, cel mai vechi festival de film documentar din lume, dar si unul dintre cele mai reputate în ceea ce priveste documentarul artistic, filmul de animatie si proiectele interactive. Din echipa de productie a filmului produs de Elefant Film în coproductie cu Kolectiv Film si în parteneriat cu TVR fac parte Bogdan Slãvescu – director de imagine, Ioan Iacoban, Alex Iosub – sunet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.