MASCARADĂ POLITICĂ
ȘARADĂ… Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, se transformă în filantrop, constrâns fiind de o situație fără scăpare. Acesta a anunțat ieri, în cadrul ședinței de CJ, că va cumpăra un teren pe care îl va dona instituției pentru că nu a reușit să-i convingă pe consilierii liberali să voteze proiectul de hotărâre privind achiziționarea unui teren de 800 mp în Huși, necesar rezolvării unei probleme tehnice la Drumul Judetean 284, reabilitat și modernizat prin Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL). Grupul PNL de consilieri s-a abținut de la vot, motivând că proiectul privind achiziționarea terenului trebuia supus dezbaterii și votului în momentul în care constructorul s-a lovit de probleme și avea nevoie de teren pentru a pune în practică soluția salvatoare, nu după ce lucrările au fost finalizate.Cu alte cuvinte, Consiliul Județean trebuia să cumpere terenul înainte de începerea lucrărilor, nu acum, când proprietarul pământului poate cere oricât vrea el pe suprafața respectivă. Mai mult de atât, acesta a informat Consilul Județean că nu este de acord cu suma propusă în proiect pentru achiziționare – 4000 euro. Dumitru Buzatu a atras atenția că proprietarul terenului poate da în judecată Consiliul Județean, “ca să recupereze de la noi suma de bani pe care o dorește domnia sa”. “Dacă distinșii membri ai Consiliului Județean (n.r. membri PNL), nu vor accepta o asemenea soluționare legală (n.r. achiziționarea terenului), voi face eu ceva ca cetățean responsabil: voi cumpăra la prețul pe care îl voi conveni suprafața respectivă de teren și o voi dona Consiliului Județean, astfel încât să existe o soluție legală prin care să rezolvăm problema respectivă”, a spus împăciuitor Dumitru Buzatu.
Terenul pe care vrea să-l cumpere Consiliul Județean se află pe strada Corni din Huși și a reprezentat “soluția salvatoare” pentru problemele tehnice sesizate de Directia Tehnică din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vaslui. Pe această suprafață de pământ s-a construit un podeț transversal care colectează atât apa pluvială de pe suprafata carosabilă, de pe trotuarele amenajate și de pe versantul amplasat în partea stângă a drumului, cât și apa provenită de pe o alee pietonală aflată în amonte de camera de cădere. “Pentru a preîntâmpina apariția efectelor eroziunii solului, este imperios necesar să se execute lucrări de amenajare a zonei de transport ape pluviale până la descărcarea în emisar, pârâul Turbata și amenajări locale pentru asigurarea stabilității și siguranței în exploatare”, s-a motivat în Nota de Constatare a reprezentanților Directiei Tehnice din cadrul aparatului de specialitate CJ.
Dumitru Buzatu: “Am refăcut podul, am refăcut tot ce trebuie, e o operă de artă, nu vă spun, cunoașteți Hușiul”
Proiectul de hotărâre privind achiziționarea acestui teren a mai fost supus dezbaterii și votului o dată, mai exact în ședința de pe 10 decembrie, când a fost respins cu 20 de voturi “pentru” și 11 “abțineri” (n.r. proiectul avea nevoie de două treimi din voturi pentru a fi aprobat). Și atunci Dumitru Buzatu și-a exprimat intenția de a cumpăra terenul și de a-l dona Hușului, mai ales că a fost refăcut podul, “am refăcut tot ce trebuie, e o operă de artă”. “Dumneavoastră să nu vă imaginați că eu nu-mi dau seama că această situație se va repeta de fiecare dată când vom avea de-a face cu un asemenea vot. Îmi dau seama perfect! și din această cauză și dau explicațiile acestea amănunțite, ca să se știe că întreaga responsabilitate pentru nerealizarea acestei chestiunii aparține unui grup, pe care îl vedem prin ridicarea mâinii. Eu nu spun că este X sau Y. Poate am să cumpăr eu și am să donez orașului Huși porțiunea aceea de teren, că nu văd o altă posibilitate, decât să facem o chetă… O să facem noi, ceilalți, care susținem! O să ne înțelegem cu proprietarul, o cumpărăm și o s-o donăm orașului Huși (…). Asta e situația! Nu am zis că trebuie să plătim dinte pentru dinte, înțeleg și lupta politică de uzură, că o practicăm, asta e, dar dincolo de aceasta rămân, totuși, niște interese ale comunității pe care trebuie să le rezolvăm. Noi, ca să vă spunem sincer, am și rezolvat problema din punct de vedere practic, drumul a fost finalizat, am recepționat, poate merge orice hușean pe el și cred că îl apreciază acolo. Am refăcut podul, am refăcut tot ce trebuie, e o operă de artă, nu vă spun, cunoașteți Hușiul. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi. Dacă dumneavoastră credeți că se obține un avantaj politic sau așa zis politic, nu aveți decât să vă exprimați cum doriți votul!”, a spus Dumitru Buzatu în ședința de pe 10 decembrie.
Consilierii liberali sunt de părere că terenul trebuia cumpărat înainte de finalizarea lucrărilor
Ieri, proiectul de hotărâre a fost, din nou, supus votului. Consilierul Veziteu a atras atenția că terenul trebuia achiziționat înainte de realizarea podului. “Din ce am înțeles, pe terenul acestui proprietar s-a intervenit deja, s-au făcut lucrări. Cu sau fără permisiunea lui?Nu ar fi fost mai potrivit să fi ridicat această problemă în momentul în care v-ați lovit de ea? Văd că s-a pătruns deja pe terenul proprietarului, iar astăzi ne invitați să stabilim o manieră de a achiziționa acest teren prin licitație, caiet de sarcini… Se pune problema: s-a procedat în conformitate cu legea sau noi suntem chemați acum doar să acoperim cu hârtii?”, a întrebat consilierul Gheorghe Veziteu. “La momentul executării acestor lucrări s-a discutat cu proprietarul și domnia sa a fost de acord sau, cel puțin, nu a încercat să stopeze aceste lucrări de consolidare. La vremea respectivă se punea problema finalizării proiectului prin PNDL, nu aveam de unde să știm că se va prelungi PNDL 1, iar consecința prevăzută de lege era restituirea întregii sume de care am beneficiat pentru reabilitarea drumului acela. Cred că trebuie să vă reamintesc că este cel mai lung drum din județ cu bani din PNDL, e vorba de vreo 30 km de drum. (…) Nu puteam să riscăm să restituim sumele respective, neavându-le la dispoziție, iar dacă le aveam, erau sume atrase și nu trebuia să le irosim. (…) Acum urmează să derulăm procedura, să vedem dacă proprietarul respectiv vine și ne oferă spre vânzare suprafața respectivă. Sau nu zice nimic și ne acționează în judecată, ca să recupereze de la noi suma de bani pe care o dorește domnia sa. Noi am primit de la el o scrisoare prin care ne spune că nu este de acord cu oferta noastră, că este prea mică și că are până la o anumită dată o ofertă mai mare. Ca urmare, toate opțiunile sunt deschise.Nu putem muta drumul public și nu putem muta apa de acolo decât evacuând-o pe o porțiune de drum care aparține cuiva. Eu am spus, dacă distinșii membri ai Consiliului Județean (n.r. membri PNL), nu vor accepta o asemenea soluționare legală, voi face eu ceva ca cetățean responsabil: voi cumpăra la prețul pe care îl voi conveni suprafața respectivă de teren și o voi dona Consiliului Județean, astfel încât să existe o soluție legală prin care să rezolvăm problema respectivă”, a spus președintele Consiliului Județean în cadrul ședinței de ieri. Nici de această dată proiectul de hotărâre privind achiziționarea terenului nu a primit două treimi din voturi.
Războiul politic s-a mutat pe Facebook. Schimb de replici acide între Dan Marian și consilierul Valentin Crețescu
În timp ce consilierii județeni dezbăteau următoarele proiecte de pe ordinea de zi, vicepreședintele Consiliului Județean, Dan Marian, a luat o pauză de câteva minute și i-a pârât imediat pe foștii săi colegi de partid pe Facebook. Acesta i-a numit pe consilierii care s-au abținut de la vot, folosindu-se de ocazie pentru a mai lovi încă o dată PNL: “În ședința consiliului judetean de astăzi,consilierii PNL și-au dat dovada lipsei de implicare în modernizarea drumurilor din județul nostru. Mai mult,prin vocea consilierilor Arcaleanu și Viziteu, s-au opus aprobării unei hotărâri prin care se rezolva definitiv problema legată de surparea drumului județean care leagă Hușiul de Epureni,pe o porțiune din cartierul Corni.Ordinul de la partid a funcționat inclusiv pentru hușenii,consilieri județeni Iacob,Crețescu și Filip.Păcat,ce dezastru a ajuns PNL”. O mică pauză a luat și consilierul liberal Valentin Crețescu, care a ținut să-i dea replica: “Trebuie precizat că respectivul proiect a fost dezbătut și supus aprobării după ce lucrările au fost efectuate. Marca PSD… și alții!”.