spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Fiii comunei Gârceni au primit plachete de onoare din partea noului primar

- Advertisement -

ONOARE… Moment mai putin întâlnit în mediul rural, ieri, în comuna Gârceni. Abia ales în functia de primar în aceastã comunã situatã la capãt de judet, tânãrul Sorin Scutelnicu a decis sã acorde douã plachete de onoare unor fii ai comunei, oameni care fac cinste localitãtii, prin activitatea pe care au dus-o pânã acum. Prof. Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general al DGASPC Vaslui, si prof. univ. dr. Constantin Tofan, de la Universitatea de Arte Plastice “George Enescu”, din Iasi, au primit emotionati aceste distinctii, în cadrul unui eveniment judetean, un simpozion legat de copii, denumit generic “Ascultã-i si apãrã-le drepturile”. A fost cea de-a doua editie a unui eveniment care adunã la Gârceni cele mai importante institutii din judet, cu rol în pregãtirea copiilor si apãrarea drepturilor acestora, printre care Inspectoratul Scolar Judetean, CJRAE, licee din tot judetul, scoli din Vaslui si mai multe comune, Casa Corpului Didactic.

Prof. Veronica Topliceanu, director coordonator al scolilor din Gârceni a pregãtit acest eveniment în cele mai bune conditii, în clãdirea grãdinitei din satul resedintã. “Mi-as dori – si asta încercãm sã facem noi, aici, în comuna Gârceni, când vine vorba de copii – sã-i tratãm pe ceilalti asa cum dorim sã fim si noi tratati”, a spus directoarea. Este destul de greu sã discuti în mediul rural despre respectarea drepturilor copiilor, dar la Gârceni se fac pasi importanti în aceastã directie, iar rezultatele se pot vedea. Bibliotecara comunei, Gabriela Rusu, a implementat un proiect unic în judet, denumit Ludoteca “Anotimpul viselor”, un loc în cadrul bibliotecii în care copiii vin si se joacã, citesc tot felul de cãrti, pun în scenã tot felul de momente amuzante sau cântã. “Am început acest proiect în 2014 si pot sã spun cã rezultatele se vãd. Auzisem cã elevii nu mai citesc deloc cãrti, asa cum fãceam noi odinioarã. Am demarat proiectul si, încetul cu încetul, biblioteca a devenit cel mai îndrãgit loc din comunã, locul în care copiii se bucurã de universul cãrtilor, au ateliere de picturã, de dans, de cântec, urmãresc desene animate sau se joacã, pur si simplu. Pentru cã, de fapt, copilãria înseamnã jocuri”, a explicat bibliotecara. O afirmatie sustinutã de un frumos program artistic pregãtit de copiii Gârceniului, pentru oaspetii din tot judetul. Fiica primarului, Miruna Scutelnicu, a sustinut primul sãu concert live, cântând la chitarã pe versuri compuse de ea, la doar 10-11 anisori.

“Este un simpozion care a ajuns la a doua editie si care cred cã va mai dura încã multi ani de acum încolo. Investitia în educatie va da roade în viatã, este un concept dupã care îmi ghidez toatã activitatea mea de pânã acum. M-am gândit cu ce sã vin nou la primãrie si am decis cã unul dintre drepturile copilulului este si de a-i cunoaste pe acei oameni care au plecat din Gârceni si care, cu foarte multã muncã, au ajuns acolo, sus, si reprezintã cu cinste comuna”, a explicat primarul Sorin Scutelnicu. Prof. univ. dr. Constantin Tofan, de la Universitatea de Arte Plastice “George Enescu” Iasi, a primit cu mare emotie placheta de onoare, ca fiu al Gârceniului. “Ati reusit sã mã întoarceti în timp, în copilãrie. Tot ce am realizat în viatã a plecat din acest filon, al satului Gârceni. Aici m-am format ca om, ca profesor, iar tot ceea ce am realizat, lucrãrile mele, care au ajuns peste tot în lume, poartã amprenta Gârceniului. Partea mea de creatie se trage de aici, din aceste locuri minunate, de pe aceste dealuri de vis”, a spus starostele artistilor plastici din Iasi. Ajuns la vârsta întelepciunii, un alt fiu al locului, prof. Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general al DGASPC, a primit si el o plachetã pentru toate realizãrile de pânã acum. “Ce ne-am face noi, pãrintii, dacã am fi pentru o zi copii? Ne-am juca toatã ziua, asta am face. Mã întorc în aceastã scoalã, în care am învãtat un an si în care am trãit clipe frumoase. Este nevoie sã lãsãm copiii sã se joace mai mult, au nevoie de aceste clipe magice”, a spus Armeanu. Simpozionul a fost completat de un interesant si frumos numãr artistic, în care copii din toate satele au cântat, au dansat si s-au jucat, demonstrând cã, la Gârceni, lucrurile sunt pe un drum bun.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.