spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fetiță de 8 ani din Huși, dată spre adopție cu un “acord” de la un tată… fals!

- Advertisement -

REVOLTĂ… Un caz scandalos s-a petrecut la Huși: o fetiță de 8 ani a fost luată din familia care o ținea de mică în plasament și a fost dată spre adopție unei familii din Alba Iulia, deși tatăl adevărat, biologic, al copilei, nu și-a dat acordul în acest sens, acuză rudele. Protecția Copilului Vaslui știa bine că tatăl trecut în certificatul fetiței nu este cel adevărat, dar a ales să meargă înainte cu adopția, chit că în dosar era luat în calcul… un tată fals! Practic, mama fetiței, Cristina, a conceput copilul cu un concubin, însă cum ea nu era divorțată în acte, micuța născută în 2014 a fost trecută automat, conform legilor în vigoare, pe numele primului soț. Așa se face că în certifictul de naștere al fetei la rubrica tatălui îi apare… un străin. Protecția Copilului Vaslui știa aceste lucruri, mai ales că din 2020, Cristina a deschis proces la Judecătoria Huși pentru tăgadă de paternitate, iar în cadrul său, analizele au arătat clar cine este tatăl biologic al fetiței. Până la un verdict definitiv al instanței însă, Protecția Copilului s-a silit să perfecteze actele adopției, chiar dacă situația juridică a paternității fetiței este încă neclarificată. Cei care se luptă în acest caz acum sunt nașii de botez ai fetiței, o mătușă, dar și mama ei. “Știți ce e dureros? Că fetița avea la noi totul! Aici era un copil fericit, pentru că își putea vedea și părinții naturali mereu. Protecția Copilului Vaslui a făcut adopția fără ca tatăl natural să își dea acordul, iar eu mă voi sfătui cu avocații să vedem aspectele penale ale acestei probleme”, spune Maricel Crețu, nașul de botez al fetitei, fost maistru în telecomunicații, în prezent pensionar.

Cristina, o femeie în jur de 40 de ani, din satul Bobești, a născut fetița în 2014. Femeia a conceput copilul cu Nicu, concubinul ei. Fetița însă a fost trecută pe certificat cu numele de familie al primului soț al femeii, întrucât aceasta nu divorțase, deși era de mult timp despărțită în fapt. Numai că pe fondul unei situații economice precare și a altor probleme familiale, Protecția Copilului Vaslui a luat fetița de lângă părinții săi și a dat-o în plasament în familia nașilor de botez ai copilei. Maricel Crețu, fost maistru de telecomunicații, spune că venirea copilei în familia sa a fost o binecuvântare, căci situația sa materială foarte bună, dar și faptul că deja ea era atașată de nașii ei, au făcut ca totul să decurgă firesc și benefic pentru cea mică.

“De ce dintre toți copiii care nu au pe nimeni pe lume și ar trebui dați spre adopție cu prioritate, Protecția Copilului s-a silit s-o dea spre adopție tocmai pe fetița noastră, care era în plasament la nașii săi de botez, în condiții foarte bune și aproape de părinții ei naturali?”

“Mama și tatăl fetiței sunt oameni simpli. Nu prea aveau condiții să aibă grijă de ea. Protecția Copilului a făcut foarte bine în urmă cu 4 -5 ani, când ne-a dat-o nouă în plasament, pentru că era mult mai bine pentru ea. Eu am trei copii, toți realizați, toți plecați la casele lor. Am și apartament, am și casă la curte, am tot ceea ce e necesar. La noi, fetița s-a simțit un copil fericit. Am dus-o la creșă, la școală, avea tot ceea ce trebuie. Era înscrisă la Școala „Mihail Sadoveanu”, la clasa “step by step”. Era un copil vesel, inteligent, care trăia frumos. Foarte important este că își vedea adesea și părinții naturali. Ei se bucurau că fetița e atât de bine îngrijită și mereu bucuroasă. Noi nu am vrut ca fetița să nu știe cine este mama ei sau tatăl ei. Chiar mi se pare normal ca ea să îi știe, să mențină legătura părintească cu ei. Ne-am trezit însă într-o zi că Protecția Copilului Vaslui are de gând să o introducă pe fetiță într-un program de adopție. Ce puteam să spunem noi?! Chiar dacă e ciudat că, dintre toți copiii de la stat, care nu au pe nimeni pe lume și ar trebui dați spre adopție cu prioritate, Protecția Copilului s-a silit s-o dea spre adopție tocmai pe fetița noastră, care era în plasament la nașii săi de botez, în condiții foarte bune și aproape de părinții ei naturali, de rădăcinile ei. În februarie ne-au luat-o. Ni s-a rupt sufletul, pentru că am încercat să o adoptăm noi, dar deja se făcuseră cărțile în altă parte. E dureros când unii se joacă cu sufletele copiilor”, spune, cu ochii în lacrimi, Maricel Crețu.

“Eu caut să discut cu avocații, să vedem ce aspecte penale sunt în acest caz”

Se pare că fetița a fost dată spre adopție la Alba Iulia. Rudele micuței se declară dezamăgite și acuză faptul că, deși Protecția Copilului știa bine faptul că tatăl care trebuie să își dea acordul cu privire la copilă, nu este cel din certificatul de naștere, iar aspectul se află pe masa judecătorilor Judecătoriei Huși, au continuat demersurile. “Am doar trei întrebări de adresat Protecției Copilului Vaslui: de ce nu a avut răbdare să se clarifice situația juridică a paternității copilei, ca tatăl ei natural, Nicu, precum și rudele lui să fie întrebate dacă vor să crească fetița; aș mai vrea să îi întreb de ce a fost atâta grabă, ca micuța să fie dusă din Huși, într-un loc străin, cu niște străini, departe de nașii ei, de mama, de tata, de toate rudele? Și a treia întrebare: de ce familia unde au dat-o nu vrea măcar să ne trimită o veste despre fetiță, o poză, ba ne-au dat și block, în așa fel încât să nu mai putem ști nimic de cea mică, de ce? Eu caut să discut cu avocații, să vedem ce aspecte penale sunt în acest caz. Să știi că cel din cerificat nu e tatăl unui minor, să știi că este un proces pe rol și există dovada că altul e tatăl natural, iar tu, ca instituție, să nu ai răbdare să se clarifice în instanță totul, care a fost interesul grabei? Nu ne vom lăsa”, a spus Maricel Crețu.

“Mama trebuie să lupte pentru a stabili paternitatea și apoi să lupte împreună”

Cunoscătorii cazului susțin că micuța a ajuns într-o familie bună din Alba Iulia, în care tatăl adoptiv ar lucra în Poliție, iar mama ar fi contabilă. “Protecția Copilului Vaslui a lucrat cu documentele valabile în momentul de față și cu procedurile în vigoare. Copiii aflați în plasament sunt introduși în programul de adopție, dar unii sunt greu adoptabili. Fetița în cauză a ajuns într-o familie care a dorit-o, o familie verificată din toate punctele de vedere, care a corespuns. Urmează o perioadă de acomodare a fetiței în noua familie, care va fi atent monitorizată. Deci, pe situația de fapt, nu putem porni de la premisa că autoritățile au procedat ilegal cu ceva. Dar, evident, sunt aspecte umane, care trec dincolo de hârtii. Aici ne abținem, întrucât așa e legea în România și nu avem ce face. Mama trebuie să lupte pentru a stabili paternitatea și apoi să lupte împreună pentru a readuce în familie tatălui biologic fetița. Nu e greu, pentru că sunt destule elemente care dau posibilitatea unei acțiuni în instanță. Din cunoștințele mele, o mătusă a copilei, sora tatălui natural, ar fi vrut foarte mult să o adopte, numai că i s-ar fi spus că nu își poate dovedi gradul de rudenie. De aceea e nevoie ca mama și tatăl natural trebuie să lupte pentru stabilirea paternității, pentru a avea un punct de plecare în demersul lor. Până atunci, eu cred că Protecția Copilului a respectat legea. Așa prefer să cred”, au aspus avocații care cunosc îndeaproape speța.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Nu cunoașteți adevărata fata a problemei Ce probleme au părinții (mama-tata) de le-au fost luat copilul, de ce nu au reușit nașii de botez pt a finaliza procedurile de adopție și de ce a reușit familia adoptiva din Alba Iulia în detrimentul clarificării paterne a copilei. Înainte de a arunca cu piatra gândește-te unde și cine greseste!

    • DGASPC TREBUIA sa astepte decizia justitiei cu privire la paternitate. Era obligata de lege sa o faca. Daca nu a facut-o, cei responsabili trebuie sa ajunga la puscarie. Cred ca asta e indiscutabil, indiferent de situatia de fapt a respectivei familii.

  2. O adevărată mafie la Protecția Copilului! Nu mă miră nimic, din partea lor!
    Celor care cu adevărat au dorit să înfieze ,le prezintă doar copii bolnavi sau rromi. Cică atât AU , nu altceva! Și cei ca această fetiță ajung la naiba-n praznic la Alba-Iulia, nu în Vaslui cum ar fi corect! Alții cum a fost tot cazul unei fete din Huși ,rămân în plasament până la 18 ani, și apoi pe străzi-boschetari! Mânării, corupție, interese, o adevărată …mafie!

    • Daca ai sa mergi la service-ul auto Antel (pe strada Calugareni, la iesirea spre Negresti) ai sa vezi scris mare pe usa de la intrare: „Gratis nu exista, ieftin nu rezista”. Cam asa si cu „calitatea” copiilor dati spre adoptie de DGASPC: daca vrei „pedigree”, tre’ sa umpli buzunare. Daca nu ai bani sau nu vrei sa dai spaga, te multumesti si cu un tiganus a carui mama a baut si s-a drogat in timpul sarcinii.
      Dati-mi cateva zile si va spun si tarifele 😉
      Vorbea cineva mai jos, intr-un foarte bun comentariu, despre „interesul superior al copilului”. La DGASPC Vaslui? Fiti seriosi! Aici se practica doar interesul superior al conducerii: bani, vacante, sex si subalternele si cu subalternii. Ca prietenii stiu de ce se numesc alea SUBalterne… si pe ce criterii sunt angajate, majoritatea 😀

  3. Tatal biologic nu este și tatăl legal. Înainte de a face plângeri la Protecția Copilului, trebuia sa aibă întâi grija ca pe certificatul de naștere al copilului sa fie trecut la rubrica Tata. Exista numeroase modalități….recunoaștere paternitate tagada paternitate, etc
    Și asta, în perioada în care copilul a fost cu măsură de protecție.

    • Da, ai dreptate tatal biologic nu este cel din acte (o tampenie a legilor din Romania care prevad ca daca doi oameni sunt csatoriti obligatoriu sotul este tatal copilului) dar daca stiau ca exista un proces pe rol de ce nu au asteptat ca hotararea instantei sa ramana definitiva.Va urma un proces costisitor pentru defacerea adoptiei si evident traumatizant pentru copil. Unde este interesul superior al copilului pe care il clameaza cei de la DGASPC?

  4. Adica Protectia Copilului se ocupa, de fapt, cu vanzarea de copii, din cate vad. Organizeaza si vreo licitatie, ceva, ori se merge „inchis”? Cam cat mai costa una bucata copil, zilele astea? Asta-i singura concluzie care se poate trage, tinand cont ca merg pe repede-inainte cu adoptia, chiar daca stabilirea paternitatii e pe rolul unei instante de judecata. Dar la ce putreziciune e in institutia aia, lucrul asta nu ma mira.
    Scuze pentru „glumele” cinice, dar vad ca e mai rau acum decat in anii ’90, cand tiganii vindeau copii pentru „un televizor colorat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.