spot_img
spot_img
-1.9 C
Vaslui
14-ian.-2025

Fetele de 10 ale Vasluiului, la Evaluarea Nationalã: si frumoase, si destepte

- Advertisement -

BRAVO… Sunt frumoase, sunt destepte si sunt mândria învãtãmântului vasluian. Daria Istrãtucã, Alicia-Bianca Sandu si Eva Chiritã sunt elevele care au reusit sã obtinã media 10 la Evaluarea Nationalã. Nu le-a fost deloc usor, în spatele rezultatelor se aflã multe ore de studiu, însã dragostea de carte a fost mai presus de orice. Vremea Nouã a stat de vorbã cu ele, a aflat cum au reusit sã-si împartã timpul între scoalã si pasiuni, dar si la ce licee îsi vor continua studiile, asa cã vã invitãm sã le cunoasteti prin rândurile urmãtoare.

Daria Istrãtucã este sefa de promotie a Scolii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui, astfel cã media 10 de la Evaluarea Nationalã nu a mai uimit pe nimeni. Provine dintr-o familie frumoasã, mama este ofiter la ISU Vaslui, iar tatãl – preot. Are douã surori la care tine enorm, una dintre ele este absolventã a Facultãtii de Medicinã din Iasi, iar cealaltã, a Universitãtii din Birmingham. Iubeste matematica, însã este pasionatã si de pian, desen, handbal, chitarã si tenis. Îsi doreste sã devinã programator, iar faptul cã este elevã de 10 nu o face sã se simtã diferitã de ceilalti colegi ai ei. „Nu sunt diferitã de ceilalti, cred cã am avut o zi bunã la examen si probabil m-am concentrat ceva mai mult decât ceilalti, dar nu cred cã am calitãti în plus fatã de alti elevi. Sã fii elev de nota 10 este un sentiment unic, dar sunt constientã cã eu împart acest sentiment cu familia si cu profesorii care m-au sustinut, pentru cã o bucurie nu poate fi trãitã pe deplin fãrã cei care te-au ajutat. Încã nu realizez de fapt ce se întâmplã si încã nu îmi dau seama cã în realitate sunt elev de nota 10. Îmi vine greu sã cred cã am reusit aceastã performantã, chiar dacã sunt si sefã de promotie. Era imposibil sã nu am emotii la cele douã probe de examen, chiar dacã eram constientã cã eram foarte pregãtitã. Toatã lumea din jurul meu îmi spunea cã subiectele vor fi usoare, cã se va tine cont de situatia aceasta a pandemiei, dar eu nu m-am relaxat. Mã gândeam cã, de voi încerca sã mã relaxez, subiectele vor fi grele si cã poate nu mã voi descurca, dar am plecat de acasã cãtre examen cu gândul cã trebuie sã fac tot ce pot. Dificultãti nu pot spune cã nu au fost la rezolvarea subiectelor, pur si simplu m-am concentrat cât de mult am putut asupra acestora. La Matematicã am cãutat toate solutiile, pentru cã, lucrând atât de mult, aveam deja foarte multe solutii în cap la anumite probleme. Si cu toate acestea, emotiile cele mai mari privind rezultatele le-am avut la Matematicã”, a povestit Daria.

Daria Istrãtucã: „ Nota maximã îmi dã sentimentul cã liceul mã va alege pe mine si nu eu pe el

Fire sociabilã, aceasta ne-a povestit cã de micã a fost apropiatã de adulti: „am o inimã mare si am acelasi sentiment pentru toti profesorii pentru cã toti m-au ajutat sã ajung unde sunt acum, cred cã toti sunt mândri de mine si sunt foarte fericiti pentru mine. Desigur, doamna dirigintã Corina Veliscu a fost mereu lângã mine, m-a îndrumat si m-a sprijinit enorm. Am avut norocul sã am o dirigintã foarte întelegãtoare si extraordinarã, iar cele mai frumoase momente din scoalã vor rãmâne în amintirea mea ca fiind acelea în care ne duceam în excursii, unde ne distram cu totii. O experientã extraordinarã a fost când împreunã cu cea mai bunã prietenã a mea si douã doamne profesoare am plecat din tarã, în Cipru, participând la proiectul ERASMUS. Nu sunt foarte hotãrâtã acum la ce liceu voi merge, deoarece nota maximã îmi dã sentimentul cã liceul mã va alege pe mine si nu eu pe el, pentru cã am certitudinea acum cã pot sã intru unde vreau. Am foarte multe posibilitãti, poate voi pleca în alt oras, momentan optez între Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si Liceul „Emil Racovitã”, la profilul matematicã-informaticã. M-am gândit la multe meserii pe viitor si, pânã în clasa a VIII-a, eram sigurã cã vreau sã devin chirurg, dar anul acesta am descoperit cu ajutorul unei surori informatica si acum sunt sigurã cã acest domeniu este pentru mine. Fac multe probleme la informaticã, pentru cã am si ajutorul surorii mele, îmi place mult si îmi dã sentimentul cã sunt mai bunã pe acest profil si cã pot deveni programator sau informatician. Nu cred cã voi pleca din tarã, facultatea probabil o voi urma la Bucuresti sau Cluj, nu sunt sigurã încã, dar dupã facultate am certitudinea cã îmi voi continua viata în altã tarã”.

Alicia-Bianca Sandu: „Am stiut cã <învãtând> nu mã voi abate niciodatã de la scopul meu de a deveni cea mai bunã versiune a mea, si am reusit!”

Alicia-Bianca Sandu de la Scoala Gimanzialã „Mihai Eminescu” este o altã elevã din Vaslui, care a reusit sã obtinã media 10 la Evaluarea Nationalã. Întrebatã care a fost secretul unei astfel de performante, aceasta a declarat cã „încrederea în fortele proprii, dorinta de autodepãsire si a nu te descuraja în fata ambiguului, ci perseverenta, stau în spatele acestui rezultat de 10 la Evaluarea Nationalã! Cine a spus cã destinul si viitorul nu stau în mâinile noastre, tin sã îl contrazic. Totul stã în hotãrârea noastrã, în hotãrârea mea! Odatã cu aflarea rezultatelor, mi-am demonstrat cã visurile pe care voiam sã le ating încã din clasele primare nu sunt un concept atât de neverosimil, ele pot sã devinã realitate cu multã ambitie si muncã constantã! Atunci când faci un lucru cu plãcere, nu ai cum sã dai gres în ceea ce îti propui sã reusesti, iar eu mereu am alocat o atentie deosebitã învãtatului. Am stiut cã <învãtând> nu mã voi abate niciodatã de la scopul meu de a deveni cea mai bunã versiune a mea, si am reusit! Am aspirat la un rezultat care sã reflecte munca si dorinta arzãtoare de a intra la liceul si profilul dorit: Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, profilul Stiinte ale Naturii. Zilele de examen au trecut mai repede decât mã asteptam. La vederea subiectelor mi-am dat seama cã stiam, cã mã puteam descurca foarte bine si asta m-a linistit, lãsând emotiile deoparte. Mã bucuram atunci pentru toate orele petrecute sã învãt, pentru toate compunerile fãcute si pentru toate exercitiile si problemele de matematicã rezolvate. Prin aceasta, doresc sã le transmit un mare „Multumesc!” familiei mele, profesorilor sI, bineînteles, doamnei învãtãtoare, care vor pãstra un loc etern în sufletul meu, dar în special mamei mele, un înger protector al vietii mele, care mã sustine în tot ceea ce fac încã din primii ani de viatã, fiind o realã inspiratie. Sunt o fire sensibilã, ce gândeste critic si actioneazã în totalã libertate în planul alegerilor pe care le face. În privinta planurilor de viitor, mi-am propus ca adolescenta sã fie perioada care sã mã înalte, nu sã fie o regresie prematurã. Toate lucrurile încep sã prindã un sens, o culoare, un înteles formulat în asa fel încât sã-mi deschidã ochii spre lucrurile într-adevãr importante în viatã si spre ce vreau sã fac mai departe. Nu stiu pentru altii cum a fost perioada de izolare, dar pentru mine a însemnat o implicare deosebitã în procesul de învãtare, atât la orele desfãsurate în mediul online, cât si pe cont propriu. Pot spune cã anii de gimnaziu au fost unici, chiar inefabili, fiind presãrati cu o multitudine de amintiri alãturi de cei mai buni colegi”.

Eva Chiritã: „Este plãcut si, totodatã, dificil sã fii elev de 10”

Asemenea Dariei si Aliciei, Eva Chiritã a obtinut 10 pe linie la Evaluarea Nationalã. Aceasta este elevã la Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” si îsi va continua studiile în aceeasi institutie de învãtãmânt, profilul Matematicã-Informaticã. Cu o mamã notar de profesie, iar tatã ortoped, aceasta este pasionatã de desen, comedii, pian si tenis. „Este plãcut si, totodatã, dificil sã fii elev de 10 la Evaluarea Nationalã, dar meritã efortul pentru cã îl fac atât pentru mine, cât si pentru cei dragi din jurul meu. Am avut emotii, ca toatã lumea, dar stiam cât de mult am muncit si am vrut sã mã si bucur de aceastã experientã. Mã asteptam sã fie si subiecte dificile pentru departajare si de aceea m-am pregãtit pentru un grad de dificultate cât mai mare. La Matematicã a fost un subiect pentru care mi-a trebuit mult timp si efort sã-i dau de capãt, însã, dupã cum se vede, am reusit si am luat nota 10. Tind sã dezvolt afectiune si admiratie pentru toti profesorii si probabil cã acest lucru m-a ajutat mult la învãtat. Sunt de patru ani la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” si deja stiu cã este un loc bun pentru mine pentru a continua studiile liceale. Încã nu am luat o decizie unde sã continui studiile dupã liceu, grija mea este sã-mi pãstrez cât mai multe optiuni deschise, dar important este cã vreau sã urmez profilul Matematicã-Informaticã”.

68.93% dintre elevii vasluieni au obtinut note peste 5 la Evaluarea Nationalã

REZULTATE… Potrivit statisticii generale centralizate de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, în sesiunea 2-27 iunie 2020 a Evaluãrii Nationale, rata de participare a candidatilor prezenti a fost de 90,74%. Asadar, dintr-un total de 3848 elevi înscrisi, doar 3492 s-au prezentat la examen. Dintre acestia, 2399 candidati au obtinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adicã 68.93%, iar 6 candidati au încheiat examenul cu media generalã 10 (zece). Acestia sunt absolventi ai Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Colegiului National „Gh. R. Codreanu” Bârlad, ai Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu Vaslui”, ai Scolii Gimnaziale nr. 1 Hoceni, ai Scolii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui si ai Scolii Gimnaziale „Iorgu Radu” Bârlad. La proba de Limba si literatura românã au obtinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2827 de candidati (80,70 %), iar 46 de candidati au fost notati cu 10 (zece). La proba de Matematicã, 2083 de candidati (59,77%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 26 de candidati au obtinut nota 10 (zece). Niciun elev u a fost eliminat din cauza vreunei tentative de fraudã. Rezultatele finale vor fi afisate sâmbãtã, 27 iunie 2020. În acest context, precizãm cã rezultatele elevilor se publicã prin anonimizarea numelui si a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecãrui candidat. Media generalã de admitere, care se calculeazã considerând 80% media de la evaluarea nationalã si respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmeazã sã fie afisatã dupã finalizarea contestatiilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.