spot_img
19.5 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

Festivalul “Vasluiul Medieval”, organizat, în acest an, la un cu totul alt nivel

- Advertisement -

PREGĂTIRI… Festivalul “Vasluiul Medieval” se va desfășura, anul acesta, în perioada 5-7 iulie, a anunțat, marți, conducerea Muzeului Județean Vaslui. După succesul de anul trecut, Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui, Primăria Muntenii de Jos, împreună cu Muzeul Județean Vaslui și-au propus să transforme acest festival într-unul de referință pentru regiunea Moldovei și nu numai. Ca reușita să fie și mai mare, s-a decis ca majoritatea evenimentelor să fie organizate la Ansamblul Monumental “Podul Înalt” de la Băcăoani, recent reabilitat și modernizat cu fonduri europene. Vasluienii care nu au mașini sau care vor să evite aglomerația din parcarea din fața statuii, vor avea transport gratuit, pus la dispoziție de Consiliul Județean Vaslui, din oră în oră, pe ruta Centrul Civic – Băcăoani. Odată ajuns acolo, publicul va avea parte de numeroase surprize, cum ar fi: dansuri și muzică medievală, târg de bunătăți, spectacole cu foc, reconstituirea luptei istorice de la Podul Înalt, concerte, paradă, ateliere meșteșugărești.

În perioada 5-7 iulie, vasluienii sunt invitați la Ansamblul Monumental “Podul Înalt” de la Băcăoani pentru a face o călătorie în timp și spațiu istoric, într-o societate feudală, o lume a cavalerilor și domnițelor, a cetăților, a bisericilor și mănăstirilor fortificate din timpul voievodului Ștefan cel Mare. Evenimentul va debuta cu parada costumelor medievale pe traseul Crucea Gării – Centrul Civic. Activitățile vor continua cu inaugurarea Ansamblului Monumental “Podul Înalt” din satul Băcăoani, acolo unde se vor desfășura toate momentele artistice prevăzute în program. Expoziții, o piesă de teatru care se încadrează în tematica festivalului și un concert cu invitați surpriză sunt prevăzute pentru începutul evenimentului. Meșteșugari iscusiți din toată țara vor veni în număr mare pentru a-și arăta măiestria în cadrul unor ateliere, cum ar fi cele de armurărie și fierărie, pielărie și monetărie medievală. Pentru ca spectacolul să fie complet, iar publicul să fie transpus în atmosfera târgului medieval, aceștia vor face demonstrațiile îmbrăcați în straie specifice epocii. De asemenea, va fi deschis Târgul meșteșugarilor “Popasul artizanilor”, unde vor fi puse la vânzare cele mai interesante produse realizate din materiale naturale. La locul desfășurării festivalului va avea loc o Tabără medievală. Cavalerii vor campa timp de trei zile în care copiii și toți cei interesați vor descoperi cele mai palpitante povești despre luptele și armele folosite în confruntările din timpul marilor voievozi. Și anul acesta va fi reconstituită o luptă medievală, cum a fost cea de la Podul Înalt, în care “moldovenii” și “otomanii” vor reda o scenă autentică a bătăliilor sângeroase din trecutul îndepărtat. Nu vor lipsi ansamblurile de dansuri din străinătate și de la noi din țară, care vor crea atmosfera magică a balurilor medievale, prin realizarea unor dansuri de societate de la curțile imperiale și regale din Occidentul medieval și de la curțile voievodale din Țările Române. Copiii vor putea participa la diferite ateliere creative, care le vor stârni imaginația și le vor da ocazia să își dezvolte abilitățile și talentele. O noutate va fi “Târgul de bunătăți”, la care cei mai pricepuți bucătari vor găti, după rețete vechi, bucate tradiționale pentru pofticioși. De asemenea, vor fi instalate standuri cu băuturi răcoritoare și cafea, astfel că vizitatorii vor putea să se bucure întreaga zi de programul artistic. Ediția din acest an va fi una plină de culoare și se va desfășura pe fundalul jongleriilor cu foc, a spectacolului de lumini și a focurilor de artificii.

“Festivalul se va adresa tuturor categoriilor de vârstă”

Potrivit Ramonei Mocanu, directoarea Muzeului Județean Vaslui, peste 50 de voluntari își vor aduce contribuția ca ediția din acest an a Festivalului “Vasluiul Medieval” să fie o adevărată reușită. “Noi sperăm ca acest festival să fie pe placul cetățenilor județului Vaslui, pe care îi așteptăm să participe în număr cât mai mare. Anul trecut am avut un număr foarte mare de participanți pe un spațiu relativ mic. Anul acesta, transformarea Ansamblului Monumental “Podul Înalt” ne permite să organizăm acest festival pe un spațiu mult mai mare. În perioada 5-7 iulie vom încerca să refacem perioada medievală, cu muzică, cu dans, cu mâncare, cu ateliere meșteșugărești. Vom încerca să reconstituim și lupta de la Podul Înalt, pentru că ne vom afla foarte aproape de locul bătăliei și cu siguranță această reconstituire îi va încânta pe toți cei care vor participa. Ne bucurăm pentru că festivalul se va adresa tuturor categoriilor de vârstă și, sperăm noi, tuturor cerințelor publicului”, a declarat șefa Muzeului Județean Vaslui. Un partener foarte important în organizarea acestui festival va fi comuna Muntenii de Jos, pe teritoriul căreia se află Ansamblul Monumental “Podul Înalt”. Primarul Iulian Lazăr speră ca evenimentele ce vor fi organizate în perioada 5-7 iulie la statuia lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani să așeze comuna sa pe harta turistică a țării. “Pentru noi, cei de la Muntenii de Jos, este o onoare că ansamblul monumental este amplasat pe teritoriul comunei noastre. Acest lucru demonstrează că noi, cei din Muntenii de Jos, avem istorie și avem identitate. Parteneriatul pe care îl avem cu Muzeul Județean Vaslui, cu Consiliul Județean Vaslui, dar și cu Primăria Vaslui, cu siguranță va da rezultatele așteptate de toată lumea. Am colaborat foarte bine cu partenerii noștri și la Festivalul de muzică folk “Ion Chiriac”, de săptămâna trecută, și sunt convins că la fel de bine vom colabora și în privința Festivalului Medieval, pentru că în comuna Muntenii de Jos trebuie să se organizeze și lucruri frumoase, cu care să ne mândrim”.

“Acest festival trebuie să devină o tradiție”

Prezent la conferința de presă care a avut loc ieri, la Muzeul Județean, viceprimarul municipiului Vaslui, Lucian Braniște, și-a asigurat partenerii în organizarea acestui eveniment de toată colaborarea instituției pe care o conduce. “Felul cum s-a desfășurat prima ediție, evenimentele care au avut loc, ne fac să ne dorim ca acest festival să devină o tradiție. Mie îmi pare rău că nu sunt mai multe puncte de desfășurare a acestui festival pe raza municipiului Vaslui. Instituția noastră va rămâne partenera Muzeului Județean în tot ceea ce înseamnă organizarea evenimentelor pe raza municipiului reședință de județ, iar eu doresc să invit toți vasluienii să participe în număr cât mai mare la acest festival, pentru că sunt convins că va fi unul de real succes” a afirmat Lucian Braniște. Vicepreședintele Consiliului Județean cu atribuții de președinte, Ciprian Trifan, a apreciat dorința celor de la Muzeul Județean Vaslui de a inova, de a veni în fața vasluienilor cu evenimente pe cât de plăcute, pe atât de surprinzătoare. “Acest festival s-a născut, anul trecut, în urma unui proiect transfrontalier, iar ediția de anul acesta se va organiza la statuia ecvestră de la Băcăoani, acolo unde am investit și vom continua să investim pentru ca acel ansamblu să devină unul atractiv pentru vasluieni. După cum putem observa cu toții, Muzeul Județean Vaslui, prin Ziua Porților Deschise, prin organizarea acestui festival, încearcă și reușește să inoveze multe lucruri și îi felicit pentru asta. Îi asigur de întreaga noastră colaborare, în egală măsură cu Primăria Municipiului Vaslui și Primăria Muntenii de Jos, care ne-a demostrat, cu ocazia organizării altor evenimente, că sunt parteneri corecți”. Așadar, în perioada 5-7 iulie, includeți în programul dumneavoastră și Festivalul “Vasluiul Medieval” pentru că organizatorii promit o ediție de neratat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Mi se pare o tâmpenie, locul nu este amenajat deloc pentru așa ceva
    Daca sunt doritori sa se gândească bine, mai ales dacă vor sa meargă cu copii, nu ai unde sa te adăpostești de canicula, nici măcar pentru comercianți nu sunt amenajări destule

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.