spot_img
10.1 C
Vaslui
24-oct.-2024
spot_img

Festivalul Umorului s-a terminat. Dar ce a rãmas?

- Advertisement -
Antonia Ranya Roman, cea mai valoroasã interpretã de umor prezentã în festival.
Actrita Ramona Anania, prezentatoare a concursului de interpretare satiricã si profesoarã a micutei de numai sapte ani Antonia Ranya Roman, ce a fost marea câstigãtoare…

RÃSPUNS…A rãmas bogãtia momentelor petrecute de dragul de a fi împreunã cu el. Amintirile se puncteazã, se împrãstie, si asa, tot ce am trãit frumos, devine nemuritor. Multi dintre cei ce au umplut sãlile si au mers în Centrul Civic ori la muzeu, de dragul lui Tãnase, sunt ca si mine, fostii copii si adolescenti ce au crescut cu festivalul. Pentru noi este important cã Vasluiul capãtã odatã la doi ani strãlucirea celui îndrãgostit. Dar dragostea nu-i nemuritoare, dacã nu faci ceva pentru ea. Am învãtat si eu lectia asta, de aceea, în numele celor care chiar iubesc acest festival, am început aceastã a treia paginã de jurnal. Ea nu e cu soare, ci e cu adevãruri care dor si care trebuie spuse. Am tras cu ochiul si cu urechea, am vãzut evolutia câstigãtoarei premiului cel mai important, ce s-a acordat la concursul de interpretare satiricã dedicat interpretilor si grupurilor de amatori. Dacã „odatã”, pe când noi umpleam sala Casei de Culturã, iar spectatorii curgeau râuri si la miezul noptii, pentru a vedea sutele de interpreti foarte buni veniti din întreaga tarã sã se batã pentru marele premiu, anul acesta au fost doar 29 de momente, din care 24 au fost numai cu copii, adultii apãrând pe scenã foarte putin, motiv pentru care juriul format din Ioan T. Morar si Valentin Darie de la Divertis, Marcel Anghel, directorul teatrului din Bârlad, Laura Bilic, lector la Facultatea de Teatru din Iasi si scriitorul George Stoian, prezentatorul primelor patru editii ale festivalului, a hotãrât sã nu acorde trofeul la aceastã categorie, pentru cã nu s-a ridicat nimeni la valoarea cerutã.

Iatã unde au plecat premiile festivalului

Pãtrundem mai adânc în zona tristã a festivalului. Dacã ani la rând, acest concurs tinea trei zile, pânã dupã miezul noptii, spre dimineatã, anul acesta, el a durat doar trei ore. De la un an la altul, au tot mai putini interpreti de umor, la Vaslui, iar cei de anul acesta, adultii, mai ales, nu au avut decor, nici regie. Premiul I a fost câstigat de Antonia Ranya Roman, de numai sapte ani, de la Beresti, judetul Galati. Am vãzut-o pe scenã. Are tot ce-i trebuie si a fost pregãtitã de actrita Ramona Ananie de la teatrul din Bârlad. Premiul al II-lea a ajuns la Maria Iosef de la Vama, Suceava. Premiul al III-lea a plecat cu David Tãbãcaru la Strãseni, Republica Moldova. S-au mai acordat douã mentiuni: una pentru Lorena Maria Comândaru din Dumesti, Vaslui, cealaltã grupului „Act Artezian”de la Palatul Copiilor Vaslui si douã premii speciale, unul pentru Scoala de Arte „Eugen Doga” Strãseni Republica Moldova, celãlat pentru Scoala Gimnazialã „Maresal C. Prezan” din Dumesti. La sectinea adulti s-a acordat doar o singurã mentiune lui Irinel Popa din Bucuresti. Am lista în fatã si fotografia câstigãtoarei locului I, cel mai valoros premiu acordat. Si mai am cu mine si concluziile strânse de la cei avizati: cã a fost o lipsã acutã de repertoriu. Cã s-a jucat Vasile Alecsandri, Ion Creangã, Caragiale, dar a lipsit umorul modern, iar problemele vietii moderne nu s-au regãsit în repertoriul interpretilor. Cã trebuie cãutate formule moderne de exprimare scenicã. Adicã, sã se promoveze stand-up comedy, care este forma cea mai modernã de umor ce este foarte agreatã de public. S-au întrebat multi, de ce ce nu sunt create formatii artistice pentru acest festival? Atunci, demult, când era lumea de pe lume pe scenã, exista „Cântarea României”, erau formatii artiste de nota zece în întreprinderi…S-a spus cã au lipsit formatiile bune de maturi, pentru cã anul trecut a fost nedreptãtitã una, care nu a mai vrut sã vinã în concurs…S-a mai spus cã acest concurs nu va muri niciodatã, el va exista, dar va fi slab întotdeauna. Dar nu, eu mã transform, de fapt sunt o ursitoare bunã. Numai aici, la concursul de interpretare pentru amatori, au fost probleme în festival. Trebuia sã existe o problemã, pentru ca sã nu fie totul perfect. Cu sigurantã, se vor ambitiona multi dascãli si nu numai, iar peste doi ani, vor curge concurentii, ca altãdatã. Noi generatii de actori amatori, ce vor deveni chiar profesionisti, vor da nãvalã pe usile ce duc spre strãlucirea scenei festivalului nostru de umor. Cel drag. Cu drag, sfârsit de paginã de jurnal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.