spot_img
16.9 C
Vaslui
17-sept.-2024
spot_img

VIDEO | Festivalul Meșterilor Populari, rampa de lansare a lui Lucian Onciu, în cariera de director al Centrului Cultural Județean Vaslui (FOTO)

- Advertisement -

DISCUȚII… Timp de trei zile, Parcul Copou a găzduit cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Meșterilor Populari, un festival care și-a pus amprenta pe cariera directorului Centrului Cultural Județean Vaslui, Lucian Onciu. Spunem asta pentru că, așa cum ne-a mărturist chiar el, în septembrie 2003 a venit la conducerea instituției și Festivalul a fost primul organizat de acesta. Astăzi, evenimentul a ajuns să se bucure de prezența unor meșteri populari vestiți și care vin, an de an, la Vaslui, pentru a lua parte la acest festival. Astfel, de mai bine de un deceniu, la Vaslui a venit C-tin Ciubotărița, meșter popular din județul Vrancea sau Petru Maxim, din județul Botoșani. “Venim de mulți ani la Vaslui. Anul acesta am venit cu ceramică, o interpretare personală, inspirată din ceramica neolitcă”, spune Petru Maxim. De asemenea, Lucian Onciu invită vasluienii să fie prezenți și la viitoarele festivaluri care vor avea loc în județul Vaslui. La sfârșitul lunii septembrie, iubitorii muzicii de fanfară sunt invitați la Pădureni, la o nouă ediție a Festivalului Fanfarelor iar, în perioada 5-13 octombrie, la Festivalul Umorului “Constantin Tănase”. Urmăriți, pe canalul nostru TV, un interviu exclusiv cu Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Parcul Copou, a avut loc cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Meșterilor Populari. Ca și în anii din urmă, festivalul s-a bucurat de prezența unor meșteri populari consacrați și recunoscuți, dar și de un număr mare de vizitatori. În cele trei zile, vasluianii s-au bucurat și de câte un spectacol de folclor ca, în ultima zi, Mioara Velicu să ofere celor prezenți un recital de zile mari. «Târgul de meșteri populari este și un pretext pentru a insera și alte genuri de manifestări. De data aceasta, în fiecare zi, am avut câte un spectacol. Silvia Ene, fanfara Bârlădeanca, Mariana Stoica, Delia Gandore, Angelica Fluturi, Trandafir de la Moldova, Hora Vasluiului și Mioara Velic. Încercăm să motivăm publicul să vină în târg și îi lăsăm pe ei să decidă apoi dacă produsele sunt de calitate și prețurile sunt rezonabile. Festivalul, o trimitere la tradiție și ceea ce suntem noi, ca români. Ceea ce ne arată țin de frumos, de obicei, dar și de necesități. suntem încă la vârsta la care încă mai avem repere. Dar vrem să oferim tinerei generații posibilitatea să compare ceea ce se întâmplă acum, în prezent, și cum se trăia pe vremuri și încercăm să le provocăm curiozitatea”, spune Lucian Onciu.

Cariera directorului Lucian Onciu, strâns legată de Festivalul Meșterilor Populari

Directorul Centrului Cultural Județean Vaslui ne-a mărturisit, în premieră,  faptul că întreaga sa carieră este strâns legată de acest festival prin faptul că, angajat al Centrului Cultural, a fost primul festival de care s-a ocupat îndeaproape. “Festivalul a debutat în 2003 și, primele 10 ediții au avut loc în Centrul Civic al municipiului Vaslui. Eu m-am angajat la Centru în septembrie 2003 și primul festival organizat a fost chiar Târgul Meșterilor Populari. Astăzi avem un festival la care nu dorim să facem compromisuri în ceea ce privește calitatea. Nu cerem taxe, și le sprijinim prezența aici, dar cerem, în schimb, calitate. Vasluiul a intrat într-un circuit de meșteri, cu meșteri care chiar fac acele produse. Și este un reper pentru genul acesta de festivaluri”, a mărturisit Lucian Onciu.

Festivalul Fanfarelor și Festivalul Umorului «Constantin Tănase”

De asemenea, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui vine în fața vasluenilor cu calendarul evenimentelor pregătite în această toamnă. Astfel, la sfârșitul lunii septembrie vom avea o nouă ediție a Festivalului Fanfarelor care se va desfășura, pe 29 septembrie, la Pădureni. În perioada 5-13 octombrie va avea loc, de data aceasta la Vaslui și în noua sală de spectacole a Centrului Cultural “Dimitrie Cantemir”, Festivalul Umorului “Constantin Tănase”.

Calendarul cuprinde Festivalul Fanfarelor, ce se va desfășura la Pădureni , cu participarea a 15 fanfare. Cea mai mare parte vor fi din județul Vaslui, alături de fanfarele de copii. Și, ca o paranteză, cea de la Gârceni a participat la un festival similar la Botoșani și s-a întors de acolo cu marele premiu. Vor veni și cel puțin două fanfare din Republica Moldova. Atracția festivalului o constă, mai ales în ceea ce se întâmplă în spatele scenei, acolo unde fanfarele se întrec și unde se dau adevărate bătălii între fanfare, apreciate de iubitorii genului. De asemenea, să nu uităm Festivalul Umorului, între 5-13 octombrie. De miercuri, vor fi puse în vânzare cele 209 abonamente, la prețul de 500 de lei și cei care vor dori pot cumpăra și numai bilete la cele 11 spectacole programate, la prețul de 70 de lei biletul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Băiat bun, păcat că a intrat în alianță cu Buzatu și mafia PSD. Iar la Festivalul umorului, să aibă mare grija…la ce frig este in sala , o să de a iar covidu in oameni. A fost reparate casa armatei, de ce nu se organizează festivalul acolo?!? Directorul de la casa de cultura, pus politic, de ce nu face ceva pentru condiții omenești, sa nu stam cu cojoacele pe noi!! Nu am sa plătesc bilet, sa mor de frig , stau acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.