PRO ȘI CONTRA… Festivalul “Vasluiul îmbrăcat în straie de sărbătoare medievală” i-a împărțit pe vasluieni în două tabere: cei bucuroși de eveniment și cei nemulțumiți că se cheltuie bani pe astfel de inițiative. “Eveniment foarte frumos și inspirant. În sfârșit apare și Vasluiul pe harta României, dar cu un lucru bun, plin de istorie! Felicitări!”, a scris în spațiul public un vasluian. “Nici nu trebuie îmbrăcate costumele, suntem deja în Evul Mediu în anumite zone din administrație și nu numai. Căutați idei mai bune, promovați oameni care știu mai mult decât voi, ne-ați secat cu proiectele transfrontaliere (sifonăreala)”, a scris un alt vasluian. Nici micile scăpări ale organizatorilor nu au scăpat de ochii vigilenți ai vasluienilor: “Ar fi ideal dacă această sărbătoare s-ar desfășura și fără abuzul de petarde. Puteți găsi și alte variante. Și sunt sigură că mulți alți deținători de animale de companie ar fi de acord cu ce zic. Ați trecut pe strada principală și ați bubuit petarde puternice într-o veselie de ați făcut toți câinii din cartier să latre. Nu mai zic de sperieturi”, a scris în spațiul public o vasluiancă.
Festivalul “Vasluiul îmbrăcat în straie de sărbătoare medievală” s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, de pe 20 octombrie până pe 22 octombrie (inclusiv). Evenimentul a cuprins ateliere meșteșugărești medievale, o paradă a costumelor de epocă, dansuri medievale, jocuri interactive, un spectacol de teatru și concerte entografice. Ținutele domnițelor și ale cavalerilor de altă dată au captat atenția tuturor vasluienilor, de la mic la mare. A fost, însă, și un lucru care nu i-a încântat deloc pe cei mici, ba chiar i-a speriat: focurile de armă trase de ieniceri. Nu s-au folosit gloanțe adevărate, ci petarde, însă sunetul extrem de puternic i-a făcut pe unii copii să plângă. Bubuiturile au fost atât de puternice încât și alarmele de la magazine s-au activat. Nici jandarmii nu au fost prea încântați de spectacolul focurilor de armă, mai ales că nu fuseseră informați de către organizatori că va exista așa ceva în cadrul festivalului. Aceștia au confiscat recuzita pirotehnică a actorilor și au întocmit dosar penal celor care au “tras” cu armele.
Directoarea muzeului județean: “sperăm să fiți blânzi cu noi atunci când vine vorba de critici”
Directoarea Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, a deschis festivalul cu un discurs prin care i-a rugat pe vasluieni să fie blânzi cu organizatorii, dat fiind faptul că evenimentul se află la prima ediție: “vă spun sincer, avem foarte mari emoții, este prima ediție, este un eveniment altfel în Vaslui. Nu am făcut niciodată așa ceva și tocmai de aceea avem foarte multe emoții, sperăm să fiți blânzi cu noi atunci când vine vorba de critici. Mulțumesc Consiliului Județean pentru sprijinul acordat, mulțumesc colegilor de la Soroca pentru sprijinul acordat și nu în ultimul rând mulțumesc domnului primar al municipiului Vaslui și echipei sale pentru toată strădania cu care ne-au ajutat, pentru că locația în care ne aflăm este administrată de dumnealor”, a spus Ramona Mocanu, directoarea muzeului județean. Apoi, aceasta a oferit câteva detalii despre eveniment: “Festivalul medieval “Vasluiul îmbrăcat în straie de sărbătoare medievală” este organizat de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui în cadrul proiectului “Ștefan cel Mare, istorie comună, patrimoniu comun Soroca Vaslui” și finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Evenimentul este o amplă manifestare ce promovează tradițiile, meșteșugurile, vestimentația, dansul, muzica și teatrul medieval, dar și luptele din epoca lui Ștefan cel Mare pentru valorificarea culturii și civilizației medievale, istoria Vasluiului nostru drag, de aceea am invitat să participe la festival o multitudine de meșteri populari, grupuri etnografice și trupe de muzică și dans din România și Republica Moldova, actori renumiți și talentați, cărora le mulțumesc pentru că ne sunt alături pentru a vă oferi dumneavoastră, publicului, spectacole, reconstituiri istorice, ateliere meșteșugărești și o paradă a costumelor de epocă. Ștefan cel Mare și Sfânt, marele voievod al Țării Moldove, ostaș neînfricat, bun diplomat, ziditor de țară și mare ctitor, merită omagiul și prețuirea noastră pe care le demonstrăm și prin astfel de manifestări, menite să comemoreze și să sărbătorească marile sale realizări”, a spus Ramona Mocanu.
Vasluian: “Era circ mare dacă Buzatu era în libertate”
Reacțiile vasluienilor nu au întârziat să apară. O parte dintre ei au apreciat inițiativa și s-au bucurat de eveniment. Iată câteva dintre opiniile acestora: “Foarte bine că se organizează ceva la Vaslui. Felicitări organizatorilor și succes în continuare!”, “Foarte frumos acest eveniment, adevărat că, în sfârșit, se organizează aceste activități! Felicitări!”, “Da, a fost tare frumos! A fost elogiată perioada domniei lui Ștefan cel Mare cu fragmente din istoria Moldovei din acele vremuri”; “Foarte bine și frumos! Dar cei cârcotași promovează numai violuri, furturi și betivani. Ăsta este motivul pentru care în țară suntem așa urât văzuți. Copiii nu se sperie de haosul pe care îl fac cu motoarele noaptea și pocnitorile care se aud cu o lună înainte de sărbători?”. De cealaltă parte, alți vasluieni au criticat inițiativa, considerând că evenimentul nu reprezintă decât o nouă modalitate de a sifona banii. Iată câteva dintre reacțiile acestora: “O altă oportunitate de sifonare a banului public…”; “…și de a distrage atenția de la hoție!”; “Era circ mare dacă Buzatu era în libertate, fabulos”, “Cred că cel mai indicat ar fi reluarea bâlciului annual, aceste evenimente nu au decât o tentă politică, nicidecum istorică, pentru a atrage acea clasa de votanți care atât știu”, “Exact asta le lipsea oamenilor, în rest au de toate”, “Mă miră faptul că nu se mai face festivalul mustului”; “Lipsește Buzatu”, “Spălare de soldini!”.
Ce petarde uai, astea sunt petarde ☹️ ați amendat oamenii degeaba
Ramonaa zi sincer câți ieniceri te-o sodomizat
Frumos
Bravo. La cât mai multe evenimente culturale!
Păi săracii de noi, atâta cultură avem și noi pentru mase: Ștefan cel Mare și semințele.